trendy na trhu práce + mzdový průzkum 2015

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Prezentace pro studenty a absolventy vysokých škol Prosím o odpověď do pátku na můj . ZEMĚDĚLSKÁ DIVIZE SKUPINY.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
ÚLOHA MARKETINGU V PODNIKU
Trainee Program SEKUNDA 2013 / 2014 Marie Mourková, Senior HR Business Partner Březen 2013.
Řízené služby v praxi. CENA - NIŽŠÍ TCO - SNADNÁ KONTROLA NAD INVESTIČNÍMI A PROVOZNÍMI NÁKLADY Provozní náklady Porovnání nákladů při pořízení systému.
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
Stipendijní informační portál - Business Strategie.
Prezentace společnosti Metrostav a.s.
Proškolení studentů k projektu Inovace a podpora praxí VŠPJ
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Ruská federace x WTO a OECD
Vzdělávání bez omezení … vzdělávání po internetu Radek Hořeňovský, Capital Consulting Capital Expert E-learning jako nástroj.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Český trh práce  V současné době na českém trhu práce funguje více než 1800 agentur práce, které vlastní povolení ke zprostředkování od Ministerstva práce.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Graduate Recruitment Zakladatelé Deloitte Touche Tohmatsu.
Citibank Bert Pijls Člen představenstva a ředitel retailové banky.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Zkušenosti KOMA-Servis s absolventy pro obor hydrauliky Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM Ů STROJNÍCH OBOR Ů “ Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Aim high. Achieve higher.. Graduate Recruitment.
Copyright © 2005 Accenture All Rights Reserved. Accenture, its logo, and High Performance Delivered are trademarks of Accenture. Představení společnosti.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Firemní bankovnictví a jeho trh – distribuce a odměňování
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
JE ČAS… SE OZVAT Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016?
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Crux information technology, s.r.o. Ostravská universita, information technology.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod Marta Nováková prezidentka SOCR ČR.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Uplatnění absolventů VŠE. Rozvojové a poradenské centrum VŠE  Uplatnění absolventů VŠE a hodnocení absolvovaného studia  Rozvojové a poradenské centrum.
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
Inkubační funkce Inovacentra ČVUT Michaela Karlíčková.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Rodina a zaměstnání Henry Schein Česká republika
Představení společnosti na MFF UK
Profil společnosti Nový Dvůr
9 zemí 3 kontinenty 50+ zákazníků uživatelů SAP 90 zaměstnanců
Tisková konference ČMKOS
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Ostravská univerzita (1991 → )
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Název: Fiktivní firma Autor: Ing. Václav Tomášek
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tisková konference ČMKOS
Změny na trhu práce?.
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Trh a jeho fungování, zaměstnání, podnikání 1 – Trh
Transkript prezentace:

trendy na trhu práce + mzdový průzkum 2015 Konference HR KNOW HOW 2015 Martin ježek Grafton Recruitment 20. Května 2015

Business Development Director AGENDA Aktuální trendy na trhu práce Průmyslová výroba a inženýring IT a telekomunikace Stavebnictví a reality Bankovnictví a finanční služby Obchod a marketing Business Service Mzdový průzkum pro Českou republiku 2015 Martin Jezek Business Development Director

Aktuální trendy na trhu práce I. Rekordní počet volných pracovních míst za posledních 6 let Grafton: aktuálně více než 2.800 pozic Růst poptávky po nových zaměstnancích zrychlil v posledních 6 měsících spolu s tím, jak roste důvěra na trhu Příjmy z prodeje naší společnosti ve finančním roce 2014/15 dosáhly 1,3 mld. Kč (+22% Y/Y)

Aktuální trendy na trhu práce II. Největší poptávka je i nadále po technicky vzdělaných pracovnících, zejména ve zpracovatelském průmyslu (v regionech), a v odvětví informačních technologií (v Praze a Brně) Lidé jsou nyní otevřenější vůči novým příležitostem než dříve, a jsou ochotnější změnit zaměstnání, pokud je jim nabídnuta vyšší mzda nebo atraktivní benefity Firmy hledají flexibilní pracovní sílu prostřednictvím dočasně přidělených agenturních pracovníků Česká republika je stále vnímána jako atraktivní destinace pro přímé zahraniční investice – nově připravované projekty jsou zejména v průmyslu a v segmentu center sdílených služeb

Aktuální trendy na trhu práce III. Sociální média se pro firmy stávají rostoucím zdrojem nové generace uchazečů o zaměstnání Klesá význam pracovních serverů pro uchazeče o zaměstnání; nová generace uchazečů očekává, že nabídka pracovní příležitosti či příležitostí jim bude učiněna „živým člověkem“ Absolventi si stále lépe uvědomují, že potřebují během studia získat pracovní zkušenosti Grafton vybudoval specializovaný tým headhunterů, tzv. Talent Sourcing Centre, k uspokojení poptávky po nejlepších talentech v celé České republice

