Jsme kreativní knihovna? Míla Linc. Kreativita Tvořivost neboli kreativita (z lat. creo = tvořím), či invence, je zvláštní soubor schopností, které umožňují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Advertisements

Aktivizační programy pro seniory
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
 Lomnice n. Lužnicí je město s 1800 obyvateli  Knihovna sousedí s budovou školy ( cca250 žáků)  Máme také mateřskou školu ( cca 70 dětiček)  Aktivní.
Netradiční formy práce s knihou Knihovna Gymnázia Příbram Netradiční formy práce s knihou Knihovna Gymnázia Příbram Edita Vaníčková Makosová.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Propagace a reklama na facebooku
Klub dětských knihoven SKIP10
PR KLUB Jsme tu pro vás?! Media relations…pojďme si to vyříkat.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Zájmová dílna Česká 199, Kutná Hora. Obsah Jak to začalo Jaká je nabídka Co se zatím stalo Co nás čeká Problémy Plány do budoucna.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Veronika Peslerová Konference Knihovny současnosti 2011 Informační vzdělávání uživatelů ve veřejných knihovnách není nutné zlo.
30. září – ZÁJEZD zástupců neziskových organizací do Prahy na pořad Vzpomínky nám zůstanou (Hron, Cibulka, Simonová, Fousek) 1. října – VÝSTAVA Šťastné.
Dobrovolnictví v knihovně aneb Před potopou a po ní… Bc.Vladimíra Buchtová Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
DDŠ, ZŠ a ŠJ Měcholupy 2 Cíle působení
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
KDO CO je PR OČ KDO CO je PR OČ. Roman Šebrle Změlík Robert.
Školní informační centrum ZŠ Ostrava – Hrabůvka, Provaznická 64
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Knihovna v obci Rohov. Místní knihovna ROHOV Adresa: Hlavní 180, Rohov Adresa: Hlavní 180, Rohov Knihovník: Markéta Kretková a Adéla Komárková.
SPOLUFINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
Komunitní a otevřená škola
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
 Sociální síť, komunita, mobilní aplikace  Sdílení, vytváření, čtení článků.
NA PÍSKOVIŠTI JSME BÝVALI NEJKREATIVNĚJŠÍ Robert Haas.
Četba a čtenáři v České republice v roce 2007 Knihovnická bašta – akce knihoven k Týdnu knihoven 2007 – PhDr. Vít Richter – předseda SKIP Knihovna roku.
KREATIVITA UČITELE JAKO VÝRAZNÁ HODNOTA VÝCHOVNÉHO PROCESU Referát na podkladě článku Václava Darmovzala uveřejněného v Pedagogické orientaci č. 2, z roku.
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
Návrh Projektu „Čteme prarodičům“
T-klub Knihovna Karla Dvořáčka Vyškov. Začátky T-klub vznikl v málo navštěvovaném hudebním oddělení Financován z rezervního fondu knihovny Hlavní.
Magických 100 m2 Knihovna. Vznik: 2011 – přípravy, investice, úpravy, vybavení 30. května 2011 – slavnostní otevření – Evropský den sousedů, registrace.
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Vědecká knihovna UJEP Prezentace Vědecká knihovna.
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Marketingová komunikace prostřednictvím umění Korporátní image.
Komunitní centrum. KOSTKA Krásná Lípa  obyvatel  nezaměstnanost 15 – 22%  nízká kvalifikace uchazečů  minimální nabídka pracovních míst  3%
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Muzeum jako místo setkávání – prožitek jinak. Regionální muzeum v Litomyšli a jeho aktivity směrem k veřejnosti. Renata Kmošková, programová produkční.
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI, PROBLEMATIKA PÉČE O NADANÉ ŽÁKY Projekt v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm „Město v mé paměti“ Marcela Slížková.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2011 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Lindgren, Astrid: Pipi Dlouhá punčocha. 8. rozšíř.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Venkovní aktivity na podporu čtenářství
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
MAP Místní akční plán rozvoje vzdělávání v SO ORP Šternberk
Aktuální informace o stavu
Čtenářsky podnětné prostředí
SKIP – Sekce veřejných knihoven
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
S knížkou do života – BOOKSTART
Podpora dětského čtenářství
S knížkou do života – BOOKSTART
Název projektu Cesta k vědě poznáním všemi smysly II
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Pedagogická knihovna.
Transkript prezentace:

Jsme kreativní knihovna? Míla Linc

Kreativita Tvořivost neboli kreativita (z lat. creo = tvořím), či invence, je zvláštní soubor schopností, které umožňují uměleckou, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost. Ta se projevuje jako vynalézavost, jako vznik něčeho nového, originálního, popř. tvůrčím řešením problémů. 2

Kreativita podruhé Kreativita je komplexní a mnohovrstvý fenomén, který lze jenom stěží vtěsnat do jednoduchých definic. Projevuje se v různých oblastech a činnostech. (…) Lze ji vnímat jako všeobecnou vlastnost i jako vlastnost specifickou pro některé činnosti. 3

Kreativní knihovna 4

Výtvarné dílničky? 5

Comic sans na plakátech? 6

…a další příklady… … Tvůrčí dílny a čtenářské kluby Promítání filmů Lekce pro školy Profil knihovny na facebooku … 7

8 Tvořilkovství (Tvořilka – bydlenka, která "tvoří" - od háčkování oteplouchů po nábytek z bedniček od ovoce) Mimibazar fetišismus na Okounu

9 Kreativní knihovna Místo prvního úspěchu Tvůrčí dílny (literární, výtvarné, fotografické, hudební…) Otevřenost, cit a smysl pro humor Hry, larpy Image knihovny Zážitky

Co děláme v MKP? 10 Tvůrčí dílny (literární, výtvarné, fotografické, hudební…) Mistři písmen, učni slov (a další literární dílny) Komiksové workshopy Hudební klub Workshopy s plackovačem Žurnalistické dílny Slam poetry, improvizace Seniorské pondělky + Wikipedisté …

11

Co děláme v MKP? 12 Místo prvního úspěchu Vydávání e-knih Publikace na blogu mlp.cz Veřejné čtení Křty knih, cédéček, čehokoliv Výstava Po zavíračce …

13

Co děláme v MKP? 14 Zážitky Setkání s osobnostmi (OK klub) Guerilla Tradiční/netradiční akce: Noc bez Andersena Po zavíračce Restaurant Day …

15

Co děláme v MKP? 16 Hry, larpy Deskové hry Knihovna je místem setkávání Hry rozvíjející fantasii Larp nebo vzdělávací hra? Zábava, seznámení s knihovnou nebo literární dílna? Soutěže Aktuálně „Čtu si v Praze“ Gamifikace služeb Cestovatelská soutěž po pobočkách

17

Co děláme v MKP? 18 Image knihovny Facebook a internety obecně Vtipná propagace Kreativní služby 3D tiskárna Plackovač Gramofon a vinyly Knihovna sama o sobě Máme kreativní prostory? Máme prostory vhodné pro kreativní aktivity?

19

Co děláme v MKP? 20 Otevřenost, cit a smysl pro humor Musí to chtít všichni! Musí být podpora vedení, ale i řadových zaměstnanců Je potřeba překonat strach …a umět si udělat i srandu sami ze sebe!

21 Kreativní knihovna Místo prvního úspěchu Tvůrčí dílny (literární, výtvarné, fotografické, hudební…) Otevřenost, cit a smysl pro humor Hry, larpy Image knihovny Zážitky

Kreativní knihovna 22

Děkuji za pozornost! Míla Linc