Moravskoslezské Beskydy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, přírodní.
BESKYDY.
Monitoring návštěvnosti ve vybraných lokalitách CHKO Beskydy
Historie ochrany přírody za dob komunismu
Vodní plochy označené jako NP a CHKO
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Národní park Podyjí Zdroje: Internet Wikipedie
Národní parky a Chráněné krajinné oblasti ČR
Příroda v ČR Lesy tvoří v ČR asi 33% rozlohy území.
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
Naučné stezky Stezky bývají zřizovány na přírodně nebo kulturně zajímavých místech s vyznačením míst s tabulemi Nejčastější témata stezek -lesnické -hornické.
Národní přírodní rezervace Čerchovské hvozdy
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník: IV. Datum vytvoření:září 2012 Šablona:III/2č. materiálu:
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 8. ročník
Národní park Šumava.
Moravskoslezský kraj.
Chráněná území České republiky
Příroda Benešovska.
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Národní parky v České republice
Česká republika: CHKO Hospodářský zeměpis
Dotváření zemského povrchu - voda
CHKO Český kras.
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Olomoucký kraj přírodní poměry
největší v ČR a ve střední Evropě
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Poodří Chráněná oblast.
* Vyhlášení CHKO: 1978 * Rozloha: 628 km 2 * Účel ochrany: Zachovat původ krajinného vzhledu a cenných přírodních lokalit * Protéká jím řeka Berounka.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Np České švýcarsko.
Moravskoslezské Beskydy, CHKO Beskydy
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
CHKO BROUMOVSKO Smírčí kříž Radek DRLIČKA, V. Zk, Brno 2004.
OCHRANA PŘÍRODY NA ÚZEMÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
CHKO Moravský kras Jana BENEŠOVÁ.
Les-Lesní patra.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_ Národní park Šumava TÉMATICKÝ.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
PÁLAVA. Pálava je skutečným přírodním klenotem České republiky, chráněnou krajinnou oblastí byla vyhlášena v roce CHKO Pálava leží v nejteplejší.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
CHKO J ESENÍKY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
BÍLÉ KARPATY CHRÁNĚNÁ KRAJINNÁ OBLAST Rozloha: 750 km 2 Nejvyšší hora: Velká Javořina (970 m n. m.) Vznik CHKO: 1980 ZÁKLADNÍ ÚDAJE.
Litovelské Pomoraví Litovel CHKO Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_38.
Beskydy, Pood ř í, Jeseníky Zpracovala Mgr. Jitka Polášková.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Chráněná krajinná oblast
Beskydy Adéla Hodboďová.
Plitvická jezera.
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
Česká republika - pohoří
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo
CHŘIBY.
Bílé Karpaty – Velká Javořina
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

Moravskoslezské Beskydy

Kde, kdy a co CHKO Moravskoslezské Beskydy vznikly v roce 1973. Jejich rozloha je 2100 km2. Nejvyšší vrchol je Lysá hora 1223,5 m. n. m. Je to nejrozsáhlejší CHKO. Je tam 50 maloplošných chráněných území, 2 ptačí oblasti a 3 naučné stezky.

Co je to pseudokras? Pseudokras je krasový útvar, který je vytvořený v nekrasových horninách – v tomhle případě v pískovcích. Jsou to například známé Radhošťské a Kněhyňské ďůry. Pseudokras se také často nachází v podobě zářezů a puklin do země a díky nim vznikají také pověsti o vstupech za poklady. Jeskyně jsou také většinou chráněné, protože v nich často sídlí vzácné druhy netopýrů.

Mapa Beskyd

Lesy, rostliny a zvířata V moravskoslezských Beskydech je uměle vysazený smrk, rostou tu také jedle, duby, buky a pod. Květena je bohatá a mnohá je chráněná – orchidej, kyčelnice... V lesích je vysoká zvěř, rysi, občas medvědi a málokdy vlk. Nejvíc živočichů je u nás bezobratlých, nejvíc ohrožení jsou vodní živočichové (úprava vodních toků, znečišťování vod, chemizace...)

Prales Mionši Vede zde naučná stezka dlouhá cca 7 km, celý prales měří169,7 ha. Je to přírodní rezervace od roku1954. Patří k největším pralesům ČR a k nejznámějším oblastem Beskyd Nachází se u vesnic Dolní a Horní Lomná, na horách Úplaza a Velká Polana. Předmět ochrany: největší komplex přírodně blízkých jedlo-bukových porostů.

Čertův stůl Je to megalitická stavba, která patří k nejzajímavějším přírodním úkazům v Beskydech. Nachází se poblíž Čertovy hory na konci asi 100 metrů dlouhého žlabu. Záhadou zůstává, jak tento úkaz vznikl, neboť deska váží 6,5 tuny a poblíž nejsou nalezeny žádné stopy po činnosti člověka.

Zdroje http://www.orcus-speleo.cz/img/speleo/expedice/072.jpg http://files.mackerle.cz/200000245-c1363c2c04/%C5%99ez.jpg http://www.orcus-speleo.cz/img/speleo/expedice/cyrilka072a.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Moravskoslezsk%C3%A9_Beskydy http://zajimavosti.beskydy.cz/content/beskydy-turistika-hory-vrcholy moravskoslezske-beskydy.aspx http://geologie.vsb.cz/reg_geol_cr/10_obr/10_19_Hazovice.jpg http://www.brumlik.estranky.cz/img/original/172/beskydy.jpg http://start.risy.cz/Content/Images/kraj/CZ080_Tur.jpg http://www.hrady.cz/?OID=4660 http://www.hotelsportart.cz/_media/sportartcentrum-75e1d785d4 26769f3714363885596d41/pustevny.jpg