Stroje na zpracování těst a hmot
Podle účelu stroje a způsobu zpracování těsta, hmoty nebo náplně rozeznáváme: - dělicí a tužicí stroje - odřezávací stroje - stroje na stříkání hmot - plničky náplní a dávkovače hmot - rozvalovací stroje
Stroje lze kombinovat a pomocí různých přídavných zařízení, lze sestrojit komplexní mechanizované linky Tyto stroje odstraňují namáhavou ruční práci například: šoulení koláčků, dělení bochánků z kynutého těsta, atd.
Dělicí a tužicí stroje Používají se především při výrobě pekařského pečiva, ale často se s těmito stroji setkáváme i v cukrářské výrobě Především ve velkých výrobnách, si nedokážeme představit, bez těchto strojů pracovní den
Dělicí stroje Používají se především při zpracování kynutých těst Princip stroje: navážený kus těsta (bochánek) se vloží do dělicího stroje, stroj těsto stlačí a pak výsuvnými noži rozřeže bochánek na určitý počet kusů o stejné hmotnosti.
Odřezávací stroje Tento stroj se používá pro zpracování tužších hmot a těst Řezací stroje označované „strunovka“ pracují na principu: - Hmota ze zásobníku se protlačuje párem rýhovaných válců přes vytlačovací desku s matricí Tvary otvorů výměnné matrice určují tvary výrobků Po vytlačení požadovaného objemu se těsto odřezává ocelovou strunovkou
Oddělené a vytvarované těsto padá volně na plech nebo pás (dopravník) umístěný pod šablonou Podle protlačovacích válců rozlišujeme stroje pracující periodicky nebo kontinuálně Periodické stroje se využívají v malých provozovnách Kontinuální stroje se využívají v průmyslové výrobě trvanlivého pečiva
Univerzální řezací stroje Stále větší uplatnění nacházejí univerzální stroje, které umožňují provádět odřezávání i stříkání hmot, těst a náplní
Univerzální trezírovací stroj Tento stroj je opatřen kolečky, tudíž je možno dle potřeby se strojem manipulovat Je určen k bodovému tvarování -kokosek, buflerů Může tvarovat přímočaré tažené tvary piškotů, tyčinek a dokáže i složitější tvary – rohlíčky, věnečky a jiné
Popis stroje Vanu naplníme hmotou Otevřeme otvory pístu Zapneme chod stroje (píst směřuje dolů) a sledujeme otvory v pístu, jakmile se u okraje objeví hmota, uzavřeme otvory a vypneme chod stroje zkontrolujeme šablonu a vložíme pod trubičky plech a zapneme stroj
Roztírač plátů na šlehané hmoty Stroj je založen na principu nanášení piškotových hmot Roztíraní je stejnoměrné o stejné dávce Roztírací lišta je svisle pohyblivá a lze ji mechanicky zvednout nebo snížit dle potřeby Roztírač je odnímatelný a snadno omyvatelný
Po rozetření prvního plátu je nutné překontrolovat tloušťku a hmotnost připravené hmoty – případně upravíme vzdálenost Při roztírání hmoty neměníme rychlost stroje!!!
Výhody roztíracího stroje Stroj lze použít jak v malých výrobnách, tak i ve velkých provozovnách Zrychlí se pracovní operace roztírání, odpadá manipulace s dávkováním hmoty pro jednotlivé pláty Snižuje se kvalifikační náročnost oproti ručnímu roztírání, které vyžadovalo značnou odbornost Hmota je kypřejší neboť hmota je méně namáhaná než u ručního roztírání
Písemný test Popiš princip dělícího stroje Jak se jmenuje stroj, který šoulí kousky těsta? Popiš jak se ručně zpracovává kynuté těsto u výroby koláčů. K čemu slouží hnětače, uveďte příklad Vypište hlavní části šlehače
Dávkovací stroj na šlehané a třené hmoty Tento stroj slouží k plnění a dávkování cukrářských hmot od lehkých šlehaných hmot až po hutnější třené hmoty Dávkovací stroj dávkuje na principu pístového systému Co vše může tento stroj dávkovat? ……………………………………………….. Dávkovací stroje s dávkovacím pístem - internet
Hlavní části dávkovacího stroje Stojan s náhonem Válec s pístem Uzavírací šoupátka Válečková dráha Bezpečnostní zařízení a elektrická instalace Příslušenství stroje tvoří clony a vložka do násypky stroje pro současné dávkování různobarevných hmot (mramor – bábovka)
Funkce stroje Před uvedením stroje do chodu je třeba naplnit násypku hmotou, na válečkovou dráhu položit pečicí formy a upravit správnou výšku válečkové dráhy. Při plnění je třeba nastavit správnou vzdálenost vodícího pravítka do výpustě, aby hmota padala přesně do tvořítek
Pístová plnička Zařízení pracuje na principu pístové plničky. Ze zásobníku je hmota k tvarování nasávána pracovním pístem do válce a pak vytlačena přes různé trysky a hubice do forem, na pečící plechy, do korpusů, na výrobky, atd. Zařízení pracuje automaticky v regulovaném rytmu. Formy, plechy jsou posouvány dopravníkem nebo ručně
K zařízení lze připojit hadici s různými vyměnitelnými nástavci na jejím konci.V tom to případě lze v rytmu stroje ručně plnit různé formy, plnit nebo zdobit různé výrobky Zařízení je univerzální, vhodné nejen pro tvarování a dávkování hmot, ale i pro plnění a jejich úpravu, jakou je zdobení
Písemný test Popiš princip roztíracího stroje. Jaké jsou výhody roztíracího stroje? Jaká těsta se používají při použití odřezávacího stroje? Popiš princip odřezávacího stroje Jak se jmenuje lanko, které odřezává těsto?