DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITÝCH VĚCÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Advertisements

Změny daňového práva od 1. ledna 2014
Aktuální otázky daňového práva Změny daňového práva od 1. ledna 2014
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Název projektu: Moderní škola
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Důchodové daně Petr Mrkývka.
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Účtování daní a dotací „3“
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Zpracovala: Ivana Průchová, podzim Vyvlastňování pozemků a staveb teze.
Zdanění nemovitých věcí
Transferové daně Mgr. Jan Neckář jaro 2007.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
Daň darovací Darování majetku =
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Oceňování pojištěného majetku
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
1 Novela zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí října 2015 – IFA JUDr. Zdeňka Tesařová, LLM.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Daň z nabytí nemovitých věcí 1. Předmět daně Tato daň je novinkou od roku 2014, kdy nahradila daň z převodu nemovitostí Právně ukotvena Zákonným opatřením.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Zdanění civilněprávních úkonů (Transferové daně) Kristýna Müllerová (za využití prezentace Jana Neckáře, podzim 2009)
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Majetkové daně Michal Radvan.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Obchodní společnosti I.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
9b Daň z nabytí nemovitých věcí
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňové odpisování majetku
Zdaňování ostatních příjmů
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Finanční právo II Majetkové daně, daň z hazardních her, poplatky, JOPP
Zamezení dvojímu zdanění
Daň z nabytí nemovitých věcí, daň silniční a daň z hazardních her
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITÝCH VĚCÍ Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Obsah Poplatník daně. Předmět daně. Osvobození od daně. Základ daně a sazba daně. Pojmový aparát cen. Postup při určení nabývací hodnoty. Správa daně.

1. Poplatník daně Poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí (§ 1) je : (1) převodce vlastnického práva k nemovité věci, jde-li o nabytí vlastnického práva koupí nebo směnou a převodce a nabyvatel se v kupní nebo směnné smlouvě nedohodnou, že poplatníkem je nabyvatel; (2) nabyvatel vlastnického práva k nemovité věci v ostatních případech.

1. Poplatník daně Jde-li o nabytí vlastnického práva k nemovité věci do nebo z podílového fondu, fondu obhospodařovaného penzijní společností nebo svěřeneckého fondu, hledí se na tyto fondy jako na jediné nabyvatele nebo převodce vlastnického práva k nemovité věci.

2. Předmět daně Předmětem daně (§ 2) z nabytí nemovitých věcí je úplatné nabytí vlastnického práva k nemovité věci, která je : (1) pozemkem, stavbou, částí inženýrské sítě nebo jednotkou nacházející se na území ČR; (2) právem stavby, jímž zatížený pozemek se nachází na území ČR, nebo (3) spoluvlastnickým podílem na nemovité věci.

2. Předmět daně Předmětem daně je také nabytí vlastnického práva k nemovité věci uvedené jako (1), (2), (3), na základě :  zajišťovacího převodu práva; úplatného postoupení pohledávky zajištěné zajišťovacím převodem práva.

2. Předmět daně Za nabytí vlastnického práva k nemovité věci se považuje také :  (1) vyčlenění nebo nabytí nemovité věci do svěřeneckého fondu a (2) nabytí stavby, která se stane součástí pozemku a která byla : samostatnou nemovitou věcí; součástí práva stavby, nebo neoprávněně zřízena na tomto pozemku.

2. Předmět daně Úplatou se rozumí částka v peněžních prostředcích nebo hodnota nepeněžního plnění, které jsou poskytnuty za přijaté plnění.    Hodnota nepeněžního plnění se určí podle zákona o oceňování majetku. Z předmětu daně jsou vyloučena nabytí vlastnického práva k nemovité věci, a to : prováděním pozemkových úprav; přeměnami obchodních korporací; poskytnuté jako náhrada při vyvlastnění.  

