Etruskové a založení Říma

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Advertisements

Starověký Řím.
Co tě napadne při slově království? Pokus se vytvořit definici tohoto slova.
Charakteristika umělecké památky
Antický Řím Etruskové.
Etruskové Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Starověký Řím 6. ročník.
Etruskové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Starověký Řím.
8. století – 510 př. Kr. ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Počátky římského městského státu
Vývoj Říma do ovládnutí Itálie
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 6. ročník ZŠ Předmět: Dějepis Autor: Mgr. Tomáš Bicek Základní.
Starověký Řím.
Řím v době královské Petr Machala.
Starověký Řím.
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_2D.6.18 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Antický Řím – Etruskové
Dějepis Římská republika 1.
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Počátky starověkého Říma
POČÁTKY ŘÍMA.
Starověký řím.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C57D6_Starověký Řím.
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_43 Autor: Zdeňka Matoušová Období: březen 2013.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Hrádková Název : VY_32_INOVACE_18_Starověký.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: starověká Itálie, přírodní podmínky, osidlování, Etruskové Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace
OVLÁDNUTÍ APENINSKÉHO POLOOSTROVA
Starověký řím 6. ročník NG.
Vytvořil: Jakub Řezníček
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 27 př. n. l..
Itálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15_Z8_Skála
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Řím Úvod str. 99.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Starověký řím 6. ročník NG.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 31 př. n. l..
Etruskové a římští králové
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Starověký Řím - počátky
STAROVĚKÉ ŘECKO.
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Počátky města TÉMATICKÝ.
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Zemědělství, řemesla, posmrtný život, dějiny
Starověký Řím - počátky
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Umění starověkého Říma
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Sjednocení říše TÉMATICKÝ.
POČÁTKY ŘÍMA.
Počátky starověkého Říma
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Etruskové a založení Říma Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o Etruscích a založení Říma.

Základní pojmy Etruskové Latinové společenská hierarchie patricijové plebejové republika

Starověký Řím Přírodní podmínky Apeninský poloostrov + Sardinie a Sicílie největší nížina se rozkládá na severu pohoří Apeniny od severu k jihu naleziště hrnčířské hlíny, mramoru, ale neměli moc zdrojů kovů obr. 1

Starověký Řím Zápis do sešitu Přírodní podmínky Apeninský poloostrov + Sardinie a Sicílie nížiny na severu pohoří Apeniny málo kovů, naleziště hrnčířské hlíny, mramoru

Etruskové asi od 8.st. př.n.l. neznámý původ tohoto kmene položili základy vyspělé civilizace - inspirace v Řecku městské státy, rovnost žen a mužů boje s nepřáteli, až v 1. st. př.n.l. byli zcela pořímštěni obr. 2 etruské písmo

Zápis do sešitu Etruskové asi od 8.st. př.n.l. neznámý původ položili základy vyspělé civilizace – inspirace v Řecku městské státy, rovnost žen a mužů 1. st. př.n.l. zcela pořímštěni

Období království 8.– 6. století př. n. l.: královské období dějin starověkého Říma jednotný stát nevytvořen, v čele jednotlivých měst etruští králové vyspělé zemědělství (terasovitá pole, odvodňování bažin) rozvinuté řemeslo (bronzové nádoby, zrcadla, šperky, zbraně) znalost klenby a oblouku stavby z cihel a kamene, kanalizace (Cloaca maxima) 510 př. n. l.: vyhnání posledního etruského krále z Říma společenské rozvrstvení: 1) král – moc soudní, náboženská a vojenská 2) senát = poradní sbor krále 3) patricijové (privilegovaní, plnoprávní, pater = otec) a plebejové (neurození, neplnoprávní, plebs = lid, dav) 4) nemajetní a bezzemci (proletarii)

