Naplnění požadavků Směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Advertisements

Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
Společenská odpovědnost Transpozice Směrnice o průmyslových emisích
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Informace o zahajovacím jednání TWG on ENE, Sevilla, Petr Honskus SPF Group, v.o.s.
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušenosti s procesem integrovaného povolování Petr Honskus, Vladimíra Henelová - ENVIROS, s.r.o.
Mgr. Magdaléna Peterková
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Revize BREF, jejich implementace a výhled do budoucna Ing. Jan Slavík, Ph.D. Horský hotel Sepetná, –
Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24. listopadu 2016
Problematika implementace IED - Aktuality z národní legislativy Ing
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
BREF Ferrous Metals Processing Industry (FMP)
STS BREF Povrchové úpravy používající organická rozpouštědla
Česká inspekce životního prostředí
Industry and Air Expert Team
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Final meeting BREF LVOC 4/2016
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Harmonogram přezkumů integrovaných povolení, BREF a závěrů o BAT Ing
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Fórum výměny informací o BAT, Praha, 28.listopadu 2018
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Revize BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM – shrnutí procesu
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
XIX. Fórum pro výměnu informací o BAT
Transkript prezentace:

Revize referenčního dokumentu BREF pro velká spalovací zařízení (BREF LCP) Naplnění požadavků Směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích Ing. Pavlína Kulhánková

Směrnice o průmyslových emisích (Industrial Emissions Directive - IED) – 2010/75/EU Zrušila a nahradila k 7.1.2014 Směrnice: 78/176/EHS – odpady TiO2, 82/883/EHS – monitoring. odpadu TiO2, 1999/13/ES – VOC emise, 2000/76/ES – spalování odpadů, 2001/80/ES – spalovací zařízení (do 1.1.2016) a Směrnici 2008/1/ES – IPPC (Integrated pollution prevention and control) V IED je: posílena role nejlepších dostupných technik - BAT (Best Available Techniques), nastavení emisních limitů dle tzv. “Závěrů o BAT“, posílení ochrany vody a půdy, rozšíření o další průmyslové činnosti dle přílohy č. 1, rozšíření účasti veřejnosti, nastavení pravidelných inspekcí dle parametru rizikovosti provozu s integrovaným povolením (1 až 3 roky)

BAT - nejlepší dostupné techniky (Best Available Techniques) Nejlepší dostupné techniky – nejúčinnější a nejpokrokovější stádium vývoje činnosti a jejich provozních metod dokládající praktickou vhodnost určité techniky jako základu pro stanovení mezních hodnot emisí a dalších podmínek povolení, jejichž smyslem je předejít vzniku emisí, nebo pokud to není proveditelné, tyto emise omezit a zabránit tak nepříznivým dopadům na životní prostředí jako celek BAT jsou popsány a nastaveny v referenčních dokumentech o BAT (BREF dokumenty),jsou výsledkem výměny informací v rámci EU (čl. 13 Směrnice IED) Směrnice IED (EU – 2010/75/EU, o průmyslových emisích) – definuje závaznost závěrů o BAT čl. 14 IED „ …Při stanovení podmínek povolení se jako reference použijí závěry o BAT…“

Proces výměny informací o nejlepších dostupných technikách (BAT-Best Available Techniques) – nástroj definování BAT Proces výměny v rámci EU je zakotven ve Směrnici 2010/75/EU, článek 13 v zákoné č. 76/2002 Sb. transponována v § 27, § 27a,§ 27 b Proces výměny v ČR nastaven na základě interního dokumentu (září 2013) – Metodika (MPO, MŽP, MZe), popisuje, definuje vazby, kompetence, způsob práce v technických pracovních skupinách (TPS) při ministerstvech (MŽP, MPO, MZe) nastavení kompetencí, vazeb a spolupráce v Technical Working Groups (TWG) při Evropském úřadu pro IPPC (European Integrated Pollution Prevention and Control Bureau – EIPPCB v Seville); http://www.ippc.cz/dokumenty/DF0531

