Péče o chrup Libuše Špičáková
Zuby a ústa Stavba a struktura zubu: kořen korunka krček sklovina zubovina krček zubní dřeň cement nervy kořen závěsná vlákna
Typy zubů a jejich funkce Zubní oblouk = všechny zuby v horní a nebo v dolní čelisti Typy zubů: zuby nejsou stejné, mají různý tvar
Funkce zubů: ukousnutí potravy a žvýkání – pomocí jazyka a rtů zuby rozžvýkají a rozmělní slinami potravu mluvení – postavení zubů, jazyka a rtů hraje důležitou roli při mluvení - zuby se dotýkají jazyka a rtů a umožňují správně vyslovovat - zuby ovlivňují srozumitelnost řeči vzhled obličeje – zuby dotvářejí celkový výraz a vzhled obličeje
Dočasný (mléčný) chrup: Ve třech letech má dítě prořezáno 20 dočasných zubů, a to v každé čelisti: 4 řezáky 2 špičáky 4 stoličky
Smíšený chrup Smíšený chrup je kombinace dočasných a stálých zubů v různém stádiu vývoje . Začíná kolem pátého až šestého roku a pokračuje do třinácti až patnácti let.
Stálý chrup Když se všechny stálé zuby prořežou do úst, máme v každé čelisti, nahoře i dole: 4 řezáky 2 špičáky 4 zuby třenové 6 stoliček Dospělý člověk má tedy v ústech celkem 32 zubů.
Zubní kaz: je onemocnění, které se vyznačuje úbytkem minerálních látek z tvrdých zubních tkání sklovina a zubovina se rozpadají a vzniká kazivá dutina přítomnost bakterií je příčinou zánětu zubní dřeně
Prevence zubního kazu pravidelná hygiena ústní dutiny (alespoň 2krát denně čistit zuby) zdravá výživa (ovoce, zelenina, mléčné výrobky) posílení zubních tkání fluoridy (zubní pasty s obsahem fluoridů)
Pomůcky zubní hygieny
Č i š t ě n í z u b ů Jak často čistit zuby? Zuby si čistíme alespoň 2x denně. Čistit 1x denně nestačí!!! Kdy si čistit zuby? ráno si čistíme zuby po snídani večer si čistíme zuby po večeři, krátce před ulehnutím Jak dlouho si čistit zuby? Doporučená doba správného čištění je 2 – 3 minuty. Pokud nemáme možnost vyčistit si v průběhu dne po jídle zuby, použijeme žvýkačku bez cukru.
Potraviny škodlivé z hlediska vzniku zubního kazu Výživa a zubní kaz Potraviny škodlivé z hlediska vzniku zubního kazu - pekárenské výrobky (buchty, koláče, bábovky, …) - cukrářské výrobky (dorty, perníky, zmrzlina, šlehačka,…..) - trvanlivé pečivo (sušenky, piškoty, oplatky, ….) - cukrovinky (čokoláda, bonbony, lízátka,….) - slazené nápoje (limonády, šťávy, sirupy,….) - potraviny obsahující škroby (hranolky, brambůrky, hamburgery,….)
- syrové ovoce a zelenina Zdravé potraviny - mléko, mléčné výrobky - syrové ovoce a zelenina - žvýkačky bez cukru - celozrnné pečivo Slazené potraviny a nápoje je vhodné podávat jako součást hlavního jídla.
Výukový program sestavila Libuše Špičáková Použité zdroje: www.zdravezuby.cz Metodická příručka ZDRAVÉ ZUBY