Svět práce
1. Kde najdete informace o volných pracovních místech 1. Kde najdete informace o volných pracovních místech? Znáte nějaké noviny nebo webové stránky?
stránky ÚP jobs.cz, práce.cz, sprace.cz, careerjet.cz, monster.cz atd. Mladá Fronta Dnes, Annonce a další tisk informace se dají nalézt také ve výlohách restaurací a obchodů, od známých a přátel, na Facebooku, dotazováním u jednotlivých zaměstnavatelů (ústně, písemně nebo elektronickou formou)
2. Jak byste postupoval při hledání zaměstnání 2. Jak byste postupoval při hledání zaměstnání? Jak byste sám dal najevo, že hledáte zaměstnání?
ÚP Internet, zveřejnit na životopis na internetu Inzerát v tisku Přes známé a přátele Dotazovat se u podniků Práce v zahraničí Stát se podnikatelem
3. Ve kterých firmách a podnicích ve Vašem okolí nebo ČR je možné uplatnit Vaši profesi, jaké jsou běžné pracovní a platové podmínky?
Kuchař-číšník, po získání praxe – soukromé podnikání, nástavba – provozní, vedoucí provozů. Kurzy sommeliéři, barmani, baristé, pivní sommeliéři. Příbuzné obory
Mzda – minimální 12 tisíc, průměrná 15 800,-, maximální ?. Pracovní podmínky – riziková práce (hluk, fyzická náročnost, vysoké teploty, pořezání, popáleniny, pády, čistící prostředky, stres, nepravidelná a dlouhá pracovní doba, monotónní práce.
4. Co byste podnikl, kdybyste na přechodnou dobu nenalezl uplatnění v oboru a chtěl pracovat?
Pekaři, prodavači, obsluha call centra, manuální práce v továrně Zvyšování kvalifikace Práce v zahraničí ÚP, pracovní agentury
5. Co je profesní životopis a k čemu slouží 5. Co je profesní životopis a k čemu slouží? Co byste v něm měl o sobě uvést a co je naopak zbytečné? Lze někde získat formulář pro zpracování profesního životopisu?
Dokument obsahující hlavní životní data, průběh vzdělání, zastávané profese a případně i další údaje. Slouží uchazeči při hledání zaměstnání, potenciálního zaměstnavatele pak informuje o důležitých údajích ohledně uchazeče. Měl by obsahovat: kontaktní údaje, praxe, vzdělání, jazykové znalosti, kurzy, účast na soutěžích atd.
Povinná součást – motivační dopis. Co životopis nemá obsahovat?
6. Proč je zapotřebí stále se zajímat o to, co nového se děje ve Vašem oboru? Znáte nějaký odborný časopis nebo publikaci z Vašeho oboru?
Udržíme krok s dobou Konkurenceschopnost na trhu práce Seberealizujeme se tak Pomáhá to našemu podnikání (pokud podnikáme) Gastro, Horeca, Food, Apetit, Potraviny a výživa, Svět potravin, Chuť a styl, Chuťovka…
7. Uveďte příklad oboru a odborné školy, ve které byste se mohla dále profesně vzdělávat. Jak budete postupovat, pokud byste tam chtěla studovat?
Podnikání – VOŠ ekonomická a zdravotnická a SŠ Boskovice, Hybešova 53 Společné stravování – Znojmo SOU a SOŠ (soukromá) Podnikání – Masarykova SŠ, Letovice Podnikání – Znojmo (veřejná sš). Gastronomický management – soukromá Blansko
Gastronomie – Lomnice u Tišnova Podnikání – Soukromá SOŠ živnostenská, Cejl, Brno Podnikání – SŠ potravinářská, obchodu a služeb, Charbulova, Brno Podnikání – Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie (soukromá, Strážnice). Jazyky – jazykové školy (placené).
8. Co považujete při výkonu Vaší profese za nejdůležitější 8. Co považujete při výkonu Vaší profese za nejdůležitější? Kdybyste byl vedoucím, co byste na práci svých podřízených nejvíce sledoval?
Psychická a fyzická zdatnost Dobrá paměť, soustředěnost, informovanost Přívětivost Dobré charakterové vlastnosti (sebevědomí, sebedůvěra, trpělivost, ochota, zdvořilost, jistota…) Ovládnutí základů psychologie Odborné znalosti Celoživotní vzdělávání
9. Víte, kde je ve vašem okolí úřad práce 9. Víte, kde je ve vašem okolí úřad práce? Jaké rady a informace tam lze získat?
