Strukturální a sociální podmíněnost výsledků českých žáků David Greger, Hana Voňková, (Martin Chvál) Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta 4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
David Greger a Jana Straková Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Asociace ředitelů.
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Budoucnost vzdělávání Budoucnost vzdělávání je postavena na úrovni vzdělání a na jeho rozvoji (univerzální gramotnost a soft skills). Nejde jen o trh!
Školní zpráva s výsledky z hlavního šetření PIRLS 2011 a TIMSS 2011.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
PISA 2012 – oblast řešení problémů
Pedagogika I/8 Sociální aspekty učení Vyplývají ze sociálních vztahů v prostředí, v němž se člověk učí. Jsou součástí vnějších podmínek
Porovnání hodnotících škál bolesti v závislosti na kognitivní funkci
OECD PISA  mezinárodní projekt v oblasti měření výsledků vzdělávání  zjišťuje úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti.
Základní a střední školství – stav a rizika aktuálního vývoje Jana Straková
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Pojetí lidského kapitálu a jeho formování
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Analýza kvantitativních dat II. / Praktikum Vícenásobné výběrové otázky (Multiple response) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Poučení z AKD I., II poslední aktualizace
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Lineární regrese.
Lineární regresní analýza
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Práce s výsledky statistických studií
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Pohled z ptačí perspektivy
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Vývoj kognitivních schopností v mladším školním věku
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Analýza kvantitativních dat I. Vztahy mezi 3 znaky v kontingenční tabulce - úvod Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Analýza kvantitativních dat I.,II.,III. Mezinárodní komparativní výzkumné projekty: data pro sekundární analýzu UK FHS Historická sociologie (LS 2014+)
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Opatření německé vzdělávací politiky vycházející z výzkumů PISA, zaměřená na zlepšení čtenářské gramotnosti žáků PaedDr. Věra Ježková, Ph.D. Seminář UNCE,
Kdo studuje na víceletých gymnáziích (a proč)? Petr Soukup, PedF a FSV UK
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
( vzdělanostní struktura obyvatel )
AKD 1 (7/5) Transformace – vytváření nových proměnných: COMPUTE → SUMA celkový počet knih Konstanta → Student FHS COUNT → knihomol (2 x III. Tercil)
Téma Hypotézy ve výzkumu
Školské systémy, vzdělanost a ekonomická výkonnost
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
KONCEPČNÍ ZÁMĚR REFORMY SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Kvalita seminář pro školy Testování 3. ročníků
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Čtenářská gramotnost při řešení slovních úloh ve fyzice Praha, Katedra fyziky Rokitanského 62, Hradec Králové Tomáš Jerje.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA prosince 2010.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
PhDr. Ondřej Andrys, MAE náměstek ústředního školního inspektora
Mgr. Kateřina Lojdová, Ph.D.
Mgr. Kateřina Lojdová, Ph.D.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
KVALITA rozvojový program kraje
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
David Greger Tisková zpráva o přidané hodnotě víceletých gymnázií na základě zjištění longitudinálního výzkumu ClOse.
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Strukturální a sociální podmíněnost výsledků českých žáků David Greger, Hana Voňková, (Martin Chvál) Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta 4. Seminář UNCE „Centrum výzkumu základního vzdělávání“ (č ) PedF UK,

Strukturální a sociální podmíněnost výsledků českých žáků  Strukturální podmíněnost – charakteristika vzdělávacího systému –tracking – (vnější/časná) diferenciace vzdělávacích drah. Víme o ní ale stále málo!  Sociální podmíněnost – vysoká závislost výsledků českých žáků na rodinném zázemí.

PISA 2009 Nárůst skóru čtenářské gramotnosti odpovídající jednotkovému nárůstu indexu ESCS na úrovni školy a na individuální úrovni žáka

Výsledky žáků se zhoršují, zvětšují se rozdíly v kvalitě škol ICC - Koeficient mezitřídní korelace pro výsledek v matematice + "science„ a jeho vývoj v čase MATSCI 8. Ročníkv % rozd í ly mezi školami se zvyšuj í v % TIMSS TIMSS TIMSS

Výzkumné otázky:  Které faktory/proměnné pomáhají vysvětlit rozdíly mezi školami?  Zjistit rozdíly ve výsledcích žáků v matematice (TIMSS ročník) jednotlivých typů škol (víceletá gymnázia a výběrové ZŠ).  Proč data TIMSS 2007 a ne novější? - Jedinečná možnost analýzy, - Diferenciace se odehrává větší měrou na v nižší sekundární škole, ICC na 1. stupni nižší a zdá se, že neroste (ICC PIRLS 2001 = 0,17, ICC PIRLS 2011 = 0,14)

TIMSS th Grade data analysis  Deskriptivní analýza pro jednotlivé typy škol (SES žáků v různých typech škol)  2-úrovňový HLM model: - Závisle proměnná: 1. PV v Matematice - Úroveň 1 - žáci (kontrola) proměnné: SES žáka, pohlaví, velikost sídla bydliště žáka (6 kategorií) - Úroveň 2 (škola): typ školy (track) (od 2 po 7); školní SES; školní klima (škála TIMSS); „velikost školy“ - Vážená data (školní i studentské váhy) Analýzy prováděny s pomocí stat. software R

