Stroje na zpracování těst a hmot

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Průvarové bodové svařování
VY_32_INOVACE_11_ODV_630_Klu
Instalační modul KOLO technic
Šálková linka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Rozmetadla statkových hnojiv
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Česká Lípa, 28
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Frézování - rovinné Používá se k srovnávání prken, fošen nebo hranolů, k frézování (hoblování) ploch do úhlů, spárování a k srážení hran. Rozlišujeme:
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA
Dopravníky bez tažného elementu impulsní dopravníky
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 26 Číslo.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Protahování a protlačování II.
Řezání na kotoučových pilách
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
PEČIVO – SPECIÁLNÍ DRUHY Z VAŘENÝCH ZRN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Kovářová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
SOUSTRUHY A OKRUŽOVAČKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Způsoby nanášení nátěrových hmot
VÝROBA LÁMANKOVÉHO CHLEBA
VÝROBA TOUSTOVÉHO CHLEBA
VÝROBA BĚŽNÉHO PEČIVA – PLETÝNKY
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Stroje na zpracování těst a hmot
VARNÁ ZAŘÍZENÍ.
Váhy.
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
Pneumatická doprava Nejčastěji se používá pro dopravu sypkých materiálů U výroby oplatek Výhodou je, že se mouka současně provzdušňuje Podtlaková doprava.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Vytlačování Střední odborná škola Otrokovice
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Opakování – Výroba čokolády a formovaných čokoládových cukrovinek
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Sázení a vypékání výrobků
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Způsoby výroby ozubených kol
Třené hmoty.
VY_32_INOVACE_ Nahřívané šlehané hmoty
Transkript prezentace:

Stroje na zpracování těst a hmot

Podle účelu stroje a způsobu zpracování těsta, hmoty nebo náplně rozeznáváme: - dělicí a tužicí stroje - odřezávací stroje - stroje na stříkání hmot - plničky náplní a dávkovače hmot - rozvalovací stroje

Stroje lze kombinovat a pomocí různých přídavných zařízení, lze sestrojit komplexní mechanizované linky Tyto stroje odstraňují namáhavou ruční práci například: šoulení koláčků, dělení bochánků z kynutého těsta, atd.

Dělicí a tužicí stroje Používají se především při výrobě pekařského pečiva, ale často se s těmito stroji setkáváme i v cukrářské výrobě Především ve velkých výrobnách, si nedokážeme představit, bez těchto strojů pracovní den

Dělicí stroje Používají se především při zpracování kynutých těst Princip stroje: navážený kus těsta (bochánek) se vloží do dělicího stroje, stroj těsto stlačí a pak výsuvnými noži rozřeže bochánek na určitý počet kusů o stejné hmotnosti.

Odřezávací stroje Tento stroj se používá pro zpracování tužších hmot a těst Řezací stroje označované „strunovka“ pracují na principu: - Hmota ze zásobníku se protlačuje párem rýhovaných válců přes vytlačovací desku s matricí Tvary otvorů výměnné matrice určují tvary výrobků Po vytlačení požadovaného objemu se těsto odřezává ocelovou strunovkou

Oddělené a vytvarované těsto padá volně na plech nebo pás (dopravník) umístěný pod šablonou Podle protlačovacích válců rozlišujeme stroje pracující periodicky nebo kontinuálně Periodické stroje se využívají v malých provozovnách Kontinuální stroje se využívají v průmyslové výrobě trvanlivého pečiva

Univerzální řezací stroje Stále větší uplatnění nacházejí univerzální stroje, které umožňují provádět odřezávání i stříkání hmot, těst a náplní

Univerzální trezírovací stroj Tento stroj je opatřen kolečky, tudíž je možno dle potřeby se strojem manipulovat Je určen k bodovému tvarování -kokosek, buflerů Může tvarovat přímočaré tažené tvary piškotů, tyčinek a dokáže i složitější tvary – rohlíčky, věnečky a jiné

Popis stroje Vanu naplníme hmotou Otevřeme otvory pístu Zapneme chod stroje (píst směřuje dolů) a sledujeme otvory v pístu, jakmile se u okraje objeví hmota, uzavřeme otvory a vypneme chod stroje zkontrolujeme šablonu a vložíme pod trubičky plech a zapneme stroj

Roztírač plátů na šlehané hmoty Stroj je založen na principu nanášení piškotových hmot Roztíraní je stejnoměrné o stejné dávce Roztírací lišta je svisle pohyblivá a lze ji mechanicky zvednout nebo snížit dle potřeby Roztírač je odnímatelný a snadno omyvatelný

Po rozetření prvního plátu je nutné překontrolovat tloušťku a hmotnost připravené hmoty – případně upravíme vzdálenost Při roztírání hmoty neměníme rychlost stroje!!!

Výhody roztíracího stroje Stroj lze použít jak v malých výrobnách, tak i ve velkých provozovnách Zrychlí se pracovní operace roztírání, odpadá manipulace s dávkováním hmoty pro jednotlivé pláty Snižuje se kvalifikační náročnost oproti ručnímu roztírání, které vyžadovalo značnou odbornost Hmota je kypřejší neboť hmota je méně namáhaná než u ručního roztírání

Písemný test Popiš princip dělícího stroje Jak se jmenuje stroj, který šoulí kousky těsta? Popiš jak se ručně zpracovává kynuté těsto u výroby koláčů. K čemu slouží hnětače, uveďte příklad Vypište hlavní části šlehače

Dávkovací stroj na šlehané a třené hmoty Tento stroj slouží k plnění a dávkování cukrářských hmot od lehkých šlehaných hmot až po hutnější třené hmoty Dávkovací stroj dávkuje na principu pístového systému Co vše může tento stroj dávkovat? ……………………………………………….. Dávkovací stroje s dávkovacím pístem - internet

Hlavní části dávkovacího stroje Stojan s náhonem Válec s pístem Uzavírací šoupátka Válečková dráha Bezpečnostní zařízení a elektrická instalace Příslušenství stroje tvoří clony a vložka do násypky stroje pro současné dávkování různobarevných hmot (mramor – bábovka)

Funkce stroje Před uvedením stroje do chodu je třeba naplnit násypku hmotou, na válečkovou dráhu položit pečicí formy a upravit správnou výšku válečkové dráhy. Při plnění je třeba nastavit správnou vzdálenost vodícího pravítka do výpustě, aby hmota padala přesně do tvořítek   

Pístová plnička Zařízení pracuje na principu pístové plničky. Ze zásobníku je hmota k tvarování nasávána pracovním pístem do válce a pak vytlačena přes různé trysky a hubice do forem, na pečící plechy, do korpusů, na výrobky, atd. Zařízení pracuje automaticky v regulovaném rytmu. Formy, plechy jsou posouvány dopravníkem nebo ručně

K zařízení lze připojit hadici s různými vyměnitelnými nástavci na jejím konci.V tom to případě lze v rytmu stroje ručně plnit různé formy, plnit nebo zdobit různé výrobky Zařízení je univerzální, vhodné nejen pro tvarování a dávkování hmot, ale i pro plnění a jejich úpravu, jakou je zdobení

Písemný test Popiš princip roztíracího stroje. Jaké jsou výhody roztíracího stroje? Jaká těsta se používají při použití odřezávacího stroje? Popiš princip odřezávacího stroje Jak se jmenuje lanko, které odřezává těsto?