TECHNICKÉ KRESLENÍ ZOBRAZENÍ PŘÍMEK[1] Autor: Ing. Jindřich Růžička

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární perspektiva užívá místo S2 název H
Advertisements

Základy rovnoběžného promítání
Deskriptivní geometrie
Průsečík přímky a roviny
2.9.1 Rozšíření euklidovského prostoru o nevlastní prvky
Konstruktivní geometrie
Vzájemná poloha přímek
Deskriptivní geometrie
Vzájemná poloha dvou rovin- různoběžné
Otočení roviny do průmětny
Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
ZÁKLADY DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE.
Střední škola stavební Jihlava Deskriptivní geometrie 2 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 13. Průnik.
VY_32_INOVACE_33-07 VII. Zobrazení roviny.
2.přednáška Mongeova projekce.
Středové promítání na jednu průmětnu
X. Spádové přímky roviny
VY_32_INOVACE_33-03 III. Zobrazení přímky.
Pravoúhlá axonometrie
Kótované promítání – zobrazení roviny
4.OBECNÁ AXONOMETRIE A KOSOÚHLÉ PROMÍTÁNÍ
Rovina kolmá k přímce (Mongeovo promítání)
Střední škola stavební Jihlava
Vzájemná poloha dvou přímek
Pravoúhlé promítání na dvě navzájem kolmé průmětny
IX. Hlavní přímky roviny
Kótované promítání – dvě roviny
Střed horní podstavy; (hlavní) vrchol
Přednáška č. 2 Kótované promítání. Opakování
2.KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ Označíme: s směr promítání, sp
VY_32_INOVACE_33-04 IV. Zobrazení úsečky.
Přednáška č. 4 Kosoúhlé promítání Opakování Mongeova promítání.
VY_32_INOVACE_33-11 XI. Průsečnice rovin.
Kótované promítání – dvě roviny
Kótované promítání – zobrazení přímky a úsečky
VIII. Bod a přímka v rovině
Co dnes uslyšíte? Afinita Důležité body a přímky.
XVIII. Opakování Základní úlohy MP
ÚVOD DO DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 6. cvičení[1]
PRAVOÚHLÉ PROMÍTÁNÍ – ÚVOD[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ ZOBRAZENÍ BODU[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 2. cvičení[1]
Zobrazení přímky Autor: Ing. Jitka Šenková Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál.
TECHNICKÉ KRESLENÍ KINEMATICKÁ GEOMETRIE[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ NÁZORNÉ PROMÍTÁNÍ[1]
Kosoúhlé promítání.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 10. cvičení[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 1. cvičení[1]
STEREOMETRIE základní pojmy Blan ka Wagnerová Úvod do studia DG.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 8. cvičení [1] Autor: Ing. Jindřich Růžička Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
TECHNICKÉ KRESLENÍ ZOBRAZENÍ ROVIN [1] Autor: Ing. Jindřich Růžička Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Vzájemná poloha přímky a roviny [1] Autor: Ing. Jindřich Růžička Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
Zobrazení přímky a roviny
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
ROVINA A JEJÍ PRVKY - spádové přímky
TECHNICKÉ KRESLENÍ Pravoúhlé promítání 9. cvičení[1]
Autor: Mgr. Lenka Doušová
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
Stopníky přímky (Mongeovo promítání) Ivana Kuntová
Skutečná velikost úsečky
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
Průměty přímky, body na přímce
Odchylka přímky od průmětny
Autor: Mgr. Lenka Doušová
Kolmost přímky a roviny
Autor: Mgr. Lenka Doušová
Transkript prezentace:

TECHNICKÉ KRESLENÍ ZOBRAZENÍ PŘÍMEK[1] Autor: Ing. Jindřich Růžička Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Kód: VY_32_INOVACE _TEK_1036 16. 9. 2012

bod P (x,y,z), kde x=9 ,y=5 a z=4 , takže P (9,5,4)

A B Další bod, bod B

Přímka je jednoznačně určena dvěma různými body Přímka je jednoznačně určena dvěma různými body. Sdruženými průměty těchto bodů jsou určeny sdružené průměty přímky, která těmito body prochází. Při zobrazování přímek se rozlišují dva základní případy: 1) přímka není kolmá k základnici, 2) přímka je kolmá k základnici.  