Úřad práce je instituce, která řeší oblast zaměstnanosti, sociální podporu, dávky pro osoby se zdravotním postižením, pomoc v hmotné nouzi a další úkoly. V Blansku.
10. Proč se odvádějí daně? Dokážete vyjmenovat některé z daní, které platí občan, osoba samostatně výdělečně činná, firma?
Daně potřebuje stát ke svému fungování. Použití daní: Fungování veřejné správy Platy úředníků, učitelů Provoz policie, soudů, věznic, armády Tvorba a údržba infrastrukutry Sociální péče, starobní důchody, podpora v nezaměstnanosti
Zdravotní péče Provoz škol Ochrana ŽP Dotace na veřejnou dopravu Splácení státního dluhu
11. Jaké informace jsou pro Vás důležité při rozhodování o zaměstnání?
platové ohodnocení pracovní kolektiv pracovní náplň dostupnost práce na směny, pracovní doba zaměstnanecké benefity (stravenky, auto, dovolená navíc, přestávky)
možnost kariérního postupu jistota pracovního místa úroveň odpovědnosti
12. Kde jsou stanoveny podmínky pro založení a provozování živnosti 12. Kde jsou stanoveny podmínky pro založení a provozování živnosti? Jde ve vaší profesi provozovat živnost?
Živnostenský zákon Jako kuchař nebo číšník nelze provozovat živnost, ale jde si zařídit živnost „Hostinská činnost“. Hostinská činnost je živnost řemeslná ohlašovací
13. Kdybyste chtěl/a samostatně podnikat, co byste si měl/a předem zjistit?
Mám na to předpoklady? Informace o trhu Finanční možnosti Najít si právníka Najít si účetního a daňového poradce Zjistit si všechny povinnosti a zajistit povolení (poradí na Živnostenském úřadě)
14. Odkud byste mohl/a získat finanční prostředky na samostatné podnikání?
Vlastní úspory Přátelé a příbuzní Banky – podnikatelský nebo spotřebitelský úvěr Půjčka od nebankovních subjektů Leasing (pořízení strojů, zařízení, objektů i vybavení na splátky) Dotace od ÚP pro začínající podnikatele investor
15. Jak se připravíte na přijímací pohovor do zaměstnání 15. Jak se připravíte na přijímací pohovor do zaměstnání? Co podle Vašeho názoru bude o Vás zaměstnavatele zajímat? Co byste o zaměstnání ve vybrané firmě měl/a vědět vy?
Jak se připravit? prostudovat si popis pozice získat info o zaměstnavateli naučte se představit sebe a svoje zkušenosti a úspěchy (i v cizím jazyce) nacvičte si to před zrcadlem, shromážděte podklady připravte si doplňující otázky, zamyslete se jaký plat budete požadovat
Co bude zajímat zaměstnavatele? Schopnosti uchazeče Zkušenosti, praxe Kvalifikace Osobnost – hodnocena během pohovoru Jaký si představujete nástupní plat
Co je nutné vědět o firmě? Čím se zabývá Jak funguje, kdo jsou hlavní konkurenti? Kdo ji financuje, kdo je majitel, kdo dělá rozhodnutí Další důležité informace
16. Jaký je běžný postup při uzavírání pracovního poměru 16. Jaký je běžný postup při uzavírání pracovního poměru? Kde jsou stanovena práva a povinnosti vyplývající z pracovního poměru?
Oznámení o přijetí Seznámení s právy a povinnostmi, pracovními podmínkami a podmínkami odměňování za práci Vstupní lékařská prohlídka Osobní dotazník a potvrzení o zaměstnání od posledního zaměstnavatele. Podepsání pracovní smlouvy
Práva a povinnosti vyplývající z pracovního poměru jsou uvedeny v zákoníku práce.
17. K čemu slouží pracovní smlouva, kdo ji uzavírá a jaké jsou její povinné náležitosti? Víte, která další ujednání byste si mohl/a sjednat v pracovní smlouvě?
Pracovní smlouvu uzavírá zaměstnavatel se zaměstnancem, musí být písemná. Obsahuje: druh práce místo výkonu práce den nástupu do práce dobu trvání pracovního poměru (na dobu určitou nebo neurčitou) sjednání zkušební doby
Ostatní ujednání pracovní smlouvy Název a sídlo zaměstnavatele Délka dovolené, způsob určování dovolené Výpovědní doby Rozvržení pracovní doby Mzda, termín výplaty mzdy Konkurenční doložku
18. Máte představu o tom, jaký je obvyklý nástupní plat ve Vašem oboru 18.Máte představu o tom, jaký je obvyklý nástupní plat ve Vašem oboru? Co víte o mzdě, jaký je rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou?
