Svět práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
tříletý učební obor – Číšník, servírka
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
POJIŠTĚNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Podpora v nezaměstnanosti
Organizace sociální správy
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Zaměstnanecký benefit
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Dokumentace k zajištění BOZP
PÉČE O PRACOVNÍKY.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
Benefity. Výhody poskytování benefitů pro zaměstnavatele:  úspora mzdových nákladů s ohledem na daňové úlevy  účinný nástroj personálního managementu.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Živnostenský zákon Podnikání.
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zaměstnanecký benefit
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Benefity.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
RODINNÝ ROZPOČET (PŮJČKA, HYPOTÉKA)
Transkript prezentace:

Svět práce

1. Kde najdete informace o volných pracovních místech 1. Kde najdete informace o volných pracovních místech? Znáte nějaké noviny nebo webové stránky?

stránky ÚP jobs.cz, práce.cz, sprace.cz, careerjet.cz, monster.cz atd. Mladá Fronta Dnes, Annonce a další tisk informace se dají nalézt také ve výlohách restaurací a obchodů, od známých a přátel, na Facebooku, dotazováním u jednotlivých zaměstnavatelů (ústně, písemně nebo elektronickou formou)

2. Jak byste postupoval při hledání zaměstnání 2. Jak byste postupoval při hledání zaměstnání? Jak byste sám dal najevo, že hledáte zaměstnání?

ÚP Internet, zveřejnit na životopis na internetu Inzerát v tisku Přes známé a přátele Dotazovat se u podniků Práce v zahraničí Stát se podnikatelem

3. Ve kterých firmách a podnicích ve Vašem okolí nebo ČR je možné uplatnit Vaši profesi, jaké jsou běžné pracovní a platové podmínky?

Kuchař-číšník, po získání praxe – soukromé podnikání, nástavba – provozní, vedoucí provozů. Kurzy  sommeliéři, barmani, baristé, pivní sommeliéři. Příbuzné obory

Mzda – minimální 12 tisíc, průměrná 15 800,-, maximální ?. Pracovní podmínky – riziková práce (hluk, fyzická náročnost, vysoké teploty, pořezání, popáleniny, pády, čistící prostředky, stres, nepravidelná a dlouhá pracovní doba, monotónní práce.

4. Co byste podnikl, kdybyste na přechodnou dobu nenalezl uplatnění v oboru a chtěl pracovat?

Pekaři, prodavači, obsluha call centra, manuální práce v továrně Zvyšování kvalifikace Práce v zahraničí ÚP, pracovní agentury

5. Co je profesní životopis a k čemu slouží 5. Co je profesní životopis a k čemu slouží? Co byste v něm měl o sobě uvést a co je naopak zbytečné? Lze někde získat formulář pro zpracování profesního životopisu?

Dokument obsahující hlavní životní data, průběh vzdělání, zastávané profese a případně i další údaje. Slouží uchazeči při hledání zaměstnání, potenciálního zaměstnavatele pak informuje o důležitých údajích ohledně uchazeče. Měl by obsahovat: kontaktní údaje, praxe, vzdělání, jazykové znalosti, kurzy, účast na soutěžích atd.

Povinná součást – motivační dopis. Co životopis nemá obsahovat?

6. Proč je zapotřebí stále se zajímat o to, co nového se děje ve Vašem oboru? Znáte nějaký odborný časopis nebo publikaci z Vašeho oboru?

Udržíme krok s dobou Konkurenceschopnost na trhu práce Seberealizujeme se tak Pomáhá to našemu podnikání (pokud podnikáme) Gastro, Horeca, Food, Apetit, Potraviny a výživa, Svět potravin, Chuť a styl, Chuťovka…

7. Uveďte příklad oboru a odborné školy, ve které byste se mohla dále profesně vzdělávat. Jak budete postupovat, pokud byste tam chtěla studovat?

