AMINOKYSELINY VÝSKYT:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Aminokyseliny.
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
VY_32_INOVACE_05_PVP_242_Hol
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Elektrochemie.
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Izomerie.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
ORGANICKÁ CHEMIE.
Chemické rovnováhy ve vodách
Alkoholy a fenoly.
Izomery izomery jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly mají stejný molekulový vzorec, ale rozdílný strukturní vzorec díky rozdílnému strukturnímu.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
BÍLKOVINY (SLOŽENÍ) VY_32_INOVACE_3.3.CH3.07/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Biochemické metody separace proteinů
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Aminokyseliny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_172.
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
Protolytické reakce.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Chromatografie Chromatografické dělení je založeno na distribuci separované látky mezi mobilní a stacionární fázi Richard Vytášek 2009.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Enzymová katalysa v nevodném prostředí Enzymy nevyužívají všechny molekuly vody přítomné v roztoku, pouze ty, které jsou v jeho blízkosti Je možné nahradit.
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
Kvalitativní a kvantitativní analýza – chromatografie
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
chromatografické metody adsorpce - fyzikální, chemická
Aktivní uhlík a polarizované světlo
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chiroptické metody E - vektor elektrického pole
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_132.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
biologicky nejdůležitější rozpouštědlo tvoří značný hmotnostní podíl orgánů značný význam pro životní pochody nejméně vody: zubní sklovina (0,2 %) x ledviny.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
VY_32_INOVACE_5_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co si představíte pod pojmem struktura?  Pojem struktura organických látek byl zaveden do chemie již v roce 1861.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV:VY_32_INOVACE_06C_07_Aminokyseliny TEMA:VY_32_INOVACE_06C_Organická.
Bílkoviny - aminokyseliny. Složení bílkovin -aminokyseliny – stavební kameny bílkovin Známo asi 300 druhů Proteinogenních 20, jsou řady L–α –AK Pozn.
ALKENY Chemie 9. třída.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AMK.
Iontová chromatografie
Roztoky - elektrolyty.
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
AMINOKYSELINY (AMK).
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Lékařská chemie Aminokyseliny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
aneb co všechno je v přírodě kyselé?
Transkript prezentace:

AMINOKYSELINY VÝSKYT: - z biologických systémů bylo izolováno více než 300 různých aminokyselin - z nich 20 (21-selenocystein, 22-pyrolyzin) tvoří základní stavební složky proteinů a označují se jako standardní = kódované = proteinogenní STRUKTURA:

ve fyziologickém rozmezí pH dochází k deprotonaci –COOH skupiny a protonaci -HN2 skupiny  molekuly aminokyselin tak získávají dipolární charakter  v závislosti na pH se mohou chovat jako kyseliny resp. zásady-takovéto látky nazýváme amfoterní = amfolyty (amfoterní elektrolyty)

 celkový náboj aminokyseliny závisí na pH (protonové koncentraci okolního prostředí) je-li výsledný náboj nulový, je amfolyt ve formě amfiontu = dipolárního iontu a neputuje v elektrickém poli hodnota pH prostředí, při níž k tvorbě amfiontu dochází se nazývá izoelektrický bod pI hodnota pH prostředí, při kterém má molekula celkový elektrický náboj roven nule se nazývá izoelektrický bod pI

FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI AMINOKYSELIN jsou typické pro iontové sloučeniny bod tání je 300 °C většinou dobře rozpustné v polárních rozpouštědlech nerozpustné v nepolárních rozpouštědlech rozpustné ve zředěných kyselinách a roztocích hydroxidů, přičemž se tvoří jejich soli všechny přírodní AA jsou bezbarvé a krystalické látky chuti jsou většinou sladké, pouze některé bez chuti (glutamát sodný se pro svou masovou vůni používá v různých dochucujících přípravcích- Maggi, Glutasol)

OPTICKÁ AKTIVITA AMINOKYSELIN C - 4 různé substituenty  chirální uhlík (chirálně substituovaný uhlík) - tvoří centrum asymetrie = chirality - přítomnost chirálního centra způsobuje, že všechny aminokyseliny (s výjimkou glycinu) jsou opticky aktivní, to znamená, že stáčejí rovinu polarizovaného světla

[]D25 = /dc Index 25 = teplota D = monochromatické světlo (D čára sodíkového spektra 589 nm)  = naměřená rotace ve stupních d = optická dráha /dm/ c = koncentrace látky /g/ml/ Míru optické aktivity kvantitativně vyjadřuje specifická otáčivost []D25 = /dc Směr otáčení roviny polarizovaného světla se zjišťuje polarimetrem

