Registrační číslo projektu: CZ / /44

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola, Trutnov, Školní 101
Advertisements

Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Další vzdělávání na VOŠ a SPŠ, Jičín, Pod Koželuhy 100
Zahajovací konference projektu UNIV 3 BRNO
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Průmyslová střední škola Letohrad
STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Neratovice 24. ledna 2014 Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem Stáž pedagogických.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Neratovice 19. února 2014 Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem SETKÁNÍ.
Zkvalitňování dalšího profesního vzdělávání zaměřeného na stavebnictví, elektrotechniku a gastronomii.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly II. CZ.1.07/1.1.32/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Projekty OP VK realizované pro elektrotechnické obory
1 Střední škola technická a gastronomická Blansko škola moderních technologií 65 roků od založení školy.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Blansko, Bezručova 33 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ Název projektu:Inovace a modernizace.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
Spolupráce střední školy se sociálními partnery Ing. Jiří DLAPAL.
Technologie ročník, učební obory:strojní mechanik obráběč kovů
Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Konečna 25, p. o.
Programátor CNC strojů
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Význam dalšího vzdělávání na SOŠ TŽ
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
Nástroje daňových úlev
10. krajské setkání metodiků Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/ Partner 19 Střední škola polytechnická,
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji CZ.1.07/1.1.00/ Střední škola dopravy, obchodu a služeb.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Ing. Vítězslav Prokop – vedoucí praktik Střední škola strojírenská.
1. června Příklad dobré praxe Začlenění rozšířeného vstupního školení řidičů do výuky.
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Studijní cesta HPH Kichlengern Ivo Pleva Datum narození: Vzdělání: Střední škola technická – obor: Mechanik seřizovač mechatronik.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
Sekce elektrotechnická Ing. Jaroslav Král SPŠ elektrotechniky a informatiky Ostrava.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.1.00/ I.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
„Okna technickým oborům dokořán“
elektrotechnických měření
Centrum odborné přípravy Sezimovo Ústí
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Polytechnické vzdělávání v rámci šap
10. ZÁVĚREČNÉ KRAJSKÉ SETKÁNÍ METODIKŮ
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov
Krajský metodický kabinet ELEKTROTECHNIKY
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Setkání kariérových poradců
Informace o projektu IKAP
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Setkání kariérových poradců oblasti LOUNY, MOST a CHOMUTOV
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu: CZ. 1. 07/1. 1. 00/44 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/44.0006 Název projektu: Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Partner: č.11 Název školy: Střední škola technická a gastronomická Blansko, Bezručova 33, 67801 Blansko SŠ TEGA Blansko

Obory vyučované v SŠ TEGA Blansko Programátor CNC strojů (RVP 23-45-L/01 Mechanik seřizovač) Nástrojař moderních technologií (RVP 23-52-H/01 Nástrojař) Technik automatizace a elektroniky (RVP 26-41-L/01 Mechanik elektrotechnik) Elektromechanik – Elektromechanička (RVP 26-51-H/01 Elektrikář) Elektrikář – silnoproud (RVP 26-51-H/02 Elektrikář – silnoproud) Kuchař – číšník (RVP 65-51-H/01 Kuchař – číšník)

Výhody studia v SŠ TEGA Blansko Společné znaky studijních jednotlivých oborů: obory mají přímou návaznost na uplatnění absolventů na trhu práce; spolupráce se zaměstnavateli během studia a velmi dobré uplatnění absolventů; absolventi získají dostatečné odborné znalosti a dovednosti pro své budoucí uplatnění nebo další studium ; výuka je rozdělena na teoretické vyučování a odborný výcvik a probíhá v moderně vybavených učebnách, odborných laboratořích a dílnách ; žáci školy mají možnost absolvovat odborné kurzy a získat další osvědčení: osvědčení o odborné způsobilosti v elektrotechnice podle vyhlášky č. 50/78 Sb.; svářečský průkaz pro strojírenské obory; doplňkové kurzy pro gastronomický obor kuchař - Barmanský, Somelierský, Carvingový, Baristický.

