Smyslové vnímání OKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Advertisements

Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Oko Kateřina Lasáková, V.A.
Optické vlastnosti oka
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Smyslová ústrojí Funkce:
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Optické vlastnosti oka
Optické vlastnosti oka
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
Zrakové ústrojí - zrak je nejdůležitějším smyslem pro orientaci v prostoru - orgánem zraku je oko - oko je uložené v očnici Stavba oka - složeno ze tří.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P24/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
OKO Marcela Hanáková.
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
STAVBA OKA.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
Autor: Lenka Kraváčková
Oko. Oko Jeden ze smyslových orgánů Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu, barvy, tvary, vzdálenosti Umožňuje rozvoj mysli, vzdělání a zážitků.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
SMYSLY.
Optické vlastnosti oka
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
VADY A NEMOCI ZRAKU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_19 Fyzika - vady oka Autor: Jana Pěničková Období:
Biofyzika - optika Vady oka a jejich korekce Základní oční vady Vady čočkyVady sítniceVady rohovky KrátkozrakostBarvoslepostAstigmatismus DalekozrakostŠeroslepost.
OČNÍ VADY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
4.) Zrak. -orgán zraku-oko -centrum zraku=týlní lalok koncového mozku -ochrana oka:-obočí -víčko+řasy -slzné žlázy -sliznice víček =spojivka.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_16 Ústrojí zraku Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Optické vlastnosti oka TÉMATICKÝ CELEK:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Ústrojí zrakové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_03_ÚSTORJÍ.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Zuzana Gocníková, Filip Hutečka, Hana Koláčková, Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (biologická část č. 1)
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ - smyslová ústrojí = čidla - patří sem: zrak, sluch, čich, hmat, chuť - smyslová buňka přijme podnět → šíření po nervových vláknech do.
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Smyslová ústrojí Funkce:
Z očí do očí.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Lidské oko Optické čočky Název školy
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
Lidské oko
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Smyslové vnímání OKO

nejdůležitějším smyslovým orgánem. Zrak Oči jsou pro člověka nejdůležitějším smyslovým orgánem.

Oko je orgánem zraku. Prostřednictvím zraku vnímáme přibližně 80% podnětů z našeho okolí. Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu a barvu. Ztráta zraku je tak pro většinu lidí tím nejnepříjemnějším smyslovým postižením. Přední část oka je chráněna víčky a omývána slzami, které se tvoří v slzných žlázách. Pohyby oka ovládá šest okohybných svalů.

cévnatka

VRSTVA NERVOVÝCH VLÁKEN stavba sítnice oka TYČINKY ČÍPKY VRSTVA NERVOVÝCH VLÁKEN

vlevo při zaostření na vzdálený předmět, vpravo při zaostření na blízko - rozdíl je v zakřivení čočky

Vady a nemoci očí

krátkozrakost dalekozrakost

ŠEDÝ ZÁKAL = ZÁKAL ČOČKY

zakalená čočka zcela vyplňuje zornici Přezrálý šedý zákal zakalená čočka zcela vyplňuje zornici - oko je slepé

Ztráta zrakové ostrosti při šedém zákalu

Pohled při šedém zákalu

Oči se šedým zákalem Zdravé oči

Zelený zákal Při zeleném zákalu dochází k  odumírání zrakového nervu. Hlavní příčinou je zvýšený nitrooční tlak. Zákeřnost nemoci spočívá hlavně v nenápadném, pozvolném nástupu. Nejprve dochází k malým výpadkům v zorném poli, kterých si člověk nemusí ani všimnout. Později člověk ztrácí takzvané periferní vidění a v zorném poli vidí černé skvrny. Pokud oční nerv odumře úplně, dojde k úplné ztrátě zraku. Zelený zákal se dá léčit, ale musí se na něj přijít včas. Jakékoli poškození očního nervu je již nevratné!!

