Eric Berne Marek Zámečík C4A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Veronika Kavková & Marek Malůš
Diagnostika SPU.
INNER GAME PRODEJE PO TELEFONU
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Asociace pomáhající lidem s autismem APLA – JM o.s. Název projektu: Zaměstnávání lidí s autismem Roman Turský.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_17.
PSYCHICKÉ JEVY.
Aneb jak snadno nás ego a rozum ošálí.. Tento test prý před lety dávali lidem v Americe. Malé děti většinou odpověděli správně. Dospělí většinou zcela.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Emoce (city).
Přístupy k osobnosti Škola:
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
TRANSAKČNÍ ANALÝZA.
Psychoanalýza Sigmund Freud ( ).
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Motivačně aktivační poradenský program varianta pro pilotáž.
-březen 1996, Skotsko: Thomas Hamilton (43) zastřelil ve škole 13 malých dětí a učitelku která se je snažila chránit vlastním tělem -září 2004, Kostelec.
Mgr. Zuzana Kročáková. podmínky pro získání zápočtu  1. DOCHÁZKA  toleruji jednu absenci z libovolných důvodů, tato absence ale musí být nahrazena 
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Prace : Alish Sarsenali Kontrol: Ingrid Matošková Praha 2014 Predmet : Psyhologia.
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jak se učím Pavel Šuranský.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Poruchy v komunikaci Tereza Svobodníková.
Thomas International Analýza osobních a pracovních profilů
Eric Berne V8A Štěpánková Šárka.
TRANSAKČNÍ ANALÝZA A ASERTIVITA
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Teorie vzdělávání dospělých
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
Michal Pek, C4A. » 1908 – 1970 » Americký psycholog » Profesor psychologie na univerzitě » Zaměřen na pozitivní vlastnosti lidí.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
3. téma: Kultura
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 04 – Čití a vnímání NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 5. SOCIÁLNĚ PSYCHOLOGICKÝ VÝCVIK KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ S VYUŽITÍM TRANSAKČNÍ ANALÝZY.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 2.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Teorie vzdělávání dospělých
MOTIVACE.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Temperament, charakter, motivace
Úvod do psychologie II. přednáška
Emoce souvislost s ot.č.2 (emoční deprivace)
Transkript prezentace:

Eric Berne Marek Zámečík C4A

Život 1910-1970 Eric Lennard Bernstein americký lékař a psycholog univerzita Mc Gill (Montreal) 1931 akademický titul praxe na Yale, Dr. Paul Federm - psychoanalýza 1938 ukončení studií účast v 2. světové válce Psychoanalytický institut v SF vyloučen odborné články (intuice) transakční analýza

Transakční analýza Rodič Dospělý Dítě styl myšlení a chování převzaté od autorit zákazy, pravidla zpracovává a hodnotí informace na základě zkušeností a rozumu pozůstatek duševních stavů z dětství spontánnost, zvědavost, prožívání

Transakční analýza mezilidské vztahy – transakce průběh a výsledek závislý na stav ega u jednotlivců typy transakcí: rovnoběžné zkřížené hry – opakující se vzory jednání Games People Play (1964) předkládá příklady z každodenního života způsoby vtahování do „hry“

Transakční analýza Motivace – metafora „tří hladů“ Hlad po struktuře strukturalizace času (využití času) Hlad po pozici tendence zůstat „v zajetých kolejích“ Hlad po podnětech vyhledávání určitých typů pohlazení

OK stavy představují víru v (ne)přítomnost pozitivních lidských vlastností vlastní schopnosti, vnímání reality… 4 kombinace Nejsem OK, nejsi OK – zoufalství, deprese, beznaděj, schizofrenie Nejsem OK, jsi OK – malé sebevědomí, deprese, pesimismus Jsem OK, nejsi OK – zlost, vzdor, nenávist, bezcitnost Jsem OK, jsi OK – radost, hravost, odhodlání, sebedůvěra

Otázky Na jaké tři stavy je rozděleno ego v TA? Jak se dělí motivace v TA? Vyjmenujte OK stavy.

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Eric_Berne -21. 10. 2014 http://cs.wikipedia.org/wiki/Eric_Berne -21. 10. 2014 https://cs.wikipedia.org/wiki/Transak%C4%8Dn%C3%AD_anal%C3%B Dza -21. 10. 2014