Prezentace projektu „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ Projekt byl zahájen v 10/2013. Při řešení klíčových aktivit projektu byla realizována dílčí modernizace dílen v SŠ TEGA Blansko. Touto modernizací a zajištěním nové techniky v dílnách škola zvýšila kvalitu vzdělávání v technických oborech a tím se zvýšil zájem žáků SŠ o dění ve škole a žáků ZŠ o studium technických oborů strojírenských a elektrotechnických. Hlavním cílem projektu bylo zvýšení obecného zájmu žáků ZŠ a SŠ o studium technických oborů na SŠ TEGA Blansko, zvýšení kvality ve vzdělávání technických oborů a pořízení nové techniky. Jednalo se o technické obory strojírenské a elektrotechnické.

Seznámení účastníků s tím, co jsme v rámci projektu realizovali V rámci řešení KA č. 1 a 2 jsme pořídili následující nové technické zařízení a vybavení: Pořízené nové zařízení a vybavení školy: Panel inteligentních montáží elektro instalací - 1 ks; Přenosné soupravy pro SMD montáž - 2 ks; Elektroerozivní obráběcí stroj (Elektroerozivní - mini hloubička) - 1 ks; Přenosné sady výukové inteligentní elektroinstalace Kufr iNELS BUS Systém - 5ks; Tablety - 5 ks. Spotřební materiál pro sdílenou výuku žáků ZŠ a technické kroužky žáků SŠ: součástky elektro - rezistory, polovodičové prvky, tranzistory (15 sad); kovové polotovary - plechy - měděné, mosazné, hliníkové (3 sady); elektrokomponenty – prvky slaboproud (spínače potleskový, soumrakový, časový a bezdrátové zvonky); elektrokomponenty – prvky silnoproud (chrániče, zásuvka, ovladač, stykače, spínače, relé, čidla, stmívače); strojírenské komponenty a nástroje (pilníky, frézy, razidla), náplně do 3 D tiskárny (7 sad).

Pořízené nové zařízení a vybavení školy Elektroerozivní obráběcí stroj Přenosné sady výukové inteligentní elektroinstalace

Pořízené nové zařízení a vybavení školy Přenosné soupravy pro SMD montáž Panel inteligentních elektroinstalací

Sdílená výuka žáků ZŠ V rámci řešení KA č.3 byla organizačně zajišťována pro žáky ZŠ jako hlavní prvek realizace projektu sdílená výuka. Jednalo se o žáky 8. tříd spolupracujících pěti základních škol z Blanenska: * Základní škola a Mateřská škola Blansko, Dvorská 26; * Základní škola Jedovnice, Nad Rybníkem 401; * Základní škola a mateřská škola Rájec-Jestřebí, okres Blansko; * Základní škola a mateřská škola Podomí, 68304 Podomí 155; * Základní škola a Mateřská škola, okres Blansko, příspěvková organizace, Žďárná 217, 67952 Ždárná. Sdílená výuka probíhala ve školním roce 2013/2014 a 2014/2015. Žáci po ukončení obdrželi „Osvědčení“ o účasti žáka. Celkem byla účast 258 žáků ZŠ, 141 chlapců a 117 dívek.

Praktické činnosti ve sdílené výuce žáků ZŠ Praktická činnost v modernizované nástrojařské dílně s ukázkou Elektroerozivní hloubičky. Jednoduchá měření a zkoušky materiálů v laboratoři měření. Jednoduché práce s modelovacím konstrukčním SW Solid Works - základní modelování v 3D CAD systému na PC v učebně SŠ. Ukázky využití moderního pracoviště 3D scanneru a 3D tiskárny. Zapojování jednoduchých spotřebičů a obvodů v elektrotechnické dílně s ukázkou SMT technologií a inteligentních domovních instalací. Ukázky jednoduchých obvodů v laboratoři "Automatizace a robotiky", praktické možnosti využití těchto obvodů. Výuka probíhala hravou formou tak, aby byla pro žáky zajímavá.