Šilhání

Jedná se o zrakovou vadu, při níž je porušena vzájemná spolupráce očí Jedná se o zrakovou vadu, při níž je porušena vzájemná spolupráce očí. Laicky řečeno: každé oko se dívá jiným směrem. Jedná se o velmi časté onemocnění především u dětí. U dítěte se mozek přizpůsobí rozdílnému postavení očí a vytváří jednotný obraz, který však postrádá třetí rozměr. U dospělého člověka mozek takového přizpůsobení není schopný a dochází ke dvojitému vidění. Mezi hlavní příčiny šilhání patří hlavně dioptrické vady a poruchy pohyblivosti okohybných svalů. Léčba je zaměřená na srovnání postavení obou očí. U dioptrické vady se přistupuje k nápravě brýlemi. Jestliže konzervativní léčba šilhání selhala, může lékař doporučit operaci.

Šilhání - sbíhavé Šilhání - rozbíhavé

21 Vidíte obrázek????? Přečtete co je v kruhu??

Barvoslepost porucha vnímání modré barvy porucha vnímání zelené barvy porucha vnímání červené barvy normální barvocit Barvoslepost

V závislosti na typu porušeného pigmentu mají barvoslepí lidé problém s rozpoznáváním některých barev, tyto barvy jim splývají. Tato vada se  zejména projevuje neschopností rozlišovat zelenou a červenou barvu. Ve většině případů jde v případě barvosleposti   o genetickou poruchu. Příčinou barvosleposti jsou chybějící čípky nebo jejich defekt. Většina takto nemocných lidí má poškozený pouze jeden (ze tří) pigmentů a proto stále dokáží některé barvy rozlišovat. Závažnější poškození (dvou i všech tří druhů pigmentu) jsou velmi vzácná.

Barvoslepost , ztráta barvocitu vzor Barvoslepost , ztráta barvocitu vzor

Přenos barvosleposti zdravý otec matka přenašečka zdravý syn zdravá dcera dcera přenašečka barvoslepý syn

slepota vrozená po úrazu po nemoci

Příští hodinu LABORATORNÍ PRÁCE JE NUTNÉ SI PŘINÉST: - ŠÁTEK NA ZAKRYTÍ OČÍ 1 LÁTKU TYPICKÉHO PACHU (např. ocet, malinový sirup,..) 1 LÁTKU TYPICKÉ CHUTI (cibule, čokoláda, sůl, …) Nikomu nesdělujte, co jste si s sebou vzali!!!!

Zrak OKO uloženo v očnici lebky na povrchu – bělima, v předu přechází v průhlednou rohovku barevná duhovka určuje velikost zornice a brání průniku světla mimo ni čočka - průhledná, pružná  schopnost akomodace (zploštění nebo vyklenutí) sítnice – světločivné buňky : tyčinky pro černo-bílé vidění a čípky pro barevné vidění místo nejostřejšího vidění – žlutá skvrna (z čípků) místo, kde vychází zrakový nerv – slepá skvrna obraz na sítnici je zmenšený a převrácený pohyby očí zajišťují okohybné svaly ochrana očí – víčka a řasy, spojivka, slzná žláza - slzy zvlhčují a čistí oko VADY ZRAKU: krátkozrakost + dalekozrakost – obraz se nevytváří na sítnici, ale před / za ní – náprava pomocí brýlí šedý zákal: zakalení čočky  slepota šilhání – špatná souhra okohybných svalů barvoslepost – neschopnost rozlišit určité barvy mechanická poškození, např. rohovky, cizí těleso v oku, …

Závěr: Kde je oko uloženo? Jak se oko pohybuje? Čím je chráněné? Vysvětli pojem „akomodace“. Co je sítnice, co se na sítnici nachází, k čemu slouží? Jaké jsou nejběžnější vady zraku a jak se projevují? Popiš oko podle obrázku:

? ? ? ? ? ? ? ? ? ? cévnatka ?