KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Pohyb kurzoru a označování textu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Olomouc, únor 2012.
Advertisements

Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
VY_32_INOVACE_54_MS_Word_ III. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Autor: Mgr. Josef Kvapil Název: Klávesnice VY_32_inovace_VT5_05
Základy práce s klávesnicí
průvodce mezi klávesami
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Lektor: Lenka Blahová.
Základní přehled o použití jednotlivých částí klávesnice
X EXEL.
WORD – Formátování textu
Digitální učební materiál
Informační a komunikační technologie
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Klávesnice pc Mgr. Jan Fojtík Hardware F_21.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Popis klávesnice.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Zpracování a využití informací
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
MS WORD I. ZÁKLADNÍ EDITACE TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Textový procesor Open Office, Writer OKRAJE STRÁNKY
Název Ovládání počítače – klávesnice a myš Předmět, ročník
Základy ovládání operačního systému III
Klávesnice a myš Bohumil Bareš.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
ZŠ a ZUŠ Bezdrevská 3, České Budějovice
Word – Struktura dokumentu
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
VY_32_INOVACE_F3-16 WORD AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: POPIS PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová náročnost: cca 30 minut.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Textový procesor (MS Word)
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
KláVESNICE Informatika 5. třída.
Anotace Žák se seznámí se základy psaní textu ve Wordu a pohyb po dokumentu. Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže napsat, opravit a smazat.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Psaní do buňky Klikneme na buňku → označí se → → můžeme začít do buňky psát.
Anotace Žák dokáže označit text do bloku v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže označit text různými způsoby Speciální.
Textový editor MICROSOFT WORD.
Editace textu O. Kánský Editace textu Psaní textu – vložení posloupnosti znaků Znaky –Tisknutelné znaky písmena, číslice, interpunkční znaménka,
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Ohraničování textu ve Wordu 2010 Pomocí kláves Pomocí myši.
Práce s textem (Word 2010)-kopírování
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/6.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák.
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
 produkt od firmy Microsoft  je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.  slouží k psaní textových dokumentů  funkce: -pořízení textu -pokročilá.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
19 Word - úvod VY_32_INOVACE_19 autor:Mgr. Tomáš Polák identifikace:C třída:6. předmět:Inf anotace:Úvodní hodina kapitoly Word, žáci se seznámí se.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
Digitální učební materiál
Vypracoval-Matěj Šmíd
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Pohyb kurzoru a označování textu Autor: Mgr. Aleš Kozák

Co je to kurzor Při psaní textu si můžeme povšimnout svislé blikající čárky za textem |, které říkáme kurzor. V místě, kde je kurzor umístěn, provádíme vkládání znaků (psaní textu z klávesnice), obrázků apod.

Přemisťování kurzoru Pomocí myši – klikneme levým tlačítkem myši do místa kam se má kurzor přemístit. Pomocí klávesnice – kurzorových šipek (klávesy ←↑→↓), se přemístí kurzor o jednu pozici (vlevo, vpravo) nebo o jeden řádek (nahoru, dolu). Tento posun se provede jen, když není kurzor na okraji (poslední/první řádek). Je-li kurzor na konci řádku, pak kurzor → pokračuje na novém řádku.

Přemisťování zkratkami Rychlé přemístění po slovech provedeme kombinací CTRL + šipka vpravo/vlevo Po odstavcích z dané pozice pomocí CTRL + šipka nahoru/dolů Posun z libovolné pozice na začátek řádku klávesou HOME na konec řádku (nikoli odstavce) klávesou END Přemístění kurzoru tzv. po stránkách (odpovídá zobrazení na monitoru) provedeme pomocí PageUp a PageDown.

Přemisťování zkratkami Na začátek celého dokumentu se přemístíme pomocí klávesové zkratky CTRL + HOME Na konec dokumentu CTRL + END Není potřeba umět všechny způsoby, je ale potřeba si je vyzkoušet a používat ty, které nám vyhovují a urychlují naši práci.

Označování textu – myší Při úpravě textu potřebujeme často provést tzv. výběr do bloku (zamodření, začernění, atp.) Výběr můžeme provést pomocí levého tlačítka myši, kliknu na začátek, držím tlačítko myši a tažením provádím výběr. Dvojitým kliknutím na slovo se nám označí jedno slovo. Při trojitém se nám označí celý odstavec (v některých editorech jen věta a odstavec se vyznačí až při čtyř-kliknutí). V některých editorech funguje i kliknutí na začátku řádku (pro označení jednoho řádku) a dvojité kliknutí na začátku řádku pro označení celého odstavce. Šipka se v tomto okamžiku bude jevit obrácená (ukazuje zleva doprava)

Označování pomocí klávesnice Text můžeme označovat po znacích SHIFT + → vlevo/vpravo nebo po řádcích SHIFT + nahoru/dolů Potřebujeme-li označit od dané pozice na okraj řádku, pak umístíme kurzor kamkoli do textu a pomocí SHIFT + HOME/END, označíme od daného místa až na okraj řádku. Pro označení slova použiji zkratku CTRL + SHIFT + vlevo/vpravo (pro výběr více slov jen opakovaně stiskneme patřičnou šipku)

Označování pomocí klávesnice Platí také možnost označení pomocí SHIFT + PageUp/PageDown Chceme-li označit část textu z libovolné pozice nahoru (dolů), pak umístíme kurzor na patřičnou pozici v textu a poté stiskneme zkratku CTRL + SHIFT + HOME/END Pro označení celého textu se nejčastěji používá zkratka CTRL + A