Dobrodružná literatura -literární epický žánr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autoři dobrodružné literatury
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Jules Verne životopis autora,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Karel May životopis, ukázka z.
Pročtěte se pátou třídou!
Předchůdce člověka – opakování
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_04.
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_05.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_305_ J. Foglar–Hoši od Bobří řeky AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Autor: Bc. Eva Doležalová
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_20.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom.
Stezkami dobrodružství
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Dobrodružná literatura charakteristika.
Dobrodružná literatura
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
PRAVĚK 6. ročník.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
JAROSLAV FOGLAR VY_32_INOVACE_XI-A-04. JAROSLAV FOGLAR Spisovatel knih pro děti skaut - „ Jestřáb“ 1907 – 1999 Psal do časopisů – Mladý hlasatel, Junák,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
EDUARD ŠTORCH Hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Eduard_%C5%A0torch Mgr. Miroslava Posádková
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_15_LITERATURA PRO DĚTI_HISTORICKÁ PRÓZA ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_16_CJ_DOPLŇKOVÁ ČETBA.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice,
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_279_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Znalostní test NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
–  významný český spisovatel literatury pro mládež  redaktor několika dětských časopisů a zážitkový pedagog.
Název:VY_12_INOVACE_ČJ_21 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44 Autor: Mgr. Jolana Vaněčková Mgr. Jolana Vaněčková Ročník: 6. Tematický okruh, předmět:
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
HELENA ŠKOPKOVÁ, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_207_JAROSLAV FOGLAR ŠABLONA III/2 JAROSLAV FOGLAR.
Science fiction (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_12_Literatura 19. století Kritický realismus
Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
Dobrodružná literatura Název projektu: OP VK
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Jaroslav Foglar * Český spisovatel literatury pro mládež
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_sada 1_08
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Mark Twain.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
O nejstarších dějinách Čech
JULES VERNE
Ing. Anna Hečková ZŠ Lozorno
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
České země v době kamenné
Eduard Štorch VY_32_INOVACE_XI-A-11.
Kritický realismus - úvod
Eduard Štorch
Transkript prezentace:

Dobrodružná literatura -literární epický žánr řadí se mezi tzv. zábavnou nebo oddychovou literaturu Rozvíjí fantazii člověka, obohacuje jeho představivost Je přechodem od méně náročné literatury k náročnější Prostřednictvím oblíbených hrdinů upevňuje v mladém čtenáři určité mravní postoje, které jsou jednoznačně kladné Zahrnuje také určitou sumu poznatků Už Homérova Odyssea je příkladem díla, jehož kompozice je postavená na základě dobrodružně spojených epizod.

Světoví autoři dobrodružné literatury

Karel May německý spisovatel, romanopisec a autor dětské literatury Díla : -Syn lovce medvědů -Duch Llana Estacada -Vinnetou -Old Shatterhand -Poklad na stříbrném jezeře -V Říši stříbrného lva

Jules Verne [žil verné] francouzský spisovatel Díla : Pět neděl v balóně Cesta kolem světa za osmdesát dní Ze Země na Měsíc Cesta do středu Země Děti kapitána Granta Dva roky prázdnin aj.

Mark Twain [tvejn] americký spisovatel , novinář Díla : Dobrodružství Toma Sawyera  Dobrodružství Huckleberryho Finna

Významní čeští představitelé FRANTIŠEK FLOS dílo: LOVCI ORCHIDEJÍ VZDUCHOLODÍ DO SRDCE BRAZÍLIE Z PRALESŮ KONGA ALBATROS - román o cestě kolem světa, kterou na palubě letadla podniká dorůstající chlapec se svým otcem

FRANTIŠEK BĚHOUNEK (1898 – 1973) dílo: V ŘÍŠI VĚČNÉHO LEDU A SNĚHU LEDOVOU STOPOU NA SEVER OD ZAMBEZI – román o Emilu Holubovi ROBINSONI VESMÍRU

Jaroslav Foglar Díla: Hoši od Bobří řeky Rychlé šípy Přístav volá

EDUARD ŠTORCH dílo: -LOVCI MAMUTŮ-román o životě pravěkých lovců ve starší době kamenné, hl. postavy Kopčem, Mamutík a Veverčák -OSADA HAVRANŮ -BRONZOVÝ POKLAD -U VELIKÉ ŘEKY -VOLÁNÍ RODU -HRDINA NIK

Eduard Štorch Lovci mamutů Ilustroval Zdeněk Burian

Lovci mamutů Román ze starší doby kamenné o životě jedné pravěké lovecké tlupy a její cestě z okolí Věstonic až na území Velké Prahy. Napínavý příběh o putování hlavních hrdinů Kopčema a Veverčáka, všech jejich dobrodružstvích, jejich vynálezech. HLAVNÍ POSTAVY: Veverčák, Mamutík, Ukmas, Kopčem, Dráp, Zajíc, Sova, Huňáč, Rváč UKÁZKA: Děti se bavily zajímavou hrou u potůčku. Stavěly hráz z kamení a dělaly si rybníčky z nadržené vody. Pokoušely se také chytit malé rybičky. Umazaný Cebík se přitom převalil do rybníčku a teď brečí a prská vodu. Kukačka ho utěšuje a ukazuje mu hezké kamínky v potoce. Děti tu v písku nacházejí hojná lesklá zrnéčka, sem tam i větší žluté kousky. Krásně svítí a děti jich za malou chvíli nasbíraly hromádku. I v kamenech, z kterých stavějí hráze v potůčku, třpytí se lesklá zrnka. Děti běžely do tábora pochlubit se svým objevem. Ženy bez zájmu pohlédly na zlatá zrnka - vždyť nejsou k jídlu! - a usmály se na děti. Pak šly ještě nasbírat zásobu dříví na noc.  

Ukázka Vinnetou- Karel May https://www.youtube.com/watch?v=O8Gzhb8sN5o Záhada hlavolamu- Jaroslav Foglar https://www.youtube.com/watch?v=yVGMSHq5PRI

Děkuji za pozornost Vypracovala : Kamila Dorušáková 2.A 20.4.2015 Zdroj : internet