Podnikání – VOŠ ekonomická a zdravotnická a SŠ Boskovice, Hybešova 53 Společné stravování – Znojmo SOU a SOŠ (soukromá) Podnikání – Masarykova SŠ, Letovice Podnikání – Znojmo (veřejná sš). Gastronomický management – soukromá Blansko

Gastronomie – Lomnice u Tišnova Podnikání – Soukromá SOŠ živnostenská, Cejl, Brno Podnikání – SŠ potravinářská, obchodu a služeb, Charbulova, Brno Podnikání – Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie (soukromá, Strážnice). Jazyky – jazykové školy (placené).

8. Co považujete při výkonu Vaší profese za nejdůležitější 8. Co považujete při výkonu Vaší profese za nejdůležitější? Kdybyste byl vedoucím, co byste na práci svých podřízených nejvíce sledoval?

Psychická a fyzická zdatnost Dobrá paměť, soustředěnost, informovanost Přívětivost Dobré charakterové vlastnosti (sebevědomí, sebedůvěra, trpělivost, ochota, zdvořilost, jistota…) Ovládnutí základů psychologie Odborné znalosti Celoživotní vzdělávání

9. Víte, kde je ve vašem okolí úřad práce 9. Víte, kde je ve vašem okolí úřad práce? Jaké rady a informace tam lze získat?

Úřad práce je instituce, která řeší oblast zaměstnanosti, sociální podporu, dávky pro osoby se zdravotním postižením, pomoc v hmotné nouzi a další úkoly. V Blansku.

10. Proč se odvádějí daně? Dokážete vyjmenovat některé z daní, které platí občan, osoba samostatně výdělečně činná, firma?

Daně potřebuje stát ke svému fungování. Použití daní: Fungování veřejné správy Platy úředníků, učitelů Provoz policie, soudů, věznic, armády Tvorba a údržba infrastrukutry Sociální péče, starobní důchody, podpora v nezaměstnanosti

Zdravotní péče Provoz škol Ochrana ŽP Dotace na veřejnou dopravu Splácení státního dluhu

11. Jaké informace jsou pro Vás důležité při rozhodování o zaměstnání?

platové ohodnocení pracovní kolektiv pracovní náplň dostupnost práce na směny, pracovní doba zaměstnanecké benefity (stravenky, auto, dovolená navíc, přestávky)

možnost kariérního postupu jistota pracovního místa úroveň odpovědnosti

12. Kde jsou stanoveny podmínky pro založení a provozování živnosti 12. Kde jsou stanoveny podmínky pro založení a provozování živnosti? Jde ve vaší profesi provozovat živnost?

Živnostenský zákon Jako kuchař nebo číšník nelze provozovat živnost, ale jde si zařídit živnost „Hostinská činnost“. Hostinská činnost je živnost řemeslná ohlašovací

13. Kdybyste chtěl/a samostatně podnikat, co byste si měl/a předem zjistit?

Mám na to předpoklady? Informace o trhu Finanční možnosti Najít si právníka Najít si účetního a daňového poradce Zjistit si všechny povinnosti a zajistit povolení (poradí na Živnostenském úřadě)

14. Odkud byste mohl/a získat finanční prostředky na samostatné podnikání?

Vlastní úspory Přátelé a příbuzní Banky – podnikatelský nebo spotřebitelský úvěr Půjčka od nebankovních subjektů Leasing (pořízení strojů, zařízení, objektů i vybavení na splátky) Dotace od ÚP pro začínající podnikatele investor

15. Jak se připravíte na přijímací pohovor do zaměstnání 15. Jak se připravíte na přijímací pohovor do zaměstnání? Co podle Vašeho názoru bude o Vás zaměstnavatele zajímat? Co byste o zaměstnání ve vybrané firmě měl/a vědět vy?