Číšníci a servírky: 8 – 9 tisíc + spropitné Pomocníci v kuchyni: 8 - 10 tisíc Kuchaři: 11 tisíc Minimální mzda 8000,- (cca 7120,- čistého)
Hrubá mzda – částka, která nám náleží za vykonanou práci Hrubá mzda – částka, která nám náleží za vykonanou práci. Zahrnuje také příplatky a prémie. Čistá mzda – částka, kterou dostane zaměstnanec poté, co zaměstnavatel odvede z hrubé mzdy zdravotní a sociální pojištění a zálohu na daň z příjmu.
19. K čemu je určeno sociální a zdravotní pojištění 19. K čemu je určeno sociální a zdravotní pojištění? Kdo se na jejich platbě podílí?
Zdravotní pojištění Slouží na úhradu zdravotní péče (jsou z ní hrazeny nezbytné léky a lékařské úkony, na některé si pacient připlácí, jiné hradí zcela). Platí ji zaměstnavatelé za všechny zaměstnance, OSVČ sám za sebe, některým osobám stát (důchodci, děti, lidi na mateřské, lidi na ÚP..).
Sociální pojištění = pojistné na důchodové zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a nemocenské pojištění. Slouží na výplatu důchodů, podpory v nezaměstnanosti, nemocenské, ošetřovného, příspěvku v těhotenství a pomoci v mateřství. Platí zaměstnavatel na své zaměstnance, sami zaměstnanci si přispívají na důchodové zabezpečení, OSVČ si platí vše kromě nemocenského pojištění (to je dobrovolné)
20. Víte, co jsou zaměstnanecké výhody 20. Víte, co jsou zaměstnanecké výhody? Které byste při rozhodování o zaměstnání upřednostňovala?
Benefity, které zaměstnavatel poskytuje zaměstnanci mimo mzdu Benefity, které zaměstnavatel poskytuje zaměstnanci mimo mzdu. Nejsou vymahatelné zákonem. Motivují uchazeče o zaměstnání i zaměstnance.
Stravenky, závodní stravování Delší dovolená Jazykové a odborné kurzy Firemní vozidlo nebo příspěvky na dopravu Firemní mobilní telefon Ubytování, příspěvek na bydlení Odměny – např. k narozeninám Penzijní připojištění, životní pojištění Vybrané služby a výrobky – masáže, kino, bowling, sport, vitamíny, očkování proti chřipce, lékařské prohlídky Rekreace ve firemních zařízeních, příspěvky na dovolené Třináctý plat Notebook
21. Co ve vašem oboru znamená ekologické chování na pracovišti?
Odpad/energie/potraviny/chemie třídit, omezovat vznik (jednorázové obaly, PET lahve, kohoutková voda) ekologicky likvidovat tuky a oleje, mít smlouvu o výkupu organických zbytků
Odpad/energie/potraviny/chemie Šetřit energií Neotvírat dlouho lednice a chladící či mrazící boxy Připlatit si za dražší přístroje, které spotřebují méně energie Snížit spotřebu vody – např. myčky na nádobí, rozdělené splachování na toaletách
Odpad/energie/potraviny/chemie Bio potraviny? – z ekologického hospodářství, tj. vyprodukované bez pesticidů, umělých hnojiv, genetické modifikace. Zvířata měla víc prostoru, pastvu, pomaleji rostla a přibývala na váze. – Video Využívat lokální a regionální potraviny (bez dlouhé přepravy) Hovězí maso – velká ekologická zátěž (metan)
Odpad/energie/potraviny/chemie Zamyslet se nad tím jaké chemické látky (saponáty, dezinfekce používáme a jak je likvidujeme) Ekologicky likvidovat použité baterie, náplně do tiskáren, nefunkční elektrospotřebiče.
Pozor – je sice dobré chovat se ekologicky, ale NESMÍ TO BÝT NA ÚKOR HYGIENY VÝROBKU!!!
22. Jaká práva má zaměstnanec při pracovním úrazu 22. Jaká práva má zaměstnanec při pracovním úrazu? V jakých případech nemůže tato práva uplatňovat?
Pracovní úraz je poškození zdraví zaměstnance nebo jeho smrt při plnění pracovních úkolů. Nejčastěji: pády, řezná poranění, popálení, opaření, zasažení el. proudem, bolesti v zádech, poškození páteře.
Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu vzniklou pracovním úrazem Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu vzniklou pracovním úrazem. S výjimkou: Porušení zákona Porušení zásad BP (byl proškolen) Byl opilý nebo pod vlivem náv. látek Jednal lehkomyslně (zaměstnavatel hradí úraz jen zčásti)
Jak zaměstnavatel nahradí zaměstnanci škodu vzniklou pracovním úrazem? Vyrovná ztrátu na výdělku Zaplatí léčení Splatí věcnou škodu Jednorázové bolestné Pokud zaměstnanec zemře – pohřeb, výživa pozůstalých, jednorázové odškodnění pozůstalých, náhrada věcné škody, léčení
23. Jaké bezpečností a hygienické předpisy musíte ve Vašem oboru dodržovat a proč? Je jejich dodržování povinné pro zaměstnance i pro zaměstnavatele?
Viz dále – zaměstnavatel má ještě víc povinností než zaměstnanec!
Hygiena Péče o čistotu a zdraví Rozlišujeme hygienu osobní (personální) a hygienu provozní (pracoviště a inventáře)
Oblečení – čisté, vyžehlené, bezvadný příručník, zástěrka
Nehty – krátce střižené, na rukách žádné ozdoby
Takto ne
Vlasy – krátké nebo stažené
Zdravotní průkaz – pracovníci musí být zdraví
Pozor na kýchání
Takto ne
Boty pohodlné, uzavřené
Další nezbytnosti týkající se personální hygieny Důkladné umývání rukou Nepáchnoucí dech Pravidelné převlékání Antiperspirant Oholení Servírky by měly nosit punčochy i v létě Jídla se dotýkáme co nejméně (rukavice, překl. Příbor) Spadlé potraviny vyhazujeme
Hygiena provozu Bezvadně čistý inventář Prsty nesaháme do inventáře (hrnky) Sanitační řád DDD, sítě proti hmyzu Nelít čistící prostředky do lahví od nápojů Teploměry ve všech skladech a lednicích Mytí stolů, náčiní, strojů a zařízení po každém použití
Takto ne
Takto ne
Takto rozhodně ne
Bezpečnost práce Práce v restauracích je riziková, protože…
V restauraci je hluk
Člověk je pořád na nohou
Je nutné nosit těžká břemena
Musíte pracovat s dezinfekčními prostředky
Horko (v kuchyni i 60 °C)
Nebezpečí vzniku popálenin
Nebezpečí pořezání
Nebezpečí pádů
Stres
Neustálý koloběh, stereotyp, nuda
Hádejte, kde se v restauraci stane nejvíc úrazů A) v kuchyni B) v lokále C) na toaletách
Jaké úrazy se v restauraci stanou nejčastěji? A) pořezání B) úraz způsobený přístroji (včetně popálení) C) zranění zaviněné nesprávným nošením a zvedáním břemen D) pády
Jak tomu zabránit? Pořezání - nepoužívat tupé nože, nosit nože ostřím dozadu a špičkou dolů, neběhat, neházet nože do dřezu, střepy nikdy nesbírat rukama, vyřazovat poškozený porcelán a sklo. S přístroji pracovat jen podle návodu a jen s těmi, co umíme ovládat, dávat pozor při manipulaci s horkými předměty a pokrmy, používat ochranný oděv a ochranné pomůcky, ke kouřícímu hrnci přistupovat zboku, konvektomat – dveře nás musí krýt před párou.
Jak tomu zabránit Zranění způsobené břemenem – nezvedat samostatně těžká břemena, zvedat ze dřepu, vhodné pomůcky (plata, vozíky) Pády – udržovat volné cesty, vhodná obuv, odstranit překážky, nechodit s rukama v kapsách, chodíme vpravo
Zaměstnanci mají povinnost Používat ochranné pomůcky. Absolvovat lékařské prohlídky (vstupní, periodická, výstupní) Nepožívat alkoholické nápoje, ve výrobní části nekouřit. Nepoužívat stroje bez seznámení se s návodem. Neopravovat stroje za chodu. Nečistit je za chodu.
Neopravovat stroje, na jejichž opravu nemáme znalosti – např Neopravovat stroje, na jejichž opravu nemáme znalosti – např. elektrické části zařízení. Dodržovat zásady hygieny. Účastnit se školení o bezpečnosti práce. Oznámit zaměstnavateli pracovní úraz, rozbití přístroje. Nerušit své spolupracovníky při práci.
Zaměstnanci mohou odmítnout práci, o níž se domnívají, že ohrožuje zdraví jejich nebo jiných osob! Zaměstnavatel by vás neměl nutit pracovat při teplotě vyšší než 30 °C a nižší než -10°C.
