Molekulová fyzika 2. přednáška „Teplota“.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
15. Stavová rovnice ideálního plynu
Advertisements

STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
Chemická termodynamika I
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
Plyny.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
IDEÁLNÍ PLYN.
Plynné skupenství Podmínky používání prezentace
3.2 Vibrace jader v krystalové mříži.
12. Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
Plyny.
Molekulová fyzika a termika
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Zkoumá rychlost reakce a faktory, které reakci ovlivňují
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
Ideální plyn Michaela Franková.
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
„Svět se skládá z atomů“
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Chemie anorganických materiálů I.
FI-15 Termika a termodynamika III
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_689.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_02 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Termodynamika (kapitola 6.1.) Rozhoduje pouze počáteční a konečný stav Nezávisí na mechanismu změny Předpověď směru, samovolnosti a rozsahu reakcí Nepočítá.
Vlastnosti plynů a kapalin
Molekulová fyzika 3. přednáška „Statistický přístup jako jediná funkční strategie kinetické teorie“
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
Ideální plyn velikost a hmota částic je vůči jeho objemu zanedbatelná, mezi částicemi nejsou žádné interakce, žádná atrakce ani repulse. Částice ideálního.
II. Tepelné fluktuace: Brownův pohyb Cvičení KOTLÁŘSKÁ 5. BŘEZNA 2014 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Molekulová fyzika 2. Sada pomocných snímků „Teplota“
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Struktura a vlastnosti plynů. Ideální plyn 1.Rozměry molekul ideálního plynu jsou zanedbatelně malé ve srovnání se střední vzdáleností molekul od sebe.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_453_Vlastnosti plynů Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_07 Název materiáluIdeální.
6. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ
12. Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Molekulová fyzika a termika
Stavová rovnice ideálního plynu
Elektrárny 1 Přednáška č.2 Výpočet účinnosti TE
Molekulová fyzika 3. prezentace.
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Struktura a vlastnosti plynu
Kvantová fyzika.
IDEÁLNÍ PLYN.
Molekulová fyzika 2. prezentace „Teplota“.
Vnitřní energie plynu, ekvipartiční teorém
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
Vlnění šíření vzruchu nebo oscilací příčné vlnění vlna: podélné vlnění.
Molekulová fyzika 2. prezentace „Teplota“.
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Molekulová fyzika 2. prezentace „Teplota“.
Transkript prezentace:

Molekulová fyzika 2. přednáška „Teplota“

Plynový teploměr Gay-Lussac: °C-1 (ideální plyn)

Součinitelé rozpínavosti a roztažnosti pro reálné plyny při tlaku 130 kPa vodík dusík vzduch helium neon p (103 K-1) 3,659 3,673 3,658 3,660 V (103 K-1) 3,662 3,674 3,661 p – součinitel roztažnosti V – součinitel rozpínavosti

Teplota z mikroskopického hlediska M m – molární hmotnost R – univerzální plynová konstanta v – rychlost molekuly Teplota je pro daný druh plynu jednoznačně určena střední hodnotou kvadrátu rychlosti molekul. Nemá smysl mluvit o teplotě jedné izolované molekuly, ale teplota je veličina, která charakterizuje intenzitu chaotického pohybu souboru molekul. Počet molekul v souboru musí být dostatečně velký, abychom mohli aplikovat statistický přístup.

Kinetická energie částic v jednom molu ideálního plynu 1 molekula 1 stupeň volnosti Na každý stupeň volnosti neuspořádaného postupného pohybu molekul plynu, který je ve stavu termodynamické rovnováhy, připadá stejně velká, na druhu plynu nezávislá, střední kinetická energie rovná kBT/2. → EKVIPARTIČNÍ TEORÉM PRO JEDNOATOMOVÝ PLYN

Obecná formulace ekvipartičního principu Na každý z kvadratických členů, z nichž se skládá energie molekuly přísluší střední energie rovná kBT/2. i – počet kvadratických členů zdroj problémů (i zajímavých jevů)

Energie na jednu částici Různé typy plynu plyn Vnitřní energie Energie na jednu částici jednoatomový dvouatomový tří (a více) atomový -není započtena energie vibrací u víceatomových molekul.

Co na to experiment? jednoatomový plyn → bez problémů dvouatomové molekuly → přidat Ep je problematické; vyžadovalo by to speciální charakter meziatomových sil Teplota a energie na sobě závisí, ale pro každou látku je tato závislost jiná. Ekvipartiční teorém funguje jen při vysokých teplotách ( 2000 K) ?

Co na to experiment? nízké teploty (PL): Ek  T4 (mříž) Ek  T2 (elektronový plyn) Není pravda, že teplota je mírou intenzity pohybu! (Teplota je mírou neuspořádanosti, která připadá na jednotkovou změnu energie.) → do detailů ale nepůjdeme...