Jak se připravit? prostudovat si popis pozice získat info o zaměstnavateli naučte se představit sebe a svoje zkušenosti a úspěchy (i v cizím jazyce) nacvičte si to před zrcadlem, shromážděte podklady připravte si doplňující otázky, zamyslete se jaký plat budete požadovat

Co bude zajímat zaměstnavatele? Schopnosti uchazeče Zkušenosti, praxe Kvalifikace Osobnost – hodnocena během pohovoru Jaký si představujete nástupní plat

Co je nutné vědět o firmě? Čím se zabývá Jak funguje, kdo jsou hlavní konkurenti? Kdo ji financuje, kdo je majitel, kdo dělá rozhodnutí Další důležité informace

16. Jaký je běžný postup při uzavírání pracovního poměru 16. Jaký je běžný postup při uzavírání pracovního poměru? Kde jsou stanovena práva a povinnosti vyplývající z pracovního poměru?

Oznámení o přijetí Seznámení s právy a povinnostmi, pracovními podmínkami a podmínkami odměňování za práci Vstupní lékařská prohlídka Osobní dotazník a potvrzení o zaměstnání od posledního zaměstnavatele. Podepsání pracovní smlouvy

Práva a povinnosti vyplývající z pracovního poměru jsou uvedeny v zákoníku práce.

17. K čemu slouží pracovní smlouva, kdo ji uzavírá a jaké jsou její povinné náležitosti? Víte, která další ujednání byste si mohl/a sjednat v pracovní smlouvě?

Pracovní smlouvu uzavírá zaměstnavatel se zaměstnancem, musí být písemná. Obsahuje: druh práce místo výkonu práce den nástupu do práce dobu trvání pracovního poměru (na dobu určitou nebo neurčitou) sjednání zkušební doby

Ostatní ujednání pracovní smlouvy Název a sídlo zaměstnavatele Délka dovolené, způsob určování dovolené Výpovědní doby Rozvržení pracovní doby Mzda, termín výplaty mzdy Konkurenční doložku

18. Máte představu o tom, jaký je obvyklý nástupní plat ve Vašem oboru 18.Máte představu o tom, jaký je obvyklý nástupní plat ve Vašem oboru? Co víte o mzdě, jaký je rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou?

Číšníci a servírky: 8 – 9 tisíc + spropitné Pomocníci v kuchyni: 8 - 10 tisíc Kuchaři: 11 tisíc Minimální mzda 8000,- (cca 7120,- čistého)

Hrubá mzda – částka, která nám náleží za vykonanou práci Hrubá mzda – částka, která nám náleží za vykonanou práci. Zahrnuje také příplatky a prémie. Čistá mzda – částka, kterou dostane zaměstnanec poté, co zaměstnavatel odvede z hrubé mzdy zdravotní a sociální pojištění a zálohu na daň z příjmu.

19. K čemu je určeno sociální a zdravotní pojištění 19. K čemu je určeno sociální a zdravotní pojištění? Kdo se na jejich platbě podílí?

Zdravotní pojištění Slouží na úhradu zdravotní péče (jsou z ní hrazeny nezbytné léky a lékařské úkony, na některé si pacient připlácí, jiné hradí zcela). Platí ji zaměstnavatelé za všechny zaměstnance, OSVČ sám za sebe, některým osobám stát (důchodci, děti, lidi na mateřské, lidi na ÚP..).

Sociální pojištění = pojistné na důchodové zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a nemocenské pojištění. Slouží na výplatu důchodů, podpory v nezaměstnanosti, nemocenské, ošetřovného, příspěvku v těhotenství a pomoci v mateřství. Platí zaměstnavatel na své zaměstnance, sami zaměstnanci si přispívají na důchodové zabezpečení, OSVČ si platí vše kromě nemocenského pojištění (to je dobrovolné)

20. Víte, co jsou zaměstnanecké výhody 20. Víte, co jsou zaměstnanecké výhody? Které byste při rozhodování o zaměstnání upřednostňovala?

