K A Z A C H S T Á N M Á N O V O U M E T R O P O L I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Advertisements

Vývoj politické mapy Evropy
Střední ASIE Ing. Tomáš Otáhal.
Zpracoval: Tomáš Úradníček 8.A ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1
Rozpad SSSR, vznik SNS a formování nového Ruska
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Somálsko.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Estonsko.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
KANADA Je rozlohou druhá největší země světa.
Polsko Eliška Pokorná.
ASIE Kazachstán III2-Z7-II-02.
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
Největší stavba světa v Pekingu se otevírá.. Za pouhé čtyři roky byl navržen a postaven na původním hlavním mezinárodním letišti v Pekingu nový Terminál.
Praha.
Djidda - Jeddah je důležité město v Saúdské Arábii na pobřeží Rudého moře. Po Rijádu je to druhé největší město v zemi. Má 3,4 mil. obyvatel. Je považováno.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Střední Asie mezi východem a západem Horák, Slavomír. Střední Asie mezi východem a západem. Praha: Karolinum, 2005.
Návštěva Bratislavy Listopad 2013 … Bratislava je hlavní město Slovenské republiky, kde má sídlo prezident v Grasalkovičovom paláci na Hodžově náměstí.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Minsk Státní zřízení: republika Rozloha (km 2 ): Počet obyvatel:
PAMÁTKY PRAHA.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
RUSKO Jan Vaněk.
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Austrálie.
Rusko 20. ledna 2006.
Středoasijské republiky
STŘEDNÍ ASIE.
LITVA.
KANADA.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
MOLDAVSKO.
Írák.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Bělorusko.
Made in China Lubomír Bureš
Německo.
Kazachstán Nikola Boev Martina Fajčaková Štefan Gurský
Bulharsko България / Bălgarija
Londýn Vypracoval: Jakub Krišpín
MELODIE Úvod Tato internetová prezentace navazuje na první část, která byla zpracována v roce Jedná se o pokračování zajímavých budov a objektů,
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL1 Vytvořeno:
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Severní Asie Daniel Chmelík-Geografie Michal Záboj-Přírodní podmínky David Matulík-Obyvatelstvo David Lang-Ekonomika.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Autor: David Primus. What I liked most: I was most impressed by a meteorite, which was exhibited at the planetarium in Greenwich. I was surprised that.
NABÍDKA POZEMKŮ BUŠTĚHRAD RFK Invest, a.s., sídlem Praha 3, Husinecká 10, PSČ , IČ: zaps. v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Ekonomika Střední Asie Tomáš Barteczek Kazachstán km 2 (9. největší stát) - 17 mil. obyvatel (62. místo) - ropa, plyn, uran, zlato,
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kazachstán Petr Dvořák Barbora Hejduková Lucie Koudelová Milan Mayer.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_10_Severovýchodní_Evropa_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
MELODIE.
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Města Kazachstánu Helena Kotenová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Soňa Maruničová Říjen ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Největší stavba světa v Pekingu..
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Politické systémy zemí Střední Asie
Transkript prezentace:

K A Z A C H S T Á N M Á N O V O U M E T R O P O L I

M Á N O V O U

Oficiální název země: Republika Kazachstán Rozloha: km² Počet obyvatel: Hlavní město: Astana - (Akmola do roku 1998) (1993) Další města: Almaty, Karaganda, Čimkent, Semej, Pavlodar, Džambul, Aktjubinsk Měna: KZT - tenge = 100 tiyn Jazyky: kazaština (40%), ruština, němčina Správní rozdělení: 19 oblastí Etnické složení: Kazaši (44%), Rusové (36%), Ukrajinci (5%), Němci (4%) Náboženství: sunnitský islám (50%), ruské pravoslaví (44%), protestantství (2%)

Hlavní městem se stala v roce 1997 Astana, která vystřídala Alma- Atu

Hlavním důvodem byla poloha Alma-Aty v blízkosti hranic s Kyrgyzstánem, Tádžikistánem a Uzbekistánem, kde v té době probíhala občanská válka

Astana (v překladu Hlavní město) byla až do roku 1997 neznámou obcí ze sovětské éry, ale od té doby se díky mnohamiliardovým investicím od základů změnila.

centrum Původní plány na novou Astanu navrhl japonský architekt Kišo Kurokawa, který také projektoval nové Astanské mezinárodní letiště a další z nedávno dokončených staveb.

Budova mezinárodního letiště

Sídlo vlády

Také DVOJČATA v pozadí prezidentský palác

Prezidentský palác je umístěn na konci ceremoniální cesty začínající u věže Bayterek

Postavena byla záplava impozantních budov - parlament, sídlo vlády, prezidentská rezidence, muzeum, ministerstva, divadla a probíhají další velké stavební projekty, například výstavba diplomatických čtvrtí, které mají být dokončeny do roku 2030.

Dvojčat a

TAKÉ DVOJČATA v pozadí prezidentský palác

Pohled na město Autory většiny nových staveb jsou světově uznávaní architekti, např. Norman Foster.

Mešita

Islámské centrum bylo postaveno v roce 2005 a bylo sponzorováno Emírem Kataru.

Intenzivní výstavba v posledních letech probíhá hlavně v centru a na jih od řeky Išim, kde vyrůstají nové městské čtvrti.

Tento monument rovněž navržený význačným britským architektem, sirem Normanem Fosterem ztělesňuje lidový příběh o mýtickém stromu života a magickém zrození štěstí. Pták jménem Samruk snesl své vejce do vidlice větví topolu. Vejce – zlatý globus na vrcholu monumentu – opět reprezentuje Slunce, Nejvyšší božství.

Zlaté vejce v hnízdě bájného ptáka Pro návštěvníky se odtud naskýtá pěkný pohled do širokého okolí

Palác nezávislosti

Ministerstvo dopravy ( Zapalovač )

Budova parlamentu Budova parlamentu

Palác kultury

Palác míru a souladu (Pyramida)

Kulatý stůl v Pyramidě

Sídlo euroasijských finančních skupin

Budova plynárenské společnosti

Vládní palác

Budova nejvyššího soudu

Centrum volného času

Sportovní stadion

hřbitov

Kazachstán disponuje zhruba 21% světových zásob uranu a v těžbě uranové rudy je světovou jedničkou (na druhé příčce je Kanada, která předtím vedla žebříček 17 let).

Hlavními obchodními partnery jsou Čína a Rusko, kterému pronajímá kosmodrom v Bajkonuru u Džezkazganu za 115 mil. USD ročně.

To všechno jsou jistě značné příjmy pro státní pokladnu, a tak si stát na budování nového, moderního a přitom krásného hlavního města nemusí od nikoho půjčovat. Po rozpadu Sovětského svazu tu totiž nikdo nevyprázdnil státní pokladnu (nerozkradl státní majetek), jak se tomu stalo v původně mnohem vyspělejších státech sovětského bloku, byť by to třeba bylo podle „zákona“ !