Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Základy mechaniky tekutin a turbulence
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _653 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
ODPOROVÁ SÍLA …a související jevy.
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
9. Hydrodynamika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PROUDENI.
Mechanika kapalin a plynů
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Proudění kapalin a plynů
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Bernoulliho rovnice a její aplikace Adam Brus, Štepan Novotný, Monika Donovalová.
zapojování kondenzátorů
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Reálná kapalina, obtékání těles
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Proudění tekutin Částice tekutiny se pohybuje po trajektorii, která se nazývá proudnice.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
SMYKOVÉ TŘENÍ A VALIVÝ ODPOR Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 20. Hydrodynamika Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol –
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
STR Mgr. Kamil Kučera.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Přípravný kurz Jan Zeman
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Vlastnosti kapalin VY_32_INOVACE_11_223
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Transkript prezentace:

Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: květen 2014 Ročník: 1. ročník – čtyřleté gymnázium, 5. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Mechanika tekutin Materiál slouží k zopakování hydrodynamiky. Materiál popisuje různé druhy proudění tekutin, základní zákony hydrodynamiky a stručně se zabývá základy fyziky letu . Učivo je ověřeno závěrečným testem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Proudění kapalin hydrodynamika - část mechaniky, která se zabývá mechanickými vlastnostmi pohybujících se kapalin proudění kapalin - uspořádaný makroskopický pohyb částic kapaliny (např. voda ve vodovodu, plyn v plynovodu) stacionární (ustálené) proudění - rychlost a tlak v libovolném místě kapaliny nezávisí na čase nestacionární (neustálené) proudění - rychlost a tlak v libovolném místě kapaliny závisí na čase proudnice - myšlená čára, jejíž tečna v libovolném bodě určuje směr rychlosti proudící kapaliny [1]

Objemový průtok zavádíme pro ustálené proudění ideální kapaliny objem kapaliny, která proteče průřezem trubice za dobu t objemový průtok se u vody měří vodoměrem, u plynu plynoměrem,… v [2] [3]

Rovnice kontinuity rovnice vyjadřující zákon zachování hmotnosti pro ustáleně proudící kapalinu rovnice kontinuity (spojitosti): Při ustáleném proudění ideální kapaliny je součin obsahu průřezu S a rychlosti proudu v v každém místě trubice stejný. Rychlosti proudící kapaliny v trubici nestejného průřezu jsou v opačném poměru než obsahy průřezů. [4]

Bernoulliho rovnice vyjadřuje zákon zachování mechanické energie pro ustálené proudění ideální kapaliny Bernoulliho rovnice: Součet kinetické a tlakové potenciální energie kapaliny o jednotkovém objemu je všech částech vodorovné trubice stejný. trubice se dvěma různými průřezy hydrodynamické paradoxon – při velkých rychlostech kapaliny v zúžené části trubice vzniká podtlak a do trubice se nasává okolní vzduch [5] [6]

Rychlost kapaliny vytékající z nádoby při výtoku ideální kapaliny z nádoby v hloubce h se mění tlaková potenciální energie o jednotkovém objemu na kinetickou energii o jednotkovém objemu rychlost vytékající kapaliny je větší u otvoru, který je ve větší hloubce [7] [8]

Proudění reálné kapaliny při proudění reálných kapalin působí vždy proti vzájemnému posunování částic kapaliny odporové síly - síly vnitřního tření k překonání sil vnitřního tření je třeba vykonat mechanickou práci (potenciální tlaková energie kapaliny se mění na vnitřní energii kapaliny), proto se v praxi používají čerpadla a kapalina se chladí proudové vlákno - kapalina ohraničená proudovou trubicí laminární proudění – proudění, při němž se vrstvy kapaliny vůči sobě rovnoběžně posunují a proudová vlákna mají v kapalině stálý tvar turbulentní proudění - proudění, při němž se rychlost částic kapaliny nepravidelně mění, tvar proudových vláken se rychle mění, vlákna se proplétají a mísí s ostatní kapalinou [9] [11] [10]

Obtékání těles reálnou kapalinou obtékání těles tekutinou – relativní pohyb pevných těles a tekutin (např. voda obtéká plující loď) - dochází k přemisťování částic tekutiny vzhledem k povrchu tělesa odporová síla - síla, která vzniká při vzájemném pohybu tělesa a kapaliny, působí proti pohybu tělesa odpor prostředí – jev, jehož příčinou je uplatnění třecích sil při relativním pohybu tělesa a kapaliny [12]

Odporové síly při obtékání těles tekutinou při malých rychlostech - proudění kolem obtékaného tělesa laminární Stokesův zákon (platí pro těleso tvaru koule) při větších rychlostech - proudění kolem obtékaného tělesa turbulentní Newtonův vzorec [13] F v r η - dynamická viskozita, popisuje vnitřní tření v tekutině v – rychlost proudění tekutiny r - poloměr koule F v [14] Cx – součinitel odporu ρ – hustota tekutiny v – rychlost proudění tekutiny S – obsah plochy příčného řezu [15]

Základy fyziky letu Vzduch obtékající horní stěnu křídla má větší rychlost než vzduch proudící pod dolní stěnou, a proto vzniká podtlak nad horní stěnou (vztlaková síla zvedá letadlo směrem vzhůru). Vliv má také úhel náběhu křídla α › 0, který způsobuje tlak na dolní stěnu křídla. [16] [18] [17]

Trocha opakování Vysvětlete pojem proudnice. Na čem závisí rychlost kapaliny vytékající z nádoby? Vysvětlete rozdíl mezi laminárním a turbulentním prouděním. (uveďte příklady z praxe) 4. Jak je možné, že letadlo, které má větší hustotu než vzduch, letí? 5. Co je to hydrodynamické paradoxon a jaké má využití v praxi? 6. Co vyjadřuje rovnice spojitosti?

Zdroje a použitá literatura [1] TWISP. wikipedia.cz [online]. [cit. 2.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Streamlines_and_streamtube.svg?uselang=cs [2] PAV.HANY. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Objemov%C3%BD_pr%C5%AFtok.png?uselang=cs [3] ŠJŮ. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vodom%C4%9Bry.jpg?uselang=cs [4] NEZNÁMÝ. www.fyzika007.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://www.fyzika007.cz/mechanika/rovnice-spojitosti [5 ]NEZNÁMÝ. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Danielbernoulli.jpg [6] MANNYMAX. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BernoullisLawDerivationDiagram.svg?uselang=cs [7] LIMOWRECK. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TorricellisLaw.svg [8] MPFIZ. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TorricelliLaw.svg [9] WAGLIONE. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lamin%C3%A1rn%C3%AD_proud%C4%9Bn%C3%AD#mediaviewer/Soubor:Flusso_laminare.gif [10] DE LA ROSA SIQUEIRA, Cesareo. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vortex-street-animation.gif?uselang=cs [11] DUBAJ. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Laminar_and_turbulent_flows.svg?uselang=cs [12] NEZNÁMÝ. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Los_Angeles_attack_sub_2.jpg [13] OLDRACOON. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Laminare_Str%C3%B6mung.svg [14] HUPPERTZ, André. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Auto_stromlinien.gif [15] GRIGIO, Uomoio. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Resistenza_di_forma.jpg [16] NGDATU. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kridlo_letadla2.svg [17] DLOUHÝ, Petr. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Angle_of_attack.svg [18] KSPILLING. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jetstar_Launceston.jpg?uselang=cs SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0