Benefity, které zaměstnavatel poskytuje zaměstnanci mimo mzdu Benefity, které zaměstnavatel poskytuje zaměstnanci mimo mzdu. Nejsou vymahatelné zákonem. Motivují uchazeče o zaměstnání i zaměstnance.

Stravenky, závodní stravování Delší dovolená Jazykové a odborné kurzy Firemní vozidlo nebo příspěvky na dopravu Firemní mobilní telefon Ubytování, příspěvek na bydlení Odměny – např. k narozeninám Penzijní připojištění, životní pojištění Vybrané služby a výrobky – masáže, kino, bowling, sport, vitamíny, očkování proti chřipce, lékařské prohlídky Rekreace ve firemních zařízeních, příspěvky na dovolené Třináctý plat Notebook

21. Co ve vašem oboru znamená ekologické chování na pracovišti?

Odpad/energie/potraviny/chemie třídit, omezovat vznik (jednorázové obaly, PET lahve, kohoutková voda) ekologicky likvidovat tuky a oleje, mít smlouvu o výkupu organických zbytků

Odpad/energie/potraviny/chemie Šetřit energií Neotvírat dlouho lednice a chladící či mrazící boxy Připlatit si za dražší přístroje, které spotřebují méně energie Snížit spotřebu vody – např. myčky na nádobí, rozdělené splachování na toaletách

Odpad/energie/potraviny/chemie Bio potraviny? – z ekologického hospodářství, tj. vyprodukované bez pesticidů, umělých hnojiv, genetické modifikace. Zvířata měla víc prostoru, pastvu, pomaleji rostla a přibývala na váze. – Video  Využívat lokální a regionální potraviny (bez dlouhé přepravy) Hovězí maso – velká ekologická zátěž (metan)

Odpad/energie/potraviny/chemie Zamyslet se nad tím jaké chemické látky (saponáty, dezinfekce používáme a jak je likvidujeme) Ekologicky likvidovat použité baterie, náplně do tiskáren, nefunkční elektrospotřebiče.

Pozor – je sice dobré chovat se ekologicky, ale NESMÍ TO BÝT NA ÚKOR HYGIENY VÝROBKU!!!

22. Jaká práva má zaměstnanec při pracovním úrazu 22. Jaká práva má zaměstnanec při pracovním úrazu? V jakých případech nemůže tato práva uplatňovat?

Pracovní úraz je poškození zdraví zaměstnance nebo jeho smrt při plnění pracovních úkolů. Nejčastěji: pády, řezná poranění, popálení, opaření, zasažení el. proudem, bolesti v zádech, poškození páteře.

Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu vzniklou pracovním úrazem Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu vzniklou pracovním úrazem. S výjimkou: Porušení zákona Porušení zásad BP (byl proškolen) Byl opilý nebo pod vlivem náv. látek Jednal lehkomyslně (zaměstnavatel hradí úraz jen zčásti)

Jak zaměstnavatel nahradí zaměstnanci škodu vzniklou pracovním úrazem? Vyrovná ztrátu na výdělku Zaplatí léčení Splatí věcnou škodu Jednorázové bolestné Pokud zaměstnanec zemře – pohřeb, výživa pozůstalých, jednorázové odškodnění pozůstalých, náhrada věcné škody, léčení

23. Jaké bezpečností a hygienické předpisy musíte ve Vašem oboru dodržovat a proč? Je jejich dodržování povinné pro zaměstnance i pro zaměstnavatele?

Viz dále – zaměstnavatel má ještě víc povinností než zaměstnanec!

