Boj proti daňovým únikům – iniciativy ČR v EU 10. března 2015, IFA Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Razantní opatření proti daňovým únikům na trhu s pohonnými hmotami
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zákon roku 2013 Tomáš Babáček, Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
NS-LEV 21 proti korupci JUDr. Mgr. Karel Horák http://
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Spolupráce mezi daňovými správami
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Základy marketingu šestá přednáška
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
BOJ PROTI DAŇOVÝM ÚNIKŮM aktuální otázky, květen 2013
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE: n maximalizace tržní hodnoty firmy a n udržování platební schopnosti.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Samovyměření Jana Jarešová. Předchozí úprava vyměření Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, platný do Zákon č. 337/1992 Sb., o správě.
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
Podnikatelský plán struktura plánu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
MARKETINGOVÝ MIX.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
SIGMA společná iniciativa OECD a EU. Co je SIGMA program podpory v rámci IPA a ENPI podpora a posílení systému řízení v rámci veřejné správy podpora socio-ekonomického.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
IEEP IREAS Ekologická daňová reforma – mýtus a realita Optimální fiskální politika nebo efektivní environmentální politika: politický oxymorón? Univerzita.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Regionální politika EU v období
Pořízení a dodání zboží z pohledu DPH v rámci Evropské Unie
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Kontext Strategie Dílna C
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Poptávka po zdravotní péči
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
česká asociace sdílené ekonomiky
Transkript prezentace:

Boj proti daňovým únikům – iniciativy ČR v EU 10. března 2015, IFA Praha

Co děláme? Politický tlak na zlepšení fungování finanční správy – DPH, SD DPH – limity práva EU Debata s ČS a EK nutná –Rady ECOFIN (červen 2014, leden 2015) –V4+ setkání ministrů (říjen 2014) –Bilaterální jednání, komunikace ministrů –Diskuse na technické úrovni

Proč to děláme? Podvody na DPH v EU –Ekonomický a politický problém –Komise vs ČS VAT gap – 177 mld. (2012) Dočasný vs definitivní režim –Plánování? Souvislost s reformou finanční správy

Jak to děláme? RCM = jeden ze tří pilířů reformy + EET + Kontrolní hlášení Nesrovnatelné prostředí než v době vzniku DPH –Moderní technologie –Kontrola konce obchodního řetězce Hledání společného řešení v rámci regionu

Je třeba změnit celkové pojetí DPH? NE – Máme rádi DPH! –Bez vlivu na strukturální prvky (základ, sazbu, osvobození) –Celková vyměřená daň je beze změny Harmonizovaná daň vs její výběr –Správa daně v ČS vždy vykazuje rozdíly RCM jako nástroj pro výběr daně

RCM pro a proti (z hlediska státu) Žádný karuselový podvod Férové podmínky pro podnikání Nízké náklady po zavedení Účinný a přátelský výběr Cash flow Nutnost zpřísnit kontrolu konce obchodního řetězce Náklady na zavedení Vliv na vnitřní trh – pro nebo proti?

Je vnitřní trh v ohrožení? Potenciálně, avšak méně než se očekávalo Objem položek pro RCM se zvyšuje Stejný účinek má i dramatické zvýšení kapacity finanční správy 28 finančních správ –Stejné možnosti jiné volby –Různá kapacita –Vliv geografické polohy –Žádný RCM neznamená žádný podvod v sousedních MS

Jaký druh RCM? Sektorový vs plošný Definice sektoru Regionální spolupráce Povinný vs volitelný

Co bychom chtěli? Více flexibility při správě daně, za jejích výběr jsou odpovědné ČS Rychlejší postup Jak toho dosáhnout: –Změna legislativy? –Změna politiky EK při posuzování žádostí podle čl. 395?

Jaký může být společný postup? Co? Definitivní režim Široká individuální derogace Kdy? Dlouhý horizont Kratší horizont Kdo? Všechny ČS Zaintereso vané ČS

Řešení pro krátkodobý horizont Čl. 395 směrnice o DPH Věcná působnost –Co definuje karuselový podvod? Flexibilita, rychlost Cenná zkušenost pro budoucí režim

Současné použití RCM

VAT GAP 2012