REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ Strategie reformy psychiatrické péče Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav „Strategie reformy psychiatrické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Advertisements

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ POMOCI DUŠEVNĚ NEMOCNÝM ČR (OSPDN ČR)‏
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Koncepce péče o staré občany
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Fakulta bezpečnostního inženýrství DOPADY DIREKTIVY SEVESO III NA KOMUNIKACI S OBYVATELSTVEM JAKUB ŘEHÁČEK.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Kvalita péče v českých psychiatrických léčebnách z hlediska práv pacientů LUCIE RYBOVÁ 22 dubna, 2009.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Lucie Bankovská Motlová
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Zaměření Programu.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Informace ministra zdravotnictví o průběhu reforem psychiatrické péče (Center duševního zdraví) 28. Schůze Výboru pro zdravotnictví PS P ČR MZČR, Praha,
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek vedoucí projektu DRG Restart.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Příprava reformy - cíle a přínosy PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NDP aneb Národní akční plán
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Reforma psychiatrické péče
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Ing. Stanislava Správková
Obor zdravotních služeb MZ
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Centra duševního zdraví v kontextu reformy psychiatrické péče
Výzvy v politice duševního zdraví 2019+
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ Strategie reformy psychiatrické péče Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav „Strategie reformy psychiatrické péče: - výzva, nutnost, rizika“ ČMKOS, PhDr. Ivan Duškov Ministerstvo zdravotnictví ČR

REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ- Aktuální stav psychiatrie v ČR Velmi přetížení ambulantní psychiatři (v průměru mají na jednu návštěvu pacienta cca 10 min., což při vší úctě postačí akorát na napsání receptu na antidepresiva či antipsychotika) Materiálně i technicky zastaralé psychiatrické léčebny (které se dnes trochu pokrytecky nazývají „psychiatrické nemocnice“), charakteristické svou velikostí (v průměru 500 lůžek na instituci, např. v pražských Bohnicích je to však 1300 lůžek) a velkou spádovou oblastí (nízká dostupnost) Nepříliš početné „ostrůvky pozitivní deviace“ komunitní péče (kombinace zdravotních a sociálních služeb), která je jak efektivní, tak dodržuje lidská práva duševně nemocných podfinancovanost péče o duševně nemocné – do této péče jdou necelá 3 % zdravotního rozpočtu, přičemž ve vyspělých státech EU, se kterými se v jiných ohledech tak rádi srovnáváme, to je 10 – 15 % (s tím, že zdravotní rozpočet je v těchto státech rovněž vyšší, takže v absolutních číslech jsme úplně jinde…) 2

REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ- Aktuální stav psychiatrie v ČR za posledních 10 let se zvýšil počet pacientů v psychiatrických ambulancích o 66 % (okolo lidí/rok navštíví ambulantního psychiatra) v institucích se léčí okolo lidí v ústavech sociální péče je cca duševně nemocných; kvalifikovaný odhad tzv. skryté psychiatrické nemocnosti je okolo – 1,5 mil. lidí – ergo, každý pátý člověk v ČR je duševně nemocný (bez dostatečné zdravotně- sociální sítě, která by adekvátně saturovala jeho potřeby) 3

REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ- Budoucí (kýžený) stav Setření dluhu ČR, která se x-krát zavázala plnit mezinárodní úmluvy o zajištění lidských práv duševně nemocných Zavedení samostatného zákona o duševním zdraví (ČR je jednou z mála zemí evropského kontinentu, která tuto právní normu nemá) Systematické (s ohledem na regionální potřebnost) zavedení Center duševního zdraví – komunitní pilíř péče, který kombinuje zdravotně-sociální péči a napomáhá pacientům jak k integraci zpět do kontextu majoritní společnosti, tak zajišťuje péči v jejich přirozeném prostředí (je i bezpečnější, protože terénní tým má pacienta „pod kontrolou“, dohlíží na jeho medikaci, takže redukuje riziko nežádoucích událostí typu „Žďár“) Komunitní péče dále snižuje riziko četných pracovních absencí u duševně nemocných, redukuje i přiznání trvalých invalidních důchodů (za posledních 10 let se opět zvýšilo procento nově přiznaných invalidních důchodů (z 15 % na 20 % podíl z celkového koláče invalidity), přičemž důchody z důvodu novotvarů či somatických poruch stagnují, resp. klesají 4

REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ- Co reforma přináší? Zavádí dlouhodobé preventivní programy, které v ČR téměř dosud neexistovaly (prevence je zaměřena zejména na edukaci pedagogů, široké veřejnosti apod., aby byly včas odhaleny psychické poruchy) 5

REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ- Geneze – vznik tvorby strategie, participanti září 2012 – příkazem ministra zřízení Pracovní skupiny Pracovní skupina (poradenský orgán směrem k ministrovi) 12 externích členů, 5 zástupců MZd NNO, zdravot. pojišťovny, MPSV, odborná obec, uživatelé péče… Tým pro tvorbu Strategie (širší, „exekutivnější“) 23 členů 6

REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ- Geneze – vznik tvorby strategie, participanti 7

REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ- Geneze – aktuální stav říjen 2013 – Strategie schválena Pracovní skupinou a ministrem zdravotnictví ČR srpen 2014 – Definitivní ukotvení tématu psychiatrie v tzv. Dohodě o partnerství (rámec ESIF pro programové období EU ) tři základní fáze procesu implementace: I. Iniciace a zajištění podmínek (standardy, metodiky) II. Realizace (páteřní síť 30 CDZ) III. Vyhodnocení a evaluace (průběžná, finální) 8

REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ- Geneze – aktuální stav Aktivní práce 8 implementačních pracovních skupin (dílčí výstupy na reformapsychiatrie.cz) inklusivní přístup zachován i v procesu implementace prvotní výstupy: Akreditační standard CDZ Standard akutních lůžkových oddělení všeobecných nemocnic Standard prosté a rozšířené ambulance (v procesu) Standard dlouhodobé péče (v procesu) 9

REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ- 10

REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ- Zvýšení kvality života duševně nemocných – globální cíl našeho společného snažení 11

REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ- Děkujeme za Vaši pozornost! Ivan Duškov 12