Hygiena Péče o čistotu a zdraví Rozlišujeme hygienu osobní (personální) a hygienu provozní (pracoviště a inventáře)

Oblečení – čisté, vyžehlené, bezvadný příručník, zástěrka

Nehty – krátce střižené, na rukách žádné ozdoby

Takto ne

Vlasy – krátké nebo stažené

Zdravotní průkaz – pracovníci musí být zdraví

Pozor na kýchání

Takto ne

Boty pohodlné, uzavřené

Další nezbytnosti týkající se personální hygieny Důkladné umývání rukou Nepáchnoucí dech Pravidelné převlékání Antiperspirant Oholení Servírky by měly nosit punčochy i v létě Jídla se dotýkáme co nejméně (rukavice, překl. Příbor) Spadlé potraviny vyhazujeme

Hygiena provozu Bezvadně čistý inventář Prsty nesaháme do inventáře (hrnky) Sanitační řád DDD, sítě proti hmyzu Nelít čistící prostředky do lahví od nápojů Teploměry ve všech skladech a lednicích Mytí stolů, náčiní, strojů a zařízení po každém použití

Takto ne

Takto ne

Takto rozhodně ne

Bezpečnost práce Práce v restauracích je riziková, protože…

V restauraci je hluk

Člověk je pořád na nohou

Je nutné nosit těžká břemena

Musíte pracovat s dezinfekčními prostředky

Horko (v kuchyni i 60 °C)

Nebezpečí vzniku popálenin

Nebezpečí pořezání

Nebezpečí pádů

Stres

Neustálý koloběh, stereotyp, nuda

Hádejte, kde se v restauraci stane nejvíc úrazů A) v kuchyni B) v lokále C) na toaletách

Jaké úrazy se v restauraci stanou nejčastěji? A) pořezání B) úraz způsobený přístroji (včetně popálení) C) zranění zaviněné nesprávným nošením a zvedáním břemen D) pády

Jak tomu zabránit? Pořezání - nepoužívat tupé nože, nosit nože ostřím dozadu a špičkou dolů, neběhat, neházet nože do dřezu, střepy nikdy nesbírat rukama, vyřazovat poškozený porcelán a sklo. S přístroji pracovat jen podle návodu a jen s těmi, co umíme ovládat, dávat pozor při manipulaci s horkými předměty a pokrmy, používat ochranný oděv a ochranné pomůcky, ke kouřícímu hrnci přistupovat zboku, konvektomat – dveře nás musí krýt před párou.

Jak tomu zabránit Zranění způsobené břemenem – nezvedat samostatně těžká břemena, zvedat ze dřepu, vhodné pomůcky (plata, vozíky) Pády – udržovat volné cesty, vhodná obuv, odstranit překážky, nechodit s rukama v kapsách, chodíme vpravo

Zaměstnanci mají povinnost Používat ochranné pomůcky. Absolvovat lékařské prohlídky (vstupní, periodická, výstupní) Nepožívat alkoholické nápoje, ve výrobní části nekouřit. Nepoužívat stroje bez seznámení se s návodem. Neopravovat stroje za chodu. Nečistit je za chodu.

Neopravovat stroje, na jejichž opravu nemáme znalosti – např Neopravovat stroje, na jejichž opravu nemáme znalosti – např. elektrické části zařízení. Dodržovat zásady hygieny. Účastnit se školení o bezpečnosti práce. Oznámit zaměstnavateli pracovní úraz, rozbití přístroje. Nerušit své spolupracovníky při práci.

Zaměstnanci mohou odmítnout práci, o níž se domnívají, že ohrožuje zdraví jejich nebo jiných osob! Zaměstnavatel by vás neměl nutit pracovat při teplotě vyšší než 30 °C a nižší než -10°C.

Zaměstnavatel má povinnost Umístit bezpečnostní značky, tam kde se nedá odstranit riziko nebezpečí. Proškolit zaměstnance o BP Pravidelně kontrolovat všechna technická zařízení Zajistit inspekci hasicího přístroje Zajistit zaměstnancům ochranné pomůcky Zajistit pravidelnou revizi elektrických rozvodů

Bezpečnostní značky

Zaměstnavatel má povinnost Udělat kategorizaci prací. Kuchař a číšník jsou kategorie 2 – práce, kde lze výjimečně očekávat nepříznivý vliv na zdraví. Zajistit zdravotní prohlídky zaměstnanců Označit únikové východy

Uhodnete co znamenají následující značky?