Významní králové Numa Pompilius – údajně nástupce Romula, zavedl náboženské obřady a zvyky Servius Tullius – rozdělil občany do pěti skupin podle majetku, postavil městské hradby Tarquinius Superbus – vybudoval kanalizaci, pro krutost vyhnán z Říma po vyhnání Tarquinia Superba se Řím stal republikou (res publica = věc veřejná)

Zápis do sešitu Období království v čele jednotlivých měst etruští králové znalost klenby a oblouku stavby z cihel a kamene, kanalizace (Cloaca maxima) 510 př. n. l.: vyhnání posledního etruského krále z Říma Řím se stal republikou (res publica = věc veřejná) společenské rozvrstvení: 1) král 2) senát 3) patricijové (privilegovaní, plnoprávní) a plebejové (neurození, neplnoprávní) 4) nemajetní a bezzemci (proletarii)

Založení Říma pověsti 753 př.n.l. básník Vergilius v eposu popisuje založení takto: Aeneis potomci trojského Aenea, bratři Romulus a Remus , byli pohozeni u řeky Tiber a odkojeni vlčicí založili spolu Řím na sedmi pahorcích později se pohádali o jméno města a Romulus Rema zabil skutečnost postupný vývoj na území se sedmi pahorky už o 100 let dříve založen Etrusky pozdější obyvatelé – Latinové obr. 3 obr. 4

Zápis do sešitu Založení Říma pověsti - 753 př.n.l. popisuje básník Vergilius v eposu Aeneis bratři Romulus a Remus skutečnost – o 100 let dříve vývoj na území se 7 pahorky založen Etrusky

OPAKOVÁNÍ Starověký Řím Období království Přírodní podmínky Etruskové Apeninský poloostrov + Sardinie a Sicílie nížiny na severu pohoří Apeniny málo kovů, naleziště hrnčířské hlíny, mramoru Etruskové asi od 8.st. př.n.l. neznámý původ položili základy vyspělé civilizace – inspirace v Řecku městské státy, rovnost žen a mužů 1. st. př.n.l. zcela pořímštěni Období království v čele jednotlivých měst etruští králové znalost klenby a oblouku stavby z cihel a kamene, kanalizace (Cloaca maxima) 510 př. n. l.: vyhnání posledního etruského krále z Říma Řím se stal republikou (res publica = věc veřejná) společenské rozvrstvení: 1) král 2) senát 3) patricijové (privilegovaní, plnoprávní) a plebejové (neurození, neplnoprávní) 4) nemajetní a bezzemci (proletarii) Založení Říma pověsti - 753 př.n.l. popisuje básník Vergilius v eposu Aeneis bratři Romulus a Remus skutečnost – o 100 let dříve vývoj na území se 7 pahorky založen Etrusky

Otázky a úkoly Kdo podle legendy založil Řím? A kdo ve skutečnosti? Proč nemáme žádné zprávy o Etruscích? Kdo byli patricijové? Kdo plebejové? Co znamená slovo republika a jak vzniklo?

Zdroje Webová stránka: MIKOLÁŠ, David. Web pro podporu výuky a poskytování informací [online]. Roudnice nad Labem, 2006, 26. 7. 2014 [cit. 2014-07-30]. Dostupné z: http://www.davidmikolas.cz Použitá literatura: kolektiv autorů. Dějepis 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň : Nakladatelství Fraus, 2007. 152 s. ISBN 978-80-7238-208-4. [2014-07-30] obr. 1 – Apeninský poloostrov http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f6/Satellite_image_of_Italy_in_March_2003.jpg/614px-Satellite_image_of_Italy_in_March_2003.jpg obr. 2 – území Etrusků http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Etruscan_civilization_map.png obr. 3 – kapitolská vlčice http://historika.fabulator.cz/ilustrace/romulus_a_remus.jpg obr. 4 – Římské pahorky http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/Seven_Hills_of_Rome-it.svg/628px-Seven_Hills_of_Rome-it.svg.png?uselang=cs