3. Osvobození od daně Osvobození od daně z nabytí nemovitých věcí jsou strukturována jako : (1) věcná osvobození ve veřejnoprávní oblasti (např. nabytí členským státem EU, jiným státem při dodržení vzájemnosti, územním samosprávným celkem – dále viz § 6); (2) věcná osvobození u nových staveb (první úplatné nabytí vlastnického práva k pozemku, práva stavby, nové stavbě rodinného domu, jednotce – podrobně viz § 7); (3) věcná osvobození u jednotky, která zahrnuje družstevní byt nebo družstevní nebytový prostor, který je garáží, sklepem nebo komorou, je-li nabyvatelem a nájemcem fyzická osoba – dále a podrobně viz § 8); (4) ostatní věcná osvobození (při provádění reorganizace v rámci insolventního řízení nebo vložení nemovité věci do sociálního družstva nebo evropského fondu sociálního podnikání – podrobně viz § 9).

4. Základ daně a sazba daně Základem daně z nabytí nemovitých věcí (§ 10) je nabývací hodnota snížená o uznatelný výdaj.   Základ daně se zaokrouhluje na 100 Kč nahoru (§ 27). Nabývací hodnotou je (§ 11) :  (1) sjednaná cena; (2) srovnávací daňová hodnota; (3) zjištěná cena, nebo (4) zvláštní cena.

4. Základ daně a sazba daně Nabývací hodnota se stanoví ke dni, kdy nastala skutečnost, která je předmětem daně z nabytí nemovitých věcí.    Uznatelným výdajem jsou odměna a náklady prokazatelně zaplacené poplatníkem znalci za znalecký posudek určující zjištěnou cenu, je-li tento posudek vyžadován přílohou daňového přiznání, pokud tento výdaj uplatní poplatník v daňovém přiznání.   Sazba daně činí 4 % (§ 26).

5. POJMOVÝ APARÁT CEN Sjednanou cenou (§ 13) se rozumí úplata za nabytí vlastnického práva k nemovité věci.   Srovnávací daňovou hodnotou (§ 14) je částka odpovídající 75 % : (1) směrné hodnoty, nebo (2) zjištěné ceny. Poplatník si může zvolit, zda k určení srovnávací daňové hodnoty použije směrnou hodnotu nebo zjištěnou cenu. Pro určení srovnávací daňové hodnoty s vždy použije zjištěná cena, pokud poplatník neposkytne údaje o nemovité věci k určení směrné hodnoty nebo směrnou hodnotu nelze určit.

5. POJMOVÝ APARÁT CEN Směrná hodnota (§ 15) vychází z cen nemovitých věcí v místě, ve kterém se nachází nemovitá věc, ve srovnatelném časovém období s tím, že se zohledňuje : druh; poloha; účel; stav; stáří; vybavení; stavebně technické parametry.  

5. POJMOVÝ APARÁT CEN Směrná hodnota u zemědělského pozemku vychází výlučně z ceny určené podle bonitovaných půdně ekologických jednotek a u lesního pozemku ze základní ceny určené podle souborů lesních typů.    Zjištěná cena je zjištěná podle zákona o oceňování majetku.  

5. POJMOVÝ APARÁT CEN Zvláštní cena je cena dosažená : (1) vydražením nebo předražkem; (2) u obchodních korporací; (3) v souvislosti s insolvencí; (4) v souvislosti s pozůstalostí; (5) v ostatních případech.    Zvláštní cena je cena dosažená vydražením nebo předražkem (§ 17) při : výkonu rozhodnutí prodejem nemovité věci podle občanského zákoníku; exekuci prodejem nemovité věci podle exekučního řádu; daňové exekuci prodejem nemovité věci podle daňového řádu; při prodeji nemovité věci ve veřejné dražbě. 