24. K čemu slouží pojištění majetku a osob 24. K čemu slouží pojištění majetku a osob? Jaká práva a povinnosti vyplývají z pojistné smlouvy?

K čemu slouží pojištění? Záruka proti krizovým finančním situacím (zničení majetku, úmrtí nebo zranění živitele rodiny atd.) 3 druhy: pojištění majetku, osob, odpovědnosti za škodu

Pojištění osob

Pojištění osob Zdravotní (zákonné a komerční) Životní Úrazové pojištění Cestovní pojištění (pro případ úrazu, onemocnění, ztráty zavazadel) Penzijní připojištění

Pojištění majetku

Pojištění majetku Výplata peněz při přírodních katastrofách, požáru, vykradení atd. Pojištění zmírní finanční ztrátu

Pojištění odpovědnosti za škodu

Pojištění odpovědnosti za škodu Patří sem povinné ručení (povinné pro motorová vozidla)

Práva a povinnosti vyplývající z pojistné smlouvy bez odkladu oznámit, že nastala pojistná událost, předložit potřebné doklady, popsat ji pravdivě pojistitel může snížit pojistné plnění v případě, že pojistník něco zamlčel nebo lhal. Pojistitel může i odmítnout plnění zcela.

25. Jaké podmínky a jaká rizika při získávání půjčky musíte vždy zvážit? K čemu byste využila hypoteční úvěr? Víte co je zástava a co znamená exekuce?

Půjčka vznikne na základě smlouvy o půjčce, díky ní věřitel přenechá dlužníkovy určité peníze nebo věc a dlužník se zaváže po uplynutí dohodnuté doby vrátit případně zaplatit navíc i stanovené úroky. Věřiteli tak vznikne pohledávka na dlužníka a dlužníkovi zase dluh vůči věřiteli.

Úvěr Úvěr je půjčka dlužníkovi, který je ochoten za tuto půjčku po uplynutí nebo v průběhu doby splatnosti zaplatit určitý úrok.

Bankovní – obvykle nižší úrok, ale problém získat (finanční situace, zaměstnání) Nebankovní (od společností) Podepisuje se úvěrová smlouva.

Příklady úvěrů Spotřebitelský úvěr – na nepodnikatelské účely, typicky na zboží – auto, vybavení domácnosti. Může nebo nemusí být ručení. Hypoteční úvěr = hypotéka, úvěr FO i PO, který musí být vždy ručen nemovitostí na území ČR. Jsou dva typy – účelová (na bydlení), neúčelová (na cokoliv). Banky se ptají na finanční situaci a platební historii. Splácejí se až 30 let.

Leasing = postupné splácení předmětu, ten je ale pořád majetkem společnosti až do úplného splacení.

Nutno zvážit Výši úvěru Úrokovou sazbu RPSN – roční procentuální sazba nákladů, kolik ročně zaplatím navíc. Dobu trvání úvěru Zástavu = majetek sloužící jako záruka pro případ nesplacení dluhu. Patří sem i zvířata a nemovitosti.

S tímto RPSN splatíte za rok 122 500,- A pokud ne, tak vás čeká………………..

Exekuce vymáhání peněžité částky od dlužníka. Může jít o zabavení majetku, peněz na účtu, dědictví.. Nesmí se zabavit věci, které jsou nezbytně potřebné (věci základní potřeby, zdravotnický materiál, snubní prsteny). Člověk se může pokusit vyhlásit osobní bankrot – musí splňovat určité podmínky.

Osobní bankrot = oddlužení splátkovým kalendářem Podmínka – dlužník musí mít práci a musí být schopen do 5 let splatit alespoň 30% dlužné částky. Do té doby si musí vystačit z nezabavitelným minimem.