Technické kroužky žáků SŠ – strojírenství a elektrotechnika V rámci řešení KA č. 4 byly pro žáky SŠ zajišťovány 2 kroužky technického rozvoje. Jednalo se o kroužek elektrotechnický a strojírenský. Rozsah kroužku byl 4 hodiny měsíčně. Náplní obou kroužku bylo řešení technických problémů mimo stanovenou výuku. V rámci rozšíření odborných znalostí žáků SŠ probíhala rozšířená výuka v kroužku "Strojírenství" v oblasti zpracování 3D modelů strojních součástí na PC, využití programu SolidWorks, 3D scanování a 3D tisku s využití nové techniky a ukázkou elektroerozivního obrábění. V kroužku "Elektro" žáci nově využívali techniku pro elektro obory a dále laboratoř Automatizace a robotiky při zapojování pneumatických a elektropneumatických obvodů, programování automatů PLC s využitím a propojením přenosu dat ve výpočetní technice, zejména u notebooků a tabletů. Celkem účast 41 žáků SŠ.

Fotodokumentace se sdílené výuky žáků ZŠ Strojírenské práce žáků ZŠ Elektrotechnické práce žáků ZŠ

Fotodokumentace se sdílené výuky žáků ZŠ Zapojování el. obvodů Práce se SW SolidWorks

Fotodokumentace z technických kroužků žáků SŠ. Diagnostika elektrosoučástí Příprava skenování

Fotodokumentace z technických kroužků žáků SŠ. Práce žáků s 3D skenerem Zkoušky tvrdosti

Vzdělávání pedagogů k nově pořízené technice V rámci řešení KA č.5 proběhly školeni pedagogů k dodané technice: 1. V 5/2014 proběhlo školení pedagogů k dodané elektro technice „Panel inteligentní elektro instalace, přenosná sada pro montáž a programování inteligentních instalací, souprava SMD montáže“. Účast 12 odborných pedagogů školy. 2. V 6/2014 proběhlo školení pedagogů k dodané strojírenské technice „Elektroerozivní - mini hloubička“. Účast 8 odborných pedagogů školy. Celkem účast 20 odborných pedagogů školy. Výstupem školení bylo získání odborných znalostí v oblasti obsluhy, řízení a užívání dodané techniky.

Zkušenosti se zaváděním nových výstupů či nových prvků do výuky nově pořízené vybavení a pomůcky zvyšují názornost výuky, která je také zajímavější pro žáky; nové prvky ve výuce zvyšují zájem žáků o výuku samotnou a také o technické obory; školení pedagogů vede ke zkvalitnění výuky a zavádění nových prvků do výuky; využití nového zařízení a vybavení přibližuje školu praxi a usnadňuje žákům školy uplatnění na trhu práce; nové vybavení, sdílená výuka pro žáky základních škol nebo technické kroužky pro žáky SŠ TEGA Blansko slouží k celkové popularizaci technického vzdělávání.

