JOHN BROADUS WATSON *9. leden 1878 †25. srpen 1958.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_16.
Advertisements

N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Psychologické směry Psychologie.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Abraham Maslow Kristýna Chvalová, C4A.
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
OB21-VVP-HUM-ZSV-MIK-L PSYCHOLOGIE, JEJÍ ODVĚTVÍ, VÝZNAM PRO ČLOVĚKA Mgr. Marie Mikulcová.
B EHAVIORISMUS Materiál není určen k jakémukoliv šíření, neobsahuje citace!
CHEMICKÉ POKUSY V LABORATOŘI
Pokusy se skriptovacím systémem RTS2
ZSV Filip Kuřec, 6.A.  Historická v ě da, zabývající se chováním, jednáním, pro ž íváním a dalšími č innostmi jedince  Zalo ž ena 1879 Wilhelmem Wundtem,
Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy z psychologie Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ON.
John Broadus Watson ( – )
Sociální etika 2 (PS) PhDr. Roman Míčka, Th.D. Sociální etika 2 (PS) Vyučuje:PhDr. Roman Míčka, Th.D.
Vladimír Michajlovič Bechtěrev
ZÁKLADY TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Test z etiky Příklad jednoduchých testových otázek.
Atmosféra planety Země
Metodologické orientace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Konstantin Biebl. * Slavětín u Loun † Praha – sebevražda básník v 18 letech ve válce – zajetí – útěk před popravou studia na lékařské.
Německý jazyk Vánoce Online diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec Vyučující: Mgr. Renata Šípová Expert: Mgr. Jana.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jana Ženíšková, 3.B Behaviorismus. je psychologický směr, založený na tvrzení, že chování lze vědecky zkoumat bez odkazu na vnitřní duševní stavy druh.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Úvod do studia dějepisu I. (dějepis, historie, historické prameny,
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
ČÁST II: EPIZODICKÁ A SÉMANTICKÁ PAMĚŤ DEKLARATIVNÍ A PROCEDURÁLNÍ PAMĚŤ AMNÉZIE MIMOŘÁDNÁ PAMĚŤ PAMĚŤ V KAŽDODENNÍM ŽIVOTĚ AUTOBIOGRAFICKÁ PAMĚŤ OČITÁ.
Panická porucha Vypracovala: Agatha Račuchová Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2016/17 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Nosorožec dvourohý  Nosorožec se jeden druhému spíš vyhýbají, proto spolu ani moc „nemluví“. Samci na sebe výhr ů žn ě funí nebo frkají. Zvuky, které.
Chemické reakce AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. Ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Příjmy ze samostatné činnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kognitivně – behaviorální přístup
Osobnost Přednáška 4 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.
Edova zdravověda Ve čtvrtek a v pátek navštívila čtvrťáky Edova mobilní školička první pomoci. V rámci VKZ si žáci vyzkoušeli spoustu.
Edova mobilní školička první pomoci a Bovýsek
PAVLOV VY_52_INOVACE_ února 2014
Důsledky základních postulátů STR
Jen tak … Život se sestává z mnoha malých mincí,
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Raná řecká tyranida, Sparta
Májovci CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Psychologie test.
Biologická psychologická a sociálna determinácia psychiky
Odhalení příčin studijních neúspěchů u studentů EF TUL a jejich řešení
Digitální gramotnost Informatické myšlení
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
Člověk a jeho svět 3. ročník
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Mgr. Jarmila Dvořáková, MBA
Vztahově postojové vlastnosti osobnosti
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

JOHN BROADUS WATSON *9. leden 1878 †25. srpen 1958

MLÁDÍ A STUDIA Furmanova universita v Greenville Furmanova universita v Greenville VŠ v 16 letech VŠ v 16 letech titul „Mgr“ (21 let) titul „Mgr“ (21 let) univerzita v Chicagu – obor psychologie - doktorský titul (25 let) univerzita v Chicagu – obor psychologie - doktorský titul (25 let)

BEHAVIORISMUS Vychází z pokus ů I. P. Pavlova Vychází z pokus ů I. P. Pavlova 2 druhy reflex ů – podmín ě ný a nepodmín ě ný 2 druhy reflex ů – podmín ě ný a nepodmín ě ný klasické podmi ň ování klasické podmi ň ování S-R modul (stimul-reakce) S-R modul (stimul-reakce)

BEHAVIORISMUS myšlenkový sm ě r, v jeho ž centru zájmu stojí chování, jeho pozorování a analýza myšlenkový sm ě r, v jeho ž centru zájmu stojí chování, jeho pozorování a analýza psychologie je č ist ě objektivní, experimentální p ř írodní v ě da psychologie je č ist ě objektivní, experimentální p ř írodní v ě da chování č lov ě ka je pouze sadou podmín ě ných reakcí na podn ě ty chování č lov ě ka je pouze sadou podmín ě ných reakcí na podn ě ty cílem je p ř edvídání a ovládání chování cílem je p ř edvídání a ovládání chování omezuje se na zaznamenávání t ě lesných a fyziologických reakcí omezuje se na zaznamenávání t ě lesných a fyziologických reakcí v ě domí a mentální stavy - nezachytitelné v ě domí a mentální stavy - nezachytitelné

EXPERIMENT – „MALÝ ALBERT“ malá plyšový myš + kovová rána → vyvolání strachové reakce → opakování malá plyšový myš + kovová rána → vyvolání strachové reakce → opakování výsledek: jakmile se objevila v blízkosti Alberta plyšová myš, projevila se strachová reakce výsledek: jakmile se objevila v blízkosti Alberta plyšová myš, projevila se strachová reakce postupem č asu reakce i na jiné bílé p ř edm ě ty postupem č asu reakce i na jiné bílé p ř edm ě ty

„Jakoukoliv reakci se č lov ě k nau č í, a ť u ž zám ě rn ě č i nezám ě rn ě, v pr ů b ě hu ž ivota.“ „Dejte mi na výchovu tucet zdravých d ě tí a já vám zaru č ím, ž e z ka ž dého z nich vychovám specialistu, jakého náhodn ě zvolím – léka ř e, právníka, um ě lce, obchodníka, dokonce i ž ebráka, zlod ě je bez ohledu na jeho talent, sklony i bez ohledu na vlastnosti jeho p ř edk ů.“ John Broadus Watson

POZDĚJŠÍ LÉTA ŽIVOTA zhoršení rodinných vztah ů zhoršení rodinných vztah ů samotá ř ský ž ivot samotá ř ský ž ivot spálil veškeré dopisy a spisy spálil veškeré dopisy a spisy

OTÁZKY Co je cílem behaviorismu? Co je cílem behaviorismu? Z jakých pokus ů vychází? Z jakých pokus ů vychází? O č em byl pokus zvaný „malý Albert“? O č em byl pokus zvaný „malý Albert“? Co z toho pokusu J. B. Watson vyvodil? Co z toho pokusu J. B. Watson vyvodil?

ZDROJE: navštíveno navštíveno navštíveno navštíveno navštíveno navštíveno jciaJngI/s1600/John-B-Watson.jpg, navštíveno jciaJngI/s1600/John-B-Watson.jpg, navštíveno jciaJngI/s1600/John-B-Watson.jpg jciaJngI/s1600/John-B-Watson.jpg navštíveno navštíveno watson/, navštíveno watson/, navštíveno watson/ watson/ navštíveno navštíveno