5. POJMOVÝ APARÁT CEN Zvláštní cena u obchodních korporací (§ 18) je v případě :  vkladu nemovité věci do osobní společnosti cena nemovité věci uvedená ve společenské smlouvě této společnosti; vkladu nemovité věci do družstva cena nemovité věci určená znalcem při ocenění nepeněžitého vkladu; vkladu nemovité věci do kapitálové společnosti cena nemovité věci určená znalcem při ocenění nepeněžitého vkladu a pro účely zvyšování základního kapitálu kapitálové společnosti podle zákona o obchodních korporacích; příplatku společníka na vytvoření vlastního kapitálu obchodní společnosti nepeněžním plněním ve formě nemovité věci nad svůj vklad cena této nemovité věci určená podle zákona o obchodních korporacích.

5. POJMOVÝ APARÁT CEN Zvláštní cena v souvislosti s insolvencí je cena : dosažená prodejem nemovité věci mimo dražbu v rámci insolventního řízení; nemovité věci určená znaleckým posudkem vypracovaná znalcem pro účely ocenění majetkové podstaty.   Zvláštní cena v souvislosti s pozůstalostí je cena dosažená prodejem nemovité věci : v rámci nařízené likvidace pozůstalosti; z pozůstalosti osobou spravující pozůstalost.

5. POJMOVÝ APARÁT CEN Zvláštní cena v ostatních případech (§ 21) je : cena dosažená prodejem nemovité věci z majetku členského státu EU nebo jiného státu; při zrušení a vypořádání spoluvlastnictví soudem náhrada, rozdíl v penězích nebo úplata poskytnutá při prodeji nemovité věci v dražbě; částka odpovídající části peněžního ocenění nemovité věci připadající na spoluvlastnický podíl při sdružení majetku do společnosti; náhrada za vyvlastnění stanovená pravomocným rozhodnutím ve vyvlastňovacím řízení nebo v řízení před soudem; náhrada za nabytý pozemek zastavěný přestavkem; náhrada za stavbu, je-li tato náhrada poskytnuta vlastníkem pozemku stavebníkovi při zániku práva stavby; náhrada poskytnutá v souvislosti s neoprávněným zřízením stavby na cizím pozemku; cena stanovená při převzetí pozemku potřebného pro nezbytnou cestu. 

6. POSTUP PŘI URČENÍ NABÝVACÍ HODNOTY Nabývací hodnotou (§12) je : (1) sjednaná cena : je-li ≥ srovnávací daňové hodnotě nebo je dle tohoto předpisu nabývací hodnotou výlučně sjednaná cena; (2) srovnávací daňová hodnota, je-li ˃ než sjednaná cena; (3) zjištěná cena : není-li nabývací hodnotou sjednaná cena nebo srovnávací daňová hodnota; jestliže tento předpis stanoví, že nabývací hodnotou je výlučně zjištěná cena. Lze-li určit zvláštní cenu, je nabývací hodnotou výlučně tato cena. 

7. Správa daně Místně příslušným (§ 29) ke správě daní z nabytí nemovitých věcí je správce daně, v jehož obvodu územní působnosti se nachází : nemovitá věc; pozemek zatížený právem stavby.   Poplatníci, u nichž nelze určit velikost jejich podílů na nemovité věci, jsou povinni plnit daňovou povinnost společně a nerozdílně (§ 30). Jedná se o tzv. solidární daňovou povinnost.

7. Správa daně Daňové přiznání (u nemovitých věcí evidovaných v katastru nemovitostí) podává poplatník nejpozději do konce 3. kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž byl v katastru nemovitostí proveden vklad : vlastnického práva k nemovité věci; práva stavby, nebo správy svěřenského fondu.

7. Správa daně Poplatník je povinen v daňovém přiznání sám vyčíslit zálohu na daň, která je splatná v poslední den lhůty stanovené pro podání daňového přiznání.   Je-li daň z nabytí nemovitých věcí vyšší než záloha, je rozdíl mezi daní a zálohou splatný ve lhůtě do 30 dnů od doručení platebního výměru.