Zaměstnavatel má povinnost Umístit bezpečnostní značky, tam kde se nedá odstranit riziko nebezpečí. Proškolit zaměstnance o BP Pravidelně kontrolovat všechna technická zařízení Zajistit inspekci hasicího přístroje Zajistit zaměstnancům ochranné pomůcky Zajistit pravidelnou revizi elektrických rozvodů
Bezpečnostní značky
Zaměstnavatel má povinnost Udělat kategorizaci prací. Kuchař a číšník jsou kategorie 2 – práce, kde lze výjimečně očekávat nepříznivý vliv na zdraví. Zajistit zdravotní prohlídky zaměstnanců Označit únikové východy
Uhodnete co znamenají následující značky?
24. K čemu slouží pojištění majetku a osob 24. K čemu slouží pojištění majetku a osob? Jaká práva a povinnosti vyplývají z pojistné smlouvy?
K čemu slouží pojištění? Záruka proti krizovým finančním situacím (zničení majetku, úmrtí nebo zranění živitele rodiny atd.) 3 druhy: pojištění majetku, osob, odpovědnosti za škodu
Pojištění osob
Pojištění osob Zdravotní (zákonné a komerční) Životní Úrazové pojištění Cestovní pojištění (pro případ úrazu, onemocnění, ztráty zavazadel) Penzijní připojištění
Pojištění majetku
Pojištění majetku Výplata peněz při přírodních katastrofách, požáru, vykradení atd. Pojištění zmírní finanční ztrátu
Pojištění odpovědnosti za škodu
Pojištění odpovědnosti za škodu Patří sem povinné ručení (povinné pro motorová vozidla)
Práva a povinnosti vyplývající z pojistné smlouvy bez odkladu oznámit, že nastala pojistná událost, předložit potřebné doklady, popsat ji pravdivě pojistitel může snížit pojistné plnění v případě, že pojistník něco zamlčel nebo lhal. Pojistitel může i odmítnout plnění zcela.
25. Jaké podmínky a jaká rizika při získávání půjčky musíte vždy zvážit? K čemu byste využila hypoteční úvěr? Víte co je zástava a co znamená exekuce?
Půjčka vznikne na základě smlouvy o půjčce, díky ní věřitel přenechá dlužníkovy určité peníze nebo věc a dlužník se zaváže po uplynutí dohodnuté doby vrátit případně zaplatit navíc i stanovené úroky. Věřiteli tak vznikne pohledávka na dlužníka a dlužníkovi zase dluh vůči věřiteli.
Úvěr Úvěr je půjčka dlužníkovi, který je ochoten za tuto půjčku po uplynutí nebo v průběhu doby splatnosti zaplatit určitý úrok.
Bankovní – obvykle nižší úrok, ale problém získat (finanční situace, zaměstnání) Nebankovní (od společností) Podepisuje se úvěrová smlouva.
Příklady úvěrů Spotřebitelský úvěr – na nepodnikatelské účely, typicky na zboží – auto, vybavení domácnosti. Může nebo nemusí být ručení. Hypoteční úvěr = hypotéka, úvěr FO i PO, který musí být vždy ručen nemovitostí na území ČR. Jsou dva typy – účelová (na bydlení), neúčelová (na cokoliv). Banky se ptají na finanční situaci a platební historii. Splácejí se až 30 let.
Leasing = postupné splácení předmětu, ten je ale pořád majetkem společnosti až do úplného splacení.
Nutno zvážit Výši úvěru Úrokovou sazbu RPSN – roční procentuální sazba nákladů, kolik ročně zaplatím navíc. Dobu trvání úvěru Zástavu = majetek sloužící jako záruka pro případ nesplacení dluhu. Patří sem i zvířata a nemovitosti.
S tímto RPSN splatíte za rok 122 500,- A pokud ne, tak vás čeká………………..
Exekuce vymáhání peněžité částky od dlužníka. Může jít o zabavení majetku, peněz na účtu, dědictví.. Nesmí se zabavit věci, které jsou nezbytně potřebné (věci základní potřeby, zdravotnický materiál, snubní prsteny). Člověk se může pokusit vyhlásit osobní bankrot – musí splňovat určité podmínky.
Osobní bankrot = oddlužení splátkovým kalendářem Podmínka – dlužník musí mít práci a musí být schopen do 5 let splatit alespoň 30% dlužné částky. Do té doby si musí vystačit z nezabavitelným minimem.