Gramotnost v sociální práci Letní semestr Neuropsychologická východiska.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika školní zralosti
Advertisements

Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
… jiné je tvé dít ě. Jiné ve svém duševním bohatství, jiné v rozvoji svých schopností, jiné ve vztazích ke sv ě tu, jiné ve svém jednání i po č ínání,
Meditace a vnímání emocí
4.SETKÁNÍ AUDITORŮ PRŮMYSLU. strana 2 TÉMA 4.SETKÁNÍ RISK MANAGEMENT.
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
2012 / 2013 Trestní právo Trestn ě právní odpov ě dnost Metodica.
Příčiny SPU.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
PSYCHOLOGICKÝ PŘÍSTUP K NEMOCNÉMU.
Zm ě ny postoj ů frekventant ů kurz ů k osobám se specifickými pot ř ebami Petra Bendová Olomouc 15. kv ě tna 2008.
Alternativní a augmentativní komunikace
Šikana a kyberšikana.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Kulhánková Adéla, C4A.  Ř ecké ethos = zvyk, oby č ej, charakter  Praktická filosofie – morální jevy  Deskriptivní etika – mravní jednání a hodnoty.
Pedagogická diagnostika
Ukázky z PP prezentací vytvářených pro řečovou výchovu Prezentace jsou zaměřeny zejména na : Vyvozování řeči – P1/x Pojmenování předmětů – P1/x Pojmy.
Teorie vzdělávání dospělých
Riziko dyslexie a školního selhávání
Diagnostika a reedukace
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Specifické poruchy učení
Vývojová dysfázie.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
centrální porucha zpracování řečového signálu
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Mgr. Jana K ř ehlíková.  základní funkce um ě ní  spjata s kategorií odrazu a obraznosti  zobrazení a vysv ě tlení mimolit. skut.  dílo rezignující.
HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Zpracoval Ing. Jan Weiser Optimální naložení kontejneru ISO 1C.
Projekt: Cesta rozvoje středních škol v JmK CZ.1.07/1.3.10/ název operačního programu: OP VK číslo prioritní osy: 7.1 název prioritní osy: Počáteční.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Mýty a pravdy Vteřina poté, nezávislá platforma pro práva dětí vyrůstajících mimo rodinu Olomouc,
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
ČÁST II: EPIZODICKÁ A SÉMANTICKÁ PAMĚŤ DEKLARATIVNÍ A PROCEDURÁLNÍ PAMĚŤ AMNÉZIE MIMOŘÁDNÁ PAMĚŤ PAMĚŤ V KAŽDODENNÍM ŽIVOTĚ AUTOBIOGRAFICKÁ PAMĚŤ OČITÁ.
1. WORKSHOP.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Zákony vývoje.
AFÁZIE.
Vznik a vývoj života.
Výuka elementárního čtení a psaní podle genetické metody
Sociální práce s rodinou 4
Výklad jako jedna z metod výuky
Úvod do tvorby srozumitelného textu
Teorie vzdělávání dospělých
Diagnostika Kognitivní procesy.
Diagnostika Zimní semestr 2015/2016.
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Název: Normy spotřeby času Autor: Ing. Petr Mareš
„Zaostřeno na dítě": rizika pedagogiky mezi ochranou a autonomií dítěte Stanislav Štech.
Diagnostika chování Vrstevnické sítě vztahy, interakce kontrolní list
Vývojová psychologie Prenatální období.
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE:
Ošetřovatelský proces v primární péči
Diagnostické metody.
Psychologie test.
Psychologie pro učitele 4.přednáška
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Transkript prezentace:

Gramotnost v sociální práci Letní semestr Neuropsychologická východiska

Výzkumy Sm ěř ují do 3 oblastí: p ř í č iny, č asná identifikace, reedukace Obory: neurobiologie, neuropsychologie, genetika, biochemie P ř ínos fMRI (zobrazovací metoda) – podává informace o : - anatomii mozku (množství šedé a bílé hmoty, integrita bílé hmoty) - chemických procesech v mozku (p ř enos informací mezi mozkovými bu ň kami) - aktivit ě mozku(které oblasti mozku jsou p ř ednostn ě zodpov ě dné za ur č ité aktivity)