Cahn-Ingold-Prelogova konvence Zjištěním specifické otáčivosti nelze zjistit skutečnou (absolutní) konfiguraci, neboli prostorové uspořádání skupin kolem chirálního centra, proto se pro popis absolutní konfigurace užívá: a) Cahn-Ingold-Prelogovy konvence b) Fischerových vzorců Cahn-Ingold-Prelogova konvence označuje látku (aminokyselinu) podle polohy substituentů na centru chirality jako R resp. S - je-li posloupnost substituentů souhlasná se směrem otáčení hodinových ručiček, jde o konfiguraci R - není-li souhlasná jde o konfiguraci S podle této konvence se v proteinech vyskytují pouze (S)-aminokyseliny s výjimkou ( R )- cysteinu

Fischerův systém rozlišujeme dvě enantiomerní konfigurace (aminokyselin), které se označují L resp.D (enantiomery=molekuly téže látky, které jsou navzájem nepřekrývajícími se zrcadlovými obrazy) o konfiguraci L resp. D rozhodneme srovnáním umístění skupin kolem chirálního centra s L resp. D-glyceraldehydem všechny kódované aminokyseliny jsou L-aminokyseliny

NÁZVOSLOVÍ AMINOKYSELIN Triviální názvy: mají koncovku –in, jsou odvozeny: a) z názvu zdroje, z něhož byly poprvé izolovány (tyrosin – tyros = řecky sýr, asparagin – asparagus = latinsky chřest) b) z výrazné vlastnosti (glycin – glykýs = řecky sladký) název zbytku aminokyseliny –NH-CH ( R ) CO- , který je stavební jednotkou peptidů a bílkovin má koncovku –yl Třípísmenné symboly = třípísmenný kód užívá se ke zkrácenému zápisu struktur peptidů a bílkovin tvoří ho většinou první tři písmena triviálního názvu aminokyseliny Jednopísmenné symboly = jednopísmenný kód zápis dlouhých sekvencí kódovaných aminokyselin v bílkovinách porovnávání aminokyselinových sekvencí příbuzných proteinů

KLASIFIKACE A PŘEHLED AMINOKYSELIN proteinogenní aminokyseliny se třídí podle polarity postranního řetězce do 4 skupin: 1) aminokyseliny s nepolárním zbytkem = nepolární aminokyseliny 2) aminokyseliny s polárním zbytkem = polární aminokyseliny 3) aminokyseliny s kyselým zbytkem = kyselé aminokyseliny 4) aminokyseliny se zásaditým zbytkem = zásadité aa (někdy 3 + 4 = aminokyseliny s odštěpitelným protonem)

Přehled standardních (proteinogenních) aminokyselin

PŘÍPRAVA AMINOKYSELIN syntetická- vede k racemickým směsím  pro biochemii nemá význam, významná z pohledu organické chemie úplnou hydrolýzou proteinů, která spočívá v rozevření peptidových vazeb a provádí se v prostředí: 1) kyselém = kyselá hydrolýza - 6M HCl 2) alkalickém = alkalická hydrolýza - 5M NaOH nebo Ba(OH)2 3) enzymatická hydrolýza - užívá se : subtilizin (EC 3.4.21.14), papain (EC 3.4.22.2), pepsin, chymotrypsin, trypsin (40°C) poté zpravidla následuje dělení (separace) aminokyselin

DĚLENÍ (SEPARACE) AMINOKYSELIN chromatografie = fyzikálně-chemická separační metoda, při které se složky dělené směsi nanáší na stacionární fázi, kterou protéká mobilní fáze rozdílná afinita složek  dělené směsi k stacionární fázi (ovlivněná protékající mobilní fází) má za následek, že jednotlivé složky směsi aminokyselin jsou strhávány mobilní fází různou rychlostí a tak se rozdělují

Papírová chromatografie (Archer Martin, Richard Synge, 1941) po detekci se zjišťuje tzv. pohyblivost vztažena k čelu rozpouštědla Rf

Jednorozměrná papírová chromatografie Dvourozměrná papírová chromatografie

Iontovýměnná chromatografie = ch. na měničích iontů = iontovýměnná ch Iontovýměnná chromatografie = ch. na měničích iontů = iontovýměnná ch. aminokyselin iontoměniče jsou syntetické pryskyřice, které mají: a)kyselé funkční skupiny= katexy b)bazické funkční skupiny= anexy používají se katexy obsahující sulfoskupiny –SO3H (polystyrenová pryskyřice)