1) Není-li přímka q kolmá k základnici, jsou její sdružené průměty dvě přímky q1 a q2 (různé nebo splývající), z nichž žádná není kolmá k základnici x1,2. 2) Je-li přímka q kolmá k základnici, jsou její sdružené průměty buď přímka kolmá k základnici a s ní incidentní (totožný), bod, nebo dvojice splýva-jících přímek kolmých k základnici.

Úkol 1: Nakreslete na základě předcházejících informací v Mongeově promítání na dvě průmětny sdružené průměty bodu A (x = 2, y = 2, z = 6). Máte na to vyhrazený čas.

Řešení úkolu 1:

Úkol 2: Nakreslete na základě předcházejících informací v Mongeově promítání na dvě průmětny sdružené průměty dalšího bodu A (x = -4, y = 8, z = 2). Máte na to vyhrazený čas.

Řešení úkolu 2:

Úkol 3: Nakreslete na základě předcházejících informací v Mongeově promítání na dvě průmětny sdružené průměty přímky q = AB[A(2, 2, 6), B(-4, 8, 2)]. Máte na to vyhrazený čas.

Řešení úkolu 3:

Stopníky přímek jsou průsečíky přímek s průmětnou. Průsečík přímky s půdorysnou (první) průmětnou je půdorysný stopník P a jeho průměty P1 a P2 Průsečík přímky s nárysnou (druhou) průmětnou je nárysný stopník N a jeho průměty N1 a N2. Stopníky nám pomohou před-stavit si přímky a rovin, v kterých přímky leží, v prostoru a řešit úlohy.

Půdorysný stopník leží v první průmět-ně, proto jeho souřadnice z = 0 a dru-hý průmět leží na základnici (P2 Є x1,2, P2=q2∩x1,2). První průmět stopníku P leží na q1 a na ordinále (svislici) (P1Єq1). Nárysný stopník leží v druhé průmě-tně, proto jeho souřadnice y = 0 a prv-ní průmět stopníku N leží na základ-nici (N1Єx1,2, N1=q1∩x1,2). Druhý průmět stop. N leží na q2 a na ordinále (N2Єq2).

Úkol 4: Nakreslete na základě předcházejících informací v Mongeově promítání na dvě průmětny sdružené průměty nárysného stopníku „N“ přímky q = AB[A(2, 2, 6), B(-4, 8, 2)]. Máte na to vyhrazený čas.

Řešení úkolu 4:

Úkol 5: Nakreslete na základě předcházejících informací v Mongeově promítání na dvě průmětny sdružené průměty půdorysného stopníku „P“ přímky q = AB[A(2, 2, 6), B(-4, 8, 2)]. Máte na to vyhrazený čas.

Řešení úkolu 5:

Konec cvičení v PowerPointu. Dále ve složce následují soubory vyrobené v modelovacím programu Inventor 10 od firmy Autodesk, ve kterém jej můžeme prohlížet nebo v jeho free Autodesk Inventor View 2013 přiloženém také ve složce. Může to pomoci v názornosti výuky.

Obrázky: Všechny obrázky jsou z vlastního archivu autora. Citace: [1] ZOBRAZENÍ PŘÍMEK[online]. 1. 9. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Deskriptivn%C3%AD_geometrie#Zobrazovac.C3.AD_metody> ZOBRAZENÍ PŘÍMEK[online]. 1. 9. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Deskriptivn%C3%AD_geometrie_-_V.C3.BDznam_deskriptivn.C3.AD_geometrie> ZOBRAZENÍ PŘÍMEK[online]. 1. 9. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Deskriptivn%C3%AD_geometrie_-_Zna.C4.8Den.C3.AD_z.C3.A1kladn.C3.ADch_.C3.BAtvar.C5.AF> ZOBRAZENÍ PŘÍMEK[online]. 1. 9. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Deskriptivn%C3%AD_geometrie_-_Axiomy ZOBRAZENÍ PŘÍMEK[online]. 1. 9. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Deskriptivn%C3%AD_geometrie_-_Z.C3.A1kladn.C3.AD_pou.C5.BE.C3.ADvan.C3.A9_definice> ZOBRAZENÍ PŘÍMEK[online]. 1. 9. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Mongeovo_prom%C3%ADt%C3%A1n%C3%AD>