Mzdový Průzkum pro českou republiku 2015 Cíl průzkumu: srovnání aktuálních mezd na trhu práce v jednotlivých regionech České republiky + oborová analýza trhu práce Porovnání finančního ohodnocení u více než 200 pracovních pozi v 8 oborech Realizace v průběhu 1. čtvrtletí roku 2015 ve 14 pobočkách Graftonu v ČR Použitá data: nástupní mzdy umístěných uchazečů + poptávky firem Skončilo šestileté období stagnace reálných mezd v ČR 2014: nominální růst 2,4 % nízká inflace (0,4 %), zvýšení reálných mezd o 2,0 % /ČSÚ/ 2015: očekáváme obdobnou míru růstu, nové investiční projekty mohou lokálně vést k vyšší mzdové diferenciaci.

Průmyslová výroba a inženýring Růst poptávky v tomto odvětví sílí; firmy nabírají Trvá převis poptávky po zkušených uchazečích technického zaměření se znalostí alespoň jednoho světového jazyka Převládá poptávka po znalosti anglického jazyka; stále žádanější je němčina Je více příležitostí i pro absolventy - zejména v oblasti výroby, technologií, kvality a logistiky. Firmy, které chtějí s jistotou získat nové pracovníky, musejí nabízet více, než je na trhu obvyklé Úspěšnější budou ty firmy, které budou schopné pružněji reagovat na měnící se podmínky trhu práce

IT a telekomunikace Dynamický segment trhu práce Vysoce konkurenční prostředí nejen mezi uchazeči, ale i mezi firmami Největší poptávka je po vývojářích pro vývoj desktopových, webových a mobilních aplikací a pracovnících technické podpory pro systémovou podporu, networking, virtualizaci či databáze Trvá poptávka po specialistech v oblasti datových analýz a Business Intelligence Firmy hledají pracovníky se zkušenostmi s nejnovějšími technologiemi

Stavebnictví a reality Rok 2015 přináší obrat od negativního trendu; stavebnictví se zotavuje z krize posledních let díky růstu veřejných zakázek (infrastruktura), i oživení v průmyslu Přetrvává orientace na zahraniční trhy; to se projevuje poptávkou po projektových manažerech s výbornou znalostí angličtiny, ideálně v kombinaci s dalším jazykem Zvýšená poptávka je po specialistech pro oblast železničních staveb Zájem je také o zkušené obchodníky a absolventy s technickým vzděláním, kteří mají chuť věnovat se obchodu

Bankovnictví a finanční služby Trh práce v oblasti bankovnictví je stabilní; poptávka ze strany zaměstnavatelů je zaměřena zejména na obchodní pozice Mimo banky přibývá pracovních příležitostí zejména pro zkušené samostatné účetní se znalostí anglického jazyka a finanční analytiky Uchazeči musí splňovat vysoké požadavky týkající se adekvátní praxe V oblasti consultingu je poptávka po pracovních příležitostech a značně převyšuje počet volných míst; zaměstnavatelé nabízejí příležitost převážně šikovným absolventům

Obchod a marketing Pokračuje trend z loňska – firmy nabízejí absolventům i studentům stáže, trainee programy a juniorské pozice; letos však přibývají i pozice pro zkušené obchodníky Trendem v oblasti marketingu je poptávka po odbornících na online marketing; firmy od kandidátů očekávají hlubokou znalost oboru, často s přesahem do IT V maloobchodě jsou nejčastěji obsazované pozice manažerů maloobchodních jednotek a prodejních asistentů; důraz je zejména na obchodní schopnosti a jazykovou vybavenost

podnikové služby/Business Services Česká republika je atraktivní zemí pro centralizaci procesů nadnárodních společností; sektor Business Services pokračuje v expanzi Tzv. centra sdílených služeb zabezpečují celou řadu podpůrných aktivit, v oblasti zákaznického servisu, HR, financí, účetnictví, nákupu a informačních technologií Skvělé šance pro absolventy, kteří disponují angličtinou a alespoň dalším jedním cizím jazykem; příležitost uplatnit své jazykové dovednosti a získat zkušenosti z mezinárodního prostředí za atraktivní mzdy Mzdový nárůst byl zaznamenán zejména u pracovních pozic se znalostí německého jazyka Existující centra nabývají na komplexnosti; do Česka se transferují stále náročnější podnikové procesy, přibývají vysoce odborné pozice –příležitost pro dlouhodobou kariéru v odvětví

dotazy

Děkuji za pozornost