ÚVOD DO KLASICKÉ MASÁŽE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Alternativní masážní přístroje
Úvod do mechanoterapie
VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Teorie sportovní masáže
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
Korekce odchylek správného držení těla
VODOLÉČBA Je přirozeným přírodním lékem, používaným již odpradávna. Babyloňané, Řekové a Egypťané používali lázně pro léčení.
Soustava mizní - lymfatická
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Nervová soustava NOSITELÉ SIGNÁLŮ.
Přírodní olej bohatý na antioxidanty
Choroby střev.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
VY_32_INOVACE_TMM24160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Ošetřovatelská péče o nemocné s varixy
VY_32_INOVACE_TMM22160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
REKONDICE SPORTOVCE „BOARDOVÝCH“ AKTIVIT Marek Buřval II.TVS.
VY_32_INOVACE_TMM22560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
- význam nádorových onemocnění
Aneta Kafková, Marie Strašíková
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Homeostáza a termoregulace
VY_32_INOVACE_TMM25460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pomocné prostředky tréninku
Akupunktura a akupresura
D E T O X I K A C E V E S N U Detoxikační masky s turmalinem pracují zatím co Vy spíte! Nejsou časově náročné Bez hladovění a vyčerpávajících diet Žádné.
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
VY_32_INOVACE_TMM23060BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM25560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VY_32_INOVACE_TMM25860BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM23760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Mgr. Pavla Formanová, cert. MDT 3.LF UK
Úvod do měkkých technik
Kožní soustava.
Vakuum-kompresivní terapie
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
Regenerace Školení trenérů Praha Pojem regenerace  Děje vedoucí k návratu tělesných a psychických sil zátěž – únava – zotavení (regenerace)  Fyziologické.
Masáž ve sportu Doc. PhDr. Blanka Hošková, CSc. FTVS UK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Cévní systém lidského těla
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
KRYOTERAPIE (celková kryoterapie) , Brno Bc. Dagmar Králová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Nervová soustava II. – PNS, mícha
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Onemocnění trávicí soustavy.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.
Blast syndrom Z. Rozkydal.
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Fyzikální terapie I Masáže Jan Horáček.
Název sady materiálů: Člověk a zdraví
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ÚVOD DO KLASICKÉ MASÁŽE Mgr. Pavla Formanová, cetr.MDT

Definice masáže Masáž je ručně prováděné mechanické ovlivňování kůže a kosterního svalstva s objektivními účinky pro léčebné účely. Slovo „masírovat“ znamená doslova „hníst“. Hnětením se zpracovává těsto, podobným způsobem ale i kosterní svalstvo. Masáž patří do mechanoterapie.

Účinky masáže Místní Vzdálené Celkové

Místní účinky V oblasti kůže – odstraňování zrohovatělých vrstev kůže, zv.sekrece potních žláz, normalizace kožního napětí. Ve svalech zv. prokrvení, zlepšuje výživu, působí proti atrofii (drážděním proprioreceptorů), snižuje nebo zvyšuje tonus, snižuje bolest. Zlepšuje tok lymfy, působí proti otokům.

Vzdálený účinek Je zprostředkovaný reflexní cestou. Projevuje se především změnou prokrvení a zlepšením činnosti v hloubce uložených tkání a orgánů.

Celkový účinek Masáží dochází k dráždění nervových zakončení a ke vzniku biologicky aktivních látek. Vede to tedy ke: Změně vegetativní rovnováhy Zrychlení látkové výměny Změně vnitřního prostředí a činnosti žláz s vnitřní sekrecí Relaxační x povzbuzující Ovlivnění i CNS, který zpětně ovlivní periferní orgány a jejich funkci

Co masírujeme? Kůži Podkoží Kosterní svaly

Čím masírujeme? Rukou – manuální masáž Rukama palpujeme a ošetřujeme změny v měkkých tkáních (např. hypertonus, trigger point atd.) Přístrojem – přístrojová masáž (vakuová, podvodní apod.)

Masážní hmaty Tření Vytírání, roztírání Hnětení Tepání Chvění Hmaty se liší svojí hloubkou a silou, kterými jsou prováděny. Prováděny jsou palci, prsty, thenarem, patkou atd.

Směr masážních hmatů K srdci!!! což má podporovat cirkulaci, žilní návrat, odtok lymfy.

Celková x částečná CELKOVÁ Délka trvání 50 – 60 min. Nejčastěji záda a DKK ČÁSTEČNÁ Závisí na rozsahu masírované oblasti Délka trvání DK 10min., záda 10 min., HK 5 -7 min., břicho 5 min., hrudník 5 min, hlava a šíje 10min.

Indikace Choroby pohybového aparátu Pooperační a poúrazové stavy Revmatické choroby, mimokloubní revmatismus, vadné držení těla, deformity páteře Pooperační a poúrazové stavy Tvorba jizev po popáleninách Onemocnění nervového systému Poruchy hybnosti – hemiparézy, plegie, paraplagie, VAS, poruchy čití Onemocnění vnitřních orgánů Choroby dýchacích cest, pokles orgán dutiny břišní, zácpa při atonii střev, obezita, cukrovka (DM), dna Stavy dlouhodobé imobilizace Svalová únava (regenerace, relaxace)

Kontraindikace z celkového stavu Akutní horečnatá onemocnění Hnisavé onemocnění nebo poranění kůže Krvácivé stavy Celková tělesná slabost Pokročilá ateroskleróza, osteoporóza Bezprostředně po hlavním jídle

Kontraindikace z lokálního nálezu BŘICHO Akutní a chronické záněty (žlučník, slepé střevo, průjem) Krvácivé stavy (vředy na žaludku, dvanáctníku) Tekutina v dutině břišní (ascites) Zvětšení jater nebo sleziny Retence moči Kýla Zvětšení tlustého střeva při zácpě Nádorová onemocnění

Kontraindikace z lokálního nálezu U žen – při zánětech vnitřních i zevních rodidel, v těhotenství a 2 měsíce po porodu, při menstruaci, při gynekologických krvácivých onemocněních DOLNÍ KONČETINY Záněty žil Křečové žíly (varixy) Výrazné poruchy trofiky (při poruchách prokrvení)

Kontraindikace z lokálního nálezu DALŠÍ Akutní záněty měkkých tkání a kloubů Akutní záněty nervů (neuritida) Nádorové tkáně Tuberkulózní ložiska Otoky s jasnými příznaky zánětu (zarudnutí, bolest, zvýšená teplota, porucha funkce)

Doporučená literatura Žaloudek, K.: Masáž. SZN, Praha, 1965 Storck, U.: Technika masáže v rehabilitaci. Grada Publishing, Praha, 2010 Plačková, A.: Liečebná masáž. Osvěta, Bratislava, 1992 Kvapilík, J., Pavlů, D.: Základy masáže. Scientia Medica, Praha, 1994

DĚKUJI ZA POZORNOST