Čtení a mozek Č tení je z hlediska vývoje lidstva velmi mladá aktivita Nelze ur č it jedno centrum (oblast) zodpov ě dné za č tení Č tení zahrnuje více kognitivních proces ů, z toho 2 jsou v pop ř edí zájmu: 1. spojení grafém-foném 2. vizuální poznávání celých slov ve spojení s obsahem U dosp ě lých i d ě tí probíhá č tení na levé hemisfé ř e a zahrnuje následující oblasti + occipito-temporální, tj. zpracovává vizuáln ě tvary slov + temporo- parietální tj. fonologická a sémantická stránka slov

Mozek jedinců s dyslexií Dyslexii charakterizují deficity v osvojování psané a zvukové stránce jazyka Není asymetrie pravé a levé hemisféry v oblasti planum temporale (Galaburda 1979, in Mat ě j č ek 1993) Odlišná stavba ř e č ových oblastí na LH Zm ě ny v integrit ě šedé hmoty na LH Rozdíly ve fungování mozku p ř etrvávají, i když dosp ě lý č lov ě k relativn ě dob ř e č te Není rozdíl v aktivit ě mozku lidí s dyslexií v r ů zných jazycích Je obtížné p ř esn ě ohrani č it, co jsou p ř í č iny dyslexie a co jsou následky nezvládnutého č tení

Funkce mozku Ovlivn ě na geny Chemickými zm ě nami v mozku – pozitivn ě p ů sobí omega 3 nenasycené mastné kyseliny Metabolické zm ě ny v mozku zajiš ť ují p ř enost informací mezi bu ň kami n ě které metabolity – cholin se u lidí s dyslexií odlišují od b ě žné populace Stavba a č innost mozku jsou ovlivnitelné v pr ů b ě hu života Je obtížné ur č it, zda aktivita mozku je v ur č itých p ř ípadech vrozená nebo ovlivn ě ná č tením v pr ů b ě hu života

Mozek a reedukace Zobrazovací metody jsou využívány v reedukaci. Umož ň ují cílen ě volit metody sm ěř ující na ur č ité oblasti. Využívají se studie, kdy jsou porovnávány aktivity mozku u d ě tí, které se zlepšují na základ ě reedukace a t ě ch, kde o č ekávaný efekt není. Jsou prokázány rozdíly v aktivit ě mozku u d ě tí, které ješt ě neza č aly č íst a pozd ě ji, kdy se č íst u č ily. Týkaly se p ř edevším jazykové oblasti a fonologických dovedností.

Rozdíly u d ě tí s rizikem dyslexie Výzkumy ve Finsku prokázaly, že mozek novorozence s rizikem dyslexie (výskyt dyslexie v rodině) reaguje odlišně od mozku běžné populace. Reakce se týkají zpracování zvuků. Slabiky s krátkou samohláskou vnímá riziková skupina pravou, zatímco kontrolní skupina levou hemisférou. Po 6 měsících rozdíly přetrvávají. Obě skupiny se liší nejen místem zpracování podnětů, ale též rychlostí. Rizikové děti reagují pomaleji. Též reakce rodičů rizikových dětí jsou pomalejší.

Neurobiologické základy čtení Dyslexie Následující snímky p ř evzaty Shaywitz Sally: Overcoming Dyslexia. Alfred A.Knopf, New York 2003 Metody : Frekven č ní magnetická rezonance Dokazují existenci dyslexie U nás se podobné výzkumy neprovád ě jí, jsou finan č n ě p ř íliš náro č né Na základ ě FMR lze nejen diagnostikovat, ale p ř edevším ur č it typ dyslexie a efekt reedukace

Lokalizace receptivní a expresivní řeči Brocova a Wernickova oblast

Rozdíly v aktivaci hemisfér mezi dítětem s dyslexií a běžným čtenářem

Po roční reedukaci vývoj levohemisférové dominance