Revize BREF dokumentů - Závěry o BAT IED čl 13 nastavuje také proces aktualizace (revize) BREF dokumentů, jejich součástí jsou tzv. „Závěry o BAT“ Předepsané emisní limity tzv. BAT-AEL (Emission level associated with BAT) v „Závěrech o BAT“ – mají závaznost po zveřejnění v Úředním věstníku EK jako prováděcí rozhodnutí EK a to tak že, Do 4 let po zveřejnění závěrů o BAT musí být závazné podmínky integrovaného povoleni (IP) v souladu se závěry = přezkum IP (§18 zákona č. 76/2002 Sb.) Dle výkladu MŽP – závaznost se týká pouze emisních limitů Pokud není do 4 let provozováno zařízení v souladu se závěry = provozovatel, pokud chce provozovat, musí požádat o výjimku z BAT (nemusí jí od povolovacího úřadu (KÚ) získat)

Revize BREF dokumentů – jednotlivé kroky Začátek revize – aktivace TWG (40 – 100 členů) (Sevilla) = aktivace TPS (dle kompetencí ministerstev - MŽP,MPO,MZe) Kick-of meeting (úvodní jednání) a vyplnění dotazníků předložených zpracovateli BREF Příprava draftu D1 BREF a připomínkování členy TPS (D1 BREF = „Tělo dokumentu“ + závěry o BAT) Návštěvy referenčních zařízení Zapracování připomínek k draftu D1 (případně draftu D2) Final meeting (Background Paper), (slovníček pojmů – české ekvivalenty k anj. technickým termínům) Forum EK – schvalování závěrů (dle čl.13 Směrnice o průmyslových emisích) Výbor (čl. 75 Směrnice o průmyslových emisích) Vydání Závěrů o BAT Rozhodnutím EK Další revize BREF dokumentu cca za 8 let (týká i závěrů jako součástí BREF)

Postup revize BREF dokumentu Velká spalovací zařízení (Large Combustion Plants - LCP) 2011 – 201? Začátek revize 2011 BREF dokument o BAT V roce 2012 – 13 – příprava draft D1, vyplnění dotazníků, úvodní jednání ve Seville, návštěva referenčních zařízení V roce 2013 – D1 – první návrh revidovaného BREF dokumentu Celkem 8509 připomínek Připomínky: dokument, jednotlivé technologie, k návrhu závěrů o nejlepších dostupných technikách (BAT) Závěr roku 2013 zpracovatelé dokumentu informují – NEBUDE po zapracování připomínek připravován D2 (druhý draft) – proto vznikají iniciativy zdola (národní technické pracovní skupiny)

Vznik iniciativ v rámci revize BREF dokumentu Přelom 2013 – 14 – vznikají jednotlivé podskupiny TWG/iniciativy Jako prostředek na vynucení D2 (druhého návrhu) K 03/14 vznik celkem 9 regionálních/partikulárních iniciativ – jednotlivé problematické okruhy – regionální nebo oborové ČR – iniciativa: Spalování „domácího“ hnědého uhlí (lignitu) „Domácí“ palivo = hnědé uhlí s vysokým obsahem popela, síry, vody, nižší výhřevnost Problematika BREF LCP projednávána 3/3/2014 na Radě pro životní prostředí v Bruselu (k iniciativě ČR přidaly další státy konkrétně - Polsko, Estonsko, Španělsko, Bulharsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko

ČR iniciativa – spalování „domácího“ uhlí 2. – 3. červen 2014 na MPO proběhlo mezinárodní jednání k iniciativě „Domácí palivo“ Účastníci: Bulharsko, Česká republika, Řecko, Polsko, Rumunsko, Slovensko + host Eurelectric Prezentována sebraná data Z jednání závěry: nastavena pozice k jednání v Seville (17- 18 červen 2014) Týká emisí: SO2, Hg, HCl Nutnosti řešit vzájemnou provázanost emisí: NOx-CO-NH3 Problematika monitoringu – např. Hg, hluk Problematika hnědého uhlí je rozšířena na problematiku uhlí z domácích zdrojů obecně a jejich specifika (př. Polsko – černé uhlí s vysokým obsahem halových prvků)

Neformální setkání TWG LCP v Seville 17. – 18. června 2014 neformální jednání v Seville k 4 iniciativám (ostatní iniciativy byly odmítnuty) Jednání týká také ČR iniciativy „Domácí paliva“ + další 3 iniciativy (vč. EUROFER – iron and steel process gases combustion) Zástupci TPS ČR (i TWG) – příprava prezentace, předložení podpůrných dokumentů a dat Prezentována sebraná data a obhajována dohodnutá pozice (návrhy) z jednání 2. – 3. 6. v Praze (emise SOx nahradit SO2 , hodnota emisí ve velikosti IED a prosadit stupeň odsíření, dát do souladu emise NOx- CO a NH3) Dohoda, že tyto pozice budou prosazovány po celou dobu revize BREF dokumentu

