Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zájmová dílna Česká 199, Kutná Hora. Obsah Jak to začalo Jaká je nabídka Co se zatím stalo Co nás čeká Problémy Plány do budoucna.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zájmová dílna Česká 199, Kutná Hora. Obsah Jak to začalo Jaká je nabídka Co se zatím stalo Co nás čeká Problémy Plány do budoucna."— Transkript prezentace:

1 Zájmová dílna Česká 199, Kutná Hora

2 Obsah Jak to začalo Jaká je nabídka Co se zatím stalo Co nás čeká Problémy Plány do budoucna

3 Jak to začalo Prázdninový program volno-časových aktivit 1. července 2009 jsem otevřela zájmovou dílnu v České ulici v KH a chtěla jsem s dětmi začít ve čtyřech dílnách - výtvarné, jazykové, divadelní a literární. Program prázdninových aktivit byl načasován jinak, než činnost ve školním roce už jen proto, aby se tyto aktivity daly považovat za intenzivnější soustředění. Ve školním roce jsem počítala s jednotlivými dílnami jednou do týdne (podle rozvrhu dětí). O prázdninách bylo mým cílem děti především poznat. Mluvit s nimi o všem co je k danému tématu zajímá, rozpoznat jejich talenty a pomoci jim je vyjádřit. To je hlavním důvodem, proč jsem dílnu otevřela. Dětskou fantazii a talent je potřeba podpořit a rozvinout.

4 Jaká je nabídka dílen Výtvarná Jazyková Divadelní Literární

5 Náplň jednotlivých dílen Výtvarná dílna Možnost vyzkoušet si různé výtvarné techniky. Možnost najít optimální formu výtvarného projevu. Výroba loutek. Vernisáž a výstava vždy po ukončení období (prázdniny, účast na vyhlášených soutěžích apod.) Literární dílna Diskuse o knihách a autorech, které rádi čteme. Možnost vyzkoušet si různé textové formy. Vývoj stylistických schopností. Účast na literárních soutěžích. Vytvoření almanachu prací. Divadelní dílna Možnost nahlédnutí do procesu divadelní činnosti. Možnost vyzkoušet si, co obnáší různé profese spojené s divadlem. Představení pro rodiče a přátele alespoň jednou do roka. Jazyková dílna Diskuse na téma K čemu je dobré znát cizí jazyky? (s cílem pozitivní motivace) Pomoc s podporou jazykového talentu. Průnik do jazykových schopností pomocí hry. Rozšíření slovní zásoby. Čtení textů v originálním znění a následný překlad. Projekce filmů v originálním znění a následný překlad. Překlad textu nebo filmu plus pro pokročilé překlad textu či části scénáře do daného jazyka (ve spolupráci s literární dílnou).

6 Co se zatím stalo Po dvouměsíčním fungování jsme podle plánu na konci prázdnin uspořádali vernisáž a krátké představení z divadelní pohádky Svačina pro draka, kterou jsme začali zkoušet dva týdny před koncem prázdnin. http://kutnohorsky.denik.cz/kultura_region/kh_dilna20090831.html V průběhu letních prázdnin se podařilo rozjet dvě dílny. Výtvarnou a divadelní. Výtvarná dílna byla zapojena do aktivit v Kutné Hoře, jako je například obrázková soutěž na téma moje nejoblíbenější loutka. (Vyhlášení výsledků proběhne 11. září a práce budou vystaveny v galerii Barborská 30). Dílna byla požádána, aby se 26.09.09 zúčastnila workshopu v Parku U tří pávů v KH v rámci aktivit Prvního kutnohorského nadačního fondu. Ředitel Gymnázia Jiřího Ortena v KH nabídl možnost prezentaci dětských prací v prostorách GJO.

7 Co nás čeká V současné době připravujeme divadelní pohádku Výtvarná dílna připravuje kulisy Nábor nových dětí na základních školách v KH Zahájení činnosti dílny literární a jazykové

8 Výhody Maloměsto bez možnosti kreativní stimulace Emancipované maminky Talentované kreativní děti Málo obdobných zařízení v okolí Společnosti s orientací na podporu mikroregionu.

9 Potíže Nechuť kutnohorského obyvatelstva vůči něčemu novému Nedostatek dětí Nedostatečné technické vybavení Financování. Některé rodiny si nemohou platit moc. Investovala jsem třicet tisíc a vrátili se mi čtyři. Proto zakládám občanské sdružení, abychom mohli přijímat sponzorské dary a aby ceny za dílny zůstaly přijatelné i pro rodiny s menším finančním rozpočtem. Myslím si, že není fér, aby talentované děti, kteří do dílničky dochází, nemohly chodit jen proto, že na to rodiče nemají peníze. Chceme oslovit místní firmy, které investují do rozvoje mikroregionu v oblasti vzdělávání dětí a mládeže (Foxconn, Philips Morris, TPCA apod.) Také chceme místním firmám nabídnout výtvarné dětské práce, které by mohli být vydávány jako kalendář (firemní dary, novoroční kalendář) či pohlednice či PF.

10 Plány do budoucna zahájení klubové činnosti. Ráda bych založila filmový a knižní klub. Vize je taková, že bychom s dětmi mohli natáčet krátké filmy, které budeme uploadovat například na youtube.com. V dnešní době internetu je velmi snadné mít téměř okamžitě zpětnou vazbu, což, jak předpokládám, bude pro děti motivující. Dostanou zde příležitost prověřit své schopnosti děti z literární dílny, které napíší scénář, děti herci z divadelní dílny, děti z výtvarné dílny se postarají o kostýmy a kulisy a vyzkouší si různé profese, které s natáčením filmu souvisí. Děti, které zajímají počítače budou mít možnost naučit se pracovat se softwary určenými pro střih, tvorbu hudby apod. Knižní klub bude o čtení knih, diskusích a besedách s autory. Chci pořádat besedy s osobnostmi, které děti zajímají. Chci alespoň jednou do roka uspořádat koncert, jehož výtěžek dostane Dílnička a který zorganizujeme společně s dětmi. Díky dosavadním profesním zkušenostem celou akci i náležitě zpropagujeme. Mým hlavním cílem je propojení jednotlivých dílen. Chci, aby se děti naučily vzájemně spolupracovat. Divadelní dílna má zázemí ve výtvarné a literární (příběhy, kulisy, výroba plakátu apod.). Jazykově nadané děti mohou překládat povedená literární dílka a tím se učit praktikovat cizí jazyky. Poznají různé typy profesí, které třeba jednou pro ně budou jejich budoucím posláním. Některé děti projevují značný grafický či herecký či produkční talent. Chci, aby měly přehled, aby si měli do budoucna z čeho vybírat.


Stáhnout ppt "Zájmová dílna Česká 199, Kutná Hora. Obsah Jak to začalo Jaká je nabídka Co se zatím stalo Co nás čeká Problémy Plány do budoucna."

Podobné prezentace


Reklamy Google