U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Advertisements

m i r o s l a v a t r i z u l j a k o v á malířka, restaurátorka narozena 1955 v Olomouci Absolventka SUPŠ v Uherském Hradišti, obor užité a propagační.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
O GALERII CHODBA ● na Katolické gymnázium Třebíč působí od roku 2000 ● založena s cílem vzdělávat a kultivovat studenty školy ● výstavy českých i zahraničních.
František Křižík.
NOVÁ FIGURACE SOUČASNÉHO UMĚNÍ
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SVITAVY.
Jan Palach VY_32_INOVACE_2A2.
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Architekt a stavitel Přeštice – Praha
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_15 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
Praha.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
SLEZSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM V OPAVĚ
ALEGORIE VODY - Ženské sochy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_258_Praha 2 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Mikoláš Aleš
Česká literatura v letech
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Opava.
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
Národní muzeum.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Umělecké směry 19. století
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Prvouka – 2. ročník ZŠ „Rožmitál pod Třemšínem“
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
Michelangelo Buonarroti sochař MgA. Lukáš Psík
Milada Horáková VY_32_INOVACE 1B7.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Nela Sováková, Johana Černá
Habsburkové 2 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Rudolf II.  byl císařem  vnuk Ferdinanda I. Habsburského  velmi vzdělaný  celý život podporoval vědu.
JIŘÍ MYRON (BOHUMIL PROŠEK) HUMPOLEC OSTRAVA.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Kultura má ve společnosti svou nezpochybnitelnou pozici. Schopností kultury je představit vyspělost dané země, prezentovat její tradice, uznávané hodnoty.
Příběhy našich sousedů. Josef Očenášek Narodil se 3. května 1925 Jeho otec byl legionář, který bojoval v první světové válce Vystudoval lesnickou školu.
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Akademický sochař Jaroslav Jurčák
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
SOCHA SVATÉHO VÁCLAVA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Novojičínsko.
Kulturní památky Autor Mgr. Zdeňka Prchalová Cílová skupina
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Královské město Rakovník
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Výtvarka při ZUŠ Habrmanova, spolek Cesty za uměním a akce ve školním roce Návštěva renesančního zámku v Litomyšli doplněná návštěvou Portmonea.
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
 Narozen: 12. května 1820  Úmrtí: 8. prosince 1871  Pohřben: Olšanské hřbitovy  Národnost: Čech Josef Mánes.
 Narozen: 12. května 1820  Úmrtí: 8. prosince 1871  Pohřben: Olšanské hřbitovy  Národnost: Čech Josef Mánes.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová) Olbram Zoubek sochař U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová)

Olbram Zoubek se narodil 21. dubna 1926 v Praze Olbram Zoubek se narodil 21. dubna 1926 v Praze. Křestní jméno Olbram mu vybrali rodiče podle novely o biskupovi z pražského rodu Olbramů Vystudoval reálku na Žižkově. V letech 1944 až 1945 byl totálně nasazen v továrně na Letné. V květnových dnech se zúčastnil Pražského povstání. Po válce absolvoval roční kamenosochařskou praxi u Otakara Velínského. V letech 1945-1952 studoval na VŠUP v Praze v ateliéru Josefa Wagnera. Specializoval se na renesanční  sgrafito a kamennou plastiku. V roce 1946 měl spolu se spolužáky VŠUP první výstavu.

V padesátých letech restauroval sochy ve Vrtbovské zahradě, sgrafita míčovny Pražského hradu a Matyášovu bránu. Pracoval také na restaurování soch a sgrafit v Opavě, Kuníně, Valašském Meziříčí, Opavě, Fulneku, Třebíči, Ratajích a mnoha dalších českých městech. Stává se členem Ústředního svazu československých výtvarných umělců a v roce 1958 spolu se svou manželkou Evou i členem sdružení Trasa až do jejího zániku v roce 1970.

Do povědomí veřejnosti se Olbram Zoubek dostal posmrtnou maskou Jana Palacha v roce 1969. Sochař je také autorem Palachova náhrobku na Olšanském hřbitově. Vytvořil také sochu k uctění Jana Palacha nebo bustu Jana Zajíce.

Od začátku sedmdesátých let mu komunistický režim zakázal vystavovat Od začátku sedmdesátých let mu komunistický režim zakázal vystavovat. Proto opět pracoval jako restaurátor.

U kostela Českobratrské církve evangelické na Smíchově byl v roce 2010 odhalen památník a pamětní deska k 60. výročí popravy JUDr. Milady Horákové.

Na Vyšehradském hřbitově jsou čtyři díla Olbrama Zoubka Na Vyšehradském hřbitově jsou čtyři díla Olbrama Zoubka. První je dívčí socha na hrobě herce Vlastimila Fišara. Na hrobě technika a ekologa Josefa Vavrouška je umístěno bronzové ženské torzo.

Pro herce Realistického a Národního divadlo Jiřího Adamíru vytvořil Olbram Zoubek stélu Smutek. Variace na téma Smutek je použita i na náhrobku Františka Záruby

V roce 2002 byl na úpatí Petřína nainstalován pomník Pomník obětem komunismu, který autor vytvořil ve spolupráci s architekty Janem Kerelem a Zdeňkem Hölzelem.

Po sametové revoluci se Olbram Zoubek prosadil jako žádný jiný český sochař a typické vzezření jeho soch vstoupilo do široké známosti. Zoubkovo dílo je zastoupeno v Alšově jihočeské galerii v Hluboké na Vltavou, Muzeu umění Olomouc, Národní galerii v Praze, Museu Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových, Moravské galerii v Brně, v řadě regionálních a soukromých sbírkách v České republice i v zahraničí (např. v Ribble Valley v Anglii je kolekce třiceti převážně bronzových soch).

Největší soubor jeho prací je v majetku Města Litomyšle a je vystaven ve stálé expozici ve sklepení litomyšlského zámku. Nejnovější výstava se bude konat v Městském muzeu a galerii v Lomnici nad Popelkou od 17. 5. do 21. 6. 2015. Autor bude své výstavy sám instalovat a zúčastní se jejich zahájení.