Surrealismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
Rozbor uměleckého textu
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Surrealismus, Čechy 20. století. Nejznámější představitelé Jindřich Štýrský Toyen – vl. Jménem Marie Černínová Václav Tikal a Václav Zykmund /Ra Mikuláš.
VY_52_INOVACE_DEK_50 PAŘÍŽSKÁ ŠKOLA
ČESKÝ SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
Abstraktní expresionismus
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Bauhaus
SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Obrazotvornost či představivost
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
VY_52_INOVACE_DEK_49 NAIVNÍ UMĚNÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_758_SURREALISMUS TÉMA: Surrealismus ve.
SURREALISMUS Jana Bobčíková.
‚,myšlení za absence jakékoli kontroly vykonávané rozumem a bez jakýchkoli morálních či estetických zřetelů‘‘ Tento směr patří k proudu imaginativního.
orig. =by=Beleven= corp. 2007
Surrealismus Vznikl ve Francii
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
Poezie ve světové literatuře
Umělecké směry 20. století
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
André Breton Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Surrealismus Název školy
Napětí v literatuře.
INFORMEL Jana Bobčíková.
SURREALISMUS.
VÍTĚZSLAV NEZVAL Mgr. Michal Oblouk
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
Malířství mezi válkami DADAISMUS
Evropské umění počátku 20. století
Symbolismus.
Světová literatra mezi světovými válkami
ANNA FREUDOVÁ Jakub Novák, C4A Jakub Novák C4A Dorothy a Anna.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
POSTIMPRESIONISTÉ. charakteristika Snaha o překonání impresionistického způsobu malby Konfrontace vnitřního umělcova nitra s realitou Vstupuje sem lidský.
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Pavel Volín Michal Vachoušek Markéta Fraňková Markéta Hanzlíčková.
Mgr. Marie Havránková ČESKÁ POEZIE- UMĚLECKÉ SMĚRY Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
DADAISMUS, SURREALISMUS a Marcel Duchamp. vůdčí osobnosti dadaismu– básník Tristan Tzara, Hans Arp, Kurt Schwitters, Max Ernst, Man Ray, Marcel Duchamp,
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Umění nakupuje u vetešníka
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Renesance a humanismus
Meziválečná poezie a drama
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Česká meziválečná poezie
Nevědomí.
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Malířství mezi válkami DADAISMUS
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

Surrealismus

Osnova Charakteristika doby a uměleckého směru Hlavní znaky surrealismu Rozdělení surrealimu Malířství a architektura Hlavní představitelé surrealismu

Charakteristika doby a uměleckého směru Surrealismus – umělecký směr 20.léta 20. století Vznik ve Francii (poslední –ismus) Původ ze slova sur = nad Označuje uměleckou metodu, ve které jsou fantazie a imaginace nezávislé na vnější realitě Tento umělecký směr byl poprvé použit v knize Magnetická pole (autor Andre Breton) Hlavním principem surrealismu je automatický záznam (= diktát podvědomí) V roce 1924 byl vydán Manifest surrealismu (autorem je Andre Breton)

Charakteristika uměleckého směru Surrealismus byl ovlivněn psychoanalýzou (Sigmund Freud) – propagoval nevědomé duševní procesy, lidské chování je ovlivněno nevědomím Umělci hledali inspiraci ve snech, halucinacích Hlavní znaky: prolínání snu a skutečnosti, reálného a fantastického, propojování odlišných časů a prostorů, spojení naděje a strachu Známý objekt je umístěn do prostředí, které je pro něj cizí (neobvyklý) Hlavní metodou surrealismu je „psychický automatismus“ – je to tvůrčí proces, při kterém umělec zaznamenává bezprostředně (bez rozumové kontroly)okamžité stavy a děje v nitru člověka

Charakteristika uměleckého směru Ve 30. letech se surrealismus rozšířil po Evropě Za války se centrum surrealismu přestěhovalo do New Yorku, později se vrátil zpět do Francie

Rozdělení surrealismu 1. psychický automatismus – záznam psychiky, barevné plochy jsou symboly vnitřního světa 2. magický realismus – malíř vytváří iluze svých vnitřních pocitů

Hlavní představitelé Max Ernst – německý malíř, vytvářel koláže (otisky přírodnin a předmětů), motivy přírody zde znamenají symboly (metaforu) Dílo: Stohlavá žena (román v kolážích), cyklus Přírodopis Joan Miró – jednoduché tvary připomínají dětskou kresbu, svět znaků a symbolů Salvador Dalí – bohém, umělecký exhibicionista, deformace, výstřednosti a patologické jevy - fantasmagorické novotvary, paranoidní vize - sochař, filmař, tvůrce divadelních scén, reklam - obrazy: Hořící žirafa, Kanibalismus podzimu - je spoluautorem prvního surrealistického filmu „Andaluský pes“

Surrealismus v Čechách Založena Surrealistická skupina (březen 1934) Okruh Devětsilu (poetisté v literatuře) Hlavním mluvčím se stává Karel Teige Vzniká skupina Ra – vychází ilegální sborník Roztrhané panenky Představitelé: Jindřich Štýrský, Toyen (vl. jménem Marie Čermínová)