Proměnná „Typ školy – (track)“  2 typy = VG a ZŠ  Ale ZŠ má mnoho dalších typů, data TIMSS 2007 umožňují pohled na až 7 odlišných škol se zaměřením

Model: Vliv typu š koly a dom á c í ho z á zem í ž á ků na výsledky v matematice (Straková 2010) koef.s.ch.koef.s.ch.koef.s.ch. konstanta-1,2080,168-1,2520,124-1,6880,116 VG1,1140,138 1,223 0,083 1,506 0,101 SES0,1670,030,1630,0280,1850,019 vysvětlen á variance37% 41% 53% v š e signifikantn í na 1% hladině stat. významnosti

Vytváření indexu SES  Dle mezinárodních standardů Caro&Cortés (2012) na PIRLS 2006 datech  PCA (Hlavní komponenta) ze čtyř proměnných: nejvyšší dosažené vzdělání rodičů (HIED matky/otce), Prestiž povolání rodičů (nejvyšší ISEI matky/otce), index vlastnictví věcí v domácnosti – PC, internet, myčka (Rasch score) a počet knih v domácnosti.  Problém především v chybějících hodnotách vzdělání a prestiže povolání rodičů; missings not MCAR => we used multiple imputations (package mi in R software)  SES jsme standardizovali na z-skór

Vytváření indexu SES (pokr.)  Problém především v chybějících hodnotách u vzdělání a prestiže povolání rodičů; missings not MCAR => použili jsme imputace - multiple imputations (package mi v softwaru R)  SES jsme standardizovali na z-skór

Kvartilový graf pro SES žáků v různých typech škol

Průměrný SES za školu a výsledek v matematice, porovnání různých typů škol

Výsledky 2-úrovňového HLM modelu  Zavedení typu školy (2 typy – ZŠ a VG) na úrovni 2 vysvětlí 66 % variance mezi školami, s pozitivním efektem na výsledek v matematice u žáků VG.  Zavedení 7 typů škol do modelu (VG (+118), ZŠ_Mat.(+84), ZŠ_jazyk. (+51), ZŠ-IT (+30), ZŠ_VV&HV (-15), ZŠ_Sport (+18), v porovnání k “nevýběrové ZŠ” (488 Math score), vysvětluje 71% between-school variance.  Smysluplně na 3 tracky VG, ZŠ-výb. akademická-ML, ostatní ZŠ (nevýběr. a výchovné+IT) 72% variance

Výsledky 2-úrovňového HLM modelu  Level 1: kontrola pro studentské proměnné (pohlaví, vel. Bydliště, žSES) - Žákovské proměnné vysvětlují 23 % rozdílů mezi školami. Nejvýznamnější je žákovo rodinné zázemí (SES) coef. 15,6, pak místo bydliště (3,6, na škále 1-6) a pohlaví (3,6) sta. Významné na 5% hl. významnosti.  a na úrovni 2: track (VG + ZŠ_ML + ZŠ ost.), school SES, school climate – model vysvětluje celkově 81 % variance mezi školami ve výsledcích v MAT.

Výsledky 2-úrovňového HLM modelu  Typ školy je nejvýznamnější prediktor výsledku v matematice. Žáci na VG mají o 88 bodů lepší výsledek než žáci ostatních ZŠ a žáci ZŠ ML mají o 65 bodů lepší skor v MAT, po kontrole o žákovské proměnné.  Druhý nejvýznamnější prediktor je školníSES, (interakce schoolSES*track) na VG vzrůst o jednotku schoolSES znamená nárůst o 10 bodů, na ZŠ_výb_ML nedochází ke změně. Zde nehraje roli peer-efekt stejně jako na VG? Možná intepretace VG mají navrch hlavně díky větší selektivnosti.  Školní klima má celkově nejslabší vliv na výsledky žáků, koef. 6,2 na škále 1-3. Při maximálním zlepšení školního klimatu nárůst o 12,4 bodu. Ovlivnitelné?

Výsledky 2-úrovňového HLM modelu  Velikost školy je statisticky nevýznamná po očištění o ostatní proměnné (není předmětem dnešního semináře)

Závěry  Diferencované vzdělávací systémy vedou ke zvyšování vzdělanostních nerovností a nezlepšují celkový výsledek vzdělávání.  Málo rozumíme podstatě fungování diferenciace v ČR – chybí kvalitativní výzkumy, málo kvantitativních dat, nár. statistik (např. žákovské matriky a průchod soustavou).  Longitusdinální data jsou příslibem k vyřešení efektivity diferenciace v ČR i porozumění průchodu systémem (life- course perspective)

Cesta dále?  Longitudinální data s údaji o výsledcích žáků (prior achievement)  CLoSE (Czech Longitudinal Study in Education) – sledování TIMSS&PIRLS 2011 žáci 4. ročníku ZŠ až na konec střední školy.

Vzdělávací dráha – nejen VG, ale mnoho cest  Longitudinální data s údaji o výsledcích žáků (prior achievement)  Selektivita systému na vstupu – předškolní kohorta  Ale i volba, z dat CLoSE vyplývá: z Jazykových škol největší podíl cuhazečů o studium na VG (35% vs. 17% ostatní ZŠ), úspěšnost ale stejná. Z těch, co s enedostanou na VG je již 28 % na jazykových školách a dalších 15% přechází na jinou školu (zřejmě výběrovou?) – policy implications?