Přínos projektu Žáci spolupracujících ZŠ se prakticky seznámili s technikou a metodami výuky, které nelze aplikovat v jejich běžné výuce na ZŠ dle jejich ŠVP. Při sdílené výuce byli žáci vhodnou formou seznámeni s jednotlivými prvky techniky, byl v nich rozvíjen přirozený zájem o nové technické věci a to u chlapců i dívek. Většina žáků po počátečním přirozeném ostychu se projevila velice aktivně, chtěli si nové technické prvky vyzkoušet a „ošahat“. Žáci si osvojili základní pracovní návyky v rukodělných pracích. Při rukodělných pracech se naučili pracovat s pilníkem, kladivem, kleštěmi, vrtačkou, nůžkami, pájkou, montují žárovky, vypínače, ovládají různé jednoduché strojírenské a elektrotechnické prvky. Žáci mají po návštěvě školy reálnou představu o tom, co se ve škole vyučuje a jaké jsou možnosti dalšího uplatnění v jejich studiu na střední škole. Chlapci a dívky v průběhu sdílené výuky zjišťují co je v podstatě „technické vzdělávání“, co je „moderní technika“, kterou před návštěvou SŠ neznali. V průběhu řešení bylo celkem ve sdílené výuce žáků ZŠ a v technických kroužcích elektrotechnika a strojírenství vyučováno 299 žáků. Byla pořízena nová technika a zařízení. Bylo proškoleno 20 pedagogů k nové technice. Tyto výstupy jsou hlavním potenciálním přínosem v budoucí práci a rozvoji SŠ TEGA Blansko.

Pozitivní či negativní zkušenosti Základní pozitivní výstup je pořízená nová moderní technika a technické vybavení v odborných učebnách školy, se kterým se seznámili žáci ZŠ. Přínos je ve zvýšení kvality vzdělávání a podpoře technických oborů a zvýšení obecného zájmu žáků ZŠ a SŠ regionu o studium technických oborů na SŠ TEGA Blansko. Jedná se o technické obory strojírenské a elektrotechnické. Pro realizační tým pedagogů SŠ TEGA byly poznatky žáků vhodným vodítkem na cestě budoucího rozvoje školy, v záměru rozvoje vybavení školních učeben, laboratoří a dílen. Současně je pro školu přínos v tom, že se škola dostává do kladného povědomí žáků ZŠ, žáci si svoje nové technické zážitky ze SŠ TEGA sdělují prostřednictvím osobních názorů, které dále prezentují na sociálních sítích. Tento trend komunikace a poznatků je v současnosti ještě ve své podstatě nedocenitelný.

Pozitivní či negativní zkušenosti V technických kroužcích elektro a strojní byl hlavní přínos v tom, že si jednotliví žáci SŠ výrazně rozšiřují mimo základní výuku svoje získané běžné poznatky a znalosti. Pedagogové s nimi probírají témata, které jsou nad rámce ŠVP, řeší úlohy dle konkrétního zájmu jednotlivých žáků a žáci si zdokonalují svoje technické znalosti např. v programování CNC techniky, využívání SMD technologie a pod. Rozšířené znalosti uplatní ve své budoucí praxi, žáci SŠ mají vyšší šance v uplatnění na trhu práce, získávají větší osobní prestiž a odbornost v oboru. Negativum je demografický vývoj počtu žáků v horizontu roku 2015-2018 a s tím související zájem o studium technických škol a technických profesí a to zejména ze strany dívek. Lze očekávat, že na základě obecné podpory této formy vzdělávání se tento trend bude v následném období měnit a to zejména z bezproblémového uplatnění žáků technických škol na trhu práce.

„Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“. Hlavním cílem projektu bylo zvýšení obecného zájmu žáků ZŠ a SŠ o studium technických oborů na SŠ TEGA Blansko, zvýšení kvality ve vzdělávání technických oborů a pořízení nové techniky. Dalším cílem projektu bylo řešení potřeby cílové skupiny žáků v oblasti volby další vzdělávací cesty a následného pracovního uplatnění v technických oborech po ukončení školní docházky a studia na střední škole. Cíle projektu a plnění MI bylo v plném rozsahu ze strany řešitelské týmu zajištěno. Lze konstatovat, že tento projekt byl obecně ze strany žáků ZŠ a SŠ vnímán pozitivně a ukázal cestu do budoucnosti jak popularizovat u žáků technické vzdělávání. Děkujeme za pozornost Zpracoval: Ing. Radim Škaroupka, Ing. Ladislav Kalas, Oto Langr, SŠ TEGA Blansko V Blansku - 6/2015