Stav revize BREF Velká spalovací zařízení k 6/2015 1. – 9. 6.2015 – V Seville závěrečné jednání tzv. Final Meeting (FM) Ukončení revize a vydání závěrů o BAT- 2016? Díky iniciativě „Domácí paliva“ došlo v návrhu závěrů k změkčení původního (D1) a nastavení emisí pro SO2 Z pohledu TPS ČR zůstává problematika: energetické účinnosti, emisních limitů pro Hg a jeho monitoring (četnost měření příp. kontinuální), nastavení některých emisních limitů např. NOx, CO u jednotlivých typů zařízení (dle paliva, dle kapacity) ČR na FM je jen jedním z ČS EU, silná je pozice EEB i některých států prosazujících co nejpřísnější limity (Rakousko, Švédsko, Německo) – problematika spalování paliv silně zpolitizována

Co se stane až budou Závěry o BAT schváleny pro „Velká spalovací zařízení“ BAT – AEL mohou být (a většinou jsou) přísnější než složková legislativa Nastavení referenčních podmínek může být jiné – pak lze měřit dle norem a referenčních podmínek ČR a nutno přepočítávat na podmínky závěrů o BAT Četnost monitoringu může být jiná (vyšší) něž u složkové legislativy Dle výkladu MŽP závazné jsou pouze BAT – AEL, ostatní BAT mají dle výkladu doporučující charakter Když nebudu splňovat některé BAT-AEL mám 4 roky na zjednání nápravy příp. podat návrh na výjimku z BAT Předpoklad schválení „Závěrů o BAT Velká spalovací zařízení“ cca nejdříve 6/2016 = BAT – AEL závaznost cca od 6/2020

Doporučení pro provozovatele s integrovaným povolením Sledovat kdy závěry o BAT vydány Rozhodnutím EK (lze i na str. MPO i MŽP) Přezkoumat zda provozuji v souladu se závěry (včetně nastavení monitoringu, četnost měření, jednotky, referenční podmínky měření) Pokud BAT- AEL přísnější – povinnost do 4 let provozovat v souladu s BAT – AEL (dle závěrů) Pokud jsou přísnější limity u ČR legislativy – povinnost provozovat v souladu s ČR legislativou (a zároveň tím plním i BAT – AEL) Pokud BAT – AEL obsahují jiné (nebo další) nastavení emisních limitů než ČR složková legislativa musí být provoz zařízení v souladu s BAT – AEL i ČR legislativou

Jaké mohou být limity do ovzduší LCP Většinou jsou přísnější než IED Většinou jsou přísnější než ČR legislativa Většinou je nastaveno více látek než dle ČR legislativy Tam kde v současnosti je jednorázové měření může být nastaveno kontinuální nebo s vyšší četností měření (zvláště u látek s vlivem na zdraví a životní prostředí např. těžké kovy, skleníkové plyny) Pokud v současnosti předpoklad, že posuzované zařízení nebude pravděpodobně plnit emisní limity lze řešit pomocí OP Před FM nelze dát přesné informace o nastavení BAT-AEL

Jaké mohou být limity do vod v LCP Před FM nastaveny limity pouze pro jednodruhové odpadní vody z čištění spalin do vodoteče – takto nastavené se netýká vod v ČR zařízeních – nevyskytují se Pokud toto nastavení zůstane budou limity odpadních vod dané dle NV, o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod… (návrh nového NV – předpokládá účinnost: 15. října 2015 – v současnosti po vypořádání vnějšího připomínkového řízení) Dle § 5 návrhu NV je pro stanovení emisních limitů do vod povrchových- uplatněn kombinovaný přístup Prosazován princip předčištění odpadních vod v místě jejich vzniku - nastavení emisních limitů za zařízením před vypouštěním do kanalizace Do NV budou zapracovány závěry o BAT (emisní limity)

Děkuji za pozornost odkazy na IPPC: http://ec. europa Děkuji za pozornost odkazy na IPPC: http://ec.europa.eu/environment/air/pollutants/stationary/ippc/index.htm www.ippc.cz http://www.mzp.cz/ippc www.cenia.cz