Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Výzkumný projekt do soutěže First Lego League 2010 v Praze.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
ZUBY Prvouka 3.ročník. ZUBY Prvouka 3.ročník Funkce zubů Ukousnutí a žvýkání potravy Mluvení Vzhled obličeje (postavení a tvar zubů dotvářejí celkový.
Zuby - test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
Název Zuby, péče o ně   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
Trávicí soustava I. - zabezpečuje příjem a trávení potravy, vstřebávání živin a odstranění zbytků - trávení je biochemický proces, kdy se potrava rozkládá.
Trávící soustava – 1.část
Trávicí soustava.
Trávící soustava - úvod
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor výukového materiálu:
Opakování - trávicí soustava
Soustava trávicí - část 1.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Určování pohlaví a věku z kosterního materiálu. Morfoskopické a morfometrické metody. Bi4340c Biologie člověka - cvičení (podzim 2014) Bi4340c.
DENTÁLNÍ HYGIENA.
Zdravé zuby ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_03_20_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a.
Lidský chrup Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_9_Lidský chrup Téma: Přírodověda -
H YGIENA DUTINY ÚSTNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_16_LIDSKÉ TĚLO_ZUBY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3359 NázevZdravé zuby Téma hodinyZdravé zuby PředmětPřírodověda.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_17_Zuby.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava I. (úvod a dutina ústní) Název sady:Přírodopis.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dobrý začátek pro zdravé zuby pro celý život
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Výživa 1.ročník VY_32_INOVACE_47_Vyziva1 Prvouka - 1. ročník
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_18_Zuby
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_14_9. ročník_Zubní kaz
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 05_Soustava trávicí
PESTROST STRAVY.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_75_PRV1
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_07
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Věcné učení Péče o chrup, prevence zubního kazu
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

Péče o chrup Libuše Špičáková

Zuby a ústa Stavba a struktura zubu: kořen korunka krček sklovina zubovina krček zubní dřeň cement nervy kořen závěsná vlákna

Typy zubů a jejich funkce Zubní oblouk = všechny zuby v horní a nebo v dolní čelisti Typy zubů: zuby nejsou stejné, mají různý tvar

Funkce zubů: ukousnutí potravy a žvýkání – pomocí jazyka a rtů zuby rozžvýkají a rozmělní slinami potravu mluvení – postavení zubů, jazyka a rtů hraje důležitou roli při mluvení - zuby se dotýkají jazyka a rtů a umožňují správně vyslovovat - zuby ovlivňují srozumitelnost řeči vzhled obličeje – zuby dotvářejí celkový výraz a vzhled obličeje

Dočasný (mléčný) chrup: Ve třech letech má dítě prořezáno 20 dočasných zubů, a to v každé čelisti: 4 řezáky 2 špičáky 4 stoličky

Smíšený chrup Smíšený chrup je kombinace dočasných a stálých zubů v různém stádiu vývoje . Začíná kolem pátého až šestého roku a pokračuje do třinácti až patnácti let.

Stálý chrup Když se všechny stálé zuby prořežou do úst, máme v každé čelisti, nahoře i dole: 4 řezáky 2 špičáky 4 zuby třenové 6 stoliček Dospělý člověk má tedy v ústech celkem 32 zubů.

Zubní kaz: je onemocnění, které se vyznačuje úbytkem minerálních látek z tvrdých zubních tkání sklovina a zubovina se rozpadají a vzniká kazivá dutina přítomnost bakterií je příčinou zánětu zubní dřeně

Prevence zubního kazu pravidelná hygiena ústní dutiny (alespoň 2krát denně čistit zuby) zdravá výživa (ovoce, zelenina, mléčné výrobky) posílení zubních tkání fluoridy (zubní pasty s obsahem fluoridů)

Pomůcky zubní hygieny

Č i š t ě n í z u b ů Jak často čistit zuby? Zuby si čistíme alespoň 2x denně. Čistit 1x denně nestačí!!! Kdy si čistit zuby? ráno si čistíme zuby po snídani večer si čistíme zuby po večeři, krátce před ulehnutím Jak dlouho si čistit zuby? Doporučená doba správného čištění je 2 – 3 minuty. Pokud nemáme možnost vyčistit si v průběhu dne po jídle zuby, použijeme žvýkačku bez cukru.

Potraviny škodlivé z hlediska vzniku zubního kazu Výživa a zubní kaz Potraviny škodlivé z hlediska vzniku zubního kazu - pekárenské výrobky (buchty, koláče, bábovky, …) - cukrářské výrobky (dorty, perníky, zmrzlina, šlehačka,…..) - trvanlivé pečivo (sušenky, piškoty, oplatky, ….) - cukrovinky (čokoláda, bonbony, lízátka,….) - slazené nápoje (limonády, šťávy, sirupy,….) - potraviny obsahující škroby (hranolky, brambůrky, hamburgery,….)

- syrové ovoce a zelenina Zdravé potraviny - mléko, mléčné výrobky - syrové ovoce a zelenina - žvýkačky bez cukru - celozrnné pečivo Slazené potraviny a nápoje je vhodné podávat jako součást hlavního jídla.

Výukový program sestavila Libuše Špičáková Použité zdroje: www.zdravezuby.cz Metodická příručka ZDRAVÉ ZUBY