Asociace pro mezinárodní otázky Association for International Affairs.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Trh a jeho zákonitosti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tv a net Pravidla licencování IPTV Kam kráčí české telekom. sítě Srní
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Veřejné podniky a státní monopoly
DPH – daň z přidané hodnoty
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Evropský podnikatelský konzultační panel - EBTP EBTP je konzultačním nástrojem Evropské komise Umožňuje podnikatelským subjektům sdělit své názory Evropské.
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
ELearningové kurzy o daňových a celních otázkách.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_339.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Drážní úřad v resortu dopravy Konference technologická platforma Interoperabilita železniční infrastruktury Drážní úřad – Rail Authority.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Zákon č. 137/2006 Sb.,o veřejných zakázkách platí pro v š e c h n y dotované zadavatele.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
D AŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY Změny od dle právního stavu k Ing. Jan Molín, Ph.D. daňový poradce katedra finančního účetnictví a auditingu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
INSPIRE Stav a výhled.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Varianta č. 2 - Výrobci A, C - plátci DPH, B není plátce DPH A Vstupy PH % FinančníB úřad Vstupy 12.
Zjednodušení výstavby NGA Kam kráčí telekomunikační sítě? Přerov, Martin Cach Regulatory Manager UPC Česká republika, s.r.o.
Konec volného internetu? Aleš MUSIL právník na GŘ pro hospodářskou soutěž Evropská komise, Brusel Názory v této prezentaci jsou názory přednášejícího,
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR , Olomouc.
1 Dodatky k politikám EU Koncepce exportní politiky EU VŠFS – kombinované magisterské studium PESA
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Kdo odpovídá za obsah internetových stránek? 4. dubna 2012 Olomouc.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Jak chránit obchodní značku na trhu EU?
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Obhajoba bakalářské práce
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Elektronický obchod z pohledu České republiky
eLearningové kurzy o daňových a celních otázkách
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Finanční trh a on-line identifikace klienta
Plán investic pro Evropu
Transkript prezentace:

Asociace pro mezinárodní otázky Association for International Affairs

2 Role EU v digitální ekonomice Kryštof Kruliš Praha 16-Dub-2015

3 Digitální ekonomika - konec geografie?  Digitální ekonomika – geografické bariéry mohou být v brzké době smazány, právně-sociálně-kulturní odlišnosti v EU přetrvávají.  eCommerce: v rámci ČR pravidelně nakupuje online 38 % spotřebitelů; pouze 4 % spotřebitelů v ČR však nakupuje pravidelně online z jiných států EU.  V celé EU v roce 2014 nakupovalo 44 % spotřebitelů online v rámci svého státu, zatímco jen 15 % spotřebitelů nakupovalo z jiného státu EU.

4 Vnitřní trh a eCommerce V rámci celé EU:  Spotřebitelé: důvěra při nákupu online 61 % (v rámci svého státu) x 38 % (z jiného státu EU)  Obchodníci: důvěra v online způsob prodeje 59 % (v rámci svého státu) x 31 % (do jiného státu EU)  Pouze 7 % malých a středních podniků prodává online přes hranice.  Více jak 50 % obchodníků prodávajících online do jiných států EU poukazuje na problém příliš vysokých cen za dopravu zboží.

5 Cukr a bič pro rozpohybování digitálního vnitřního trhu  V květnu 2015 Evropská komise představí balíček opatření pro digitální vnitřní trh.  Digitální vnitřní trh – potenciál pro růst HDP EU v rozsahu až 340 miliard EUR.  Co by mohl obsahovat?  Právo: návrh harmonizace pravidel pro eCommerce (plná harmonizace pro digitální obsah a částečná pro ostatní zboží)  Doprava: pravidla pro transparentnost cen za dopravu zboží v eCommerce a bez pokroku v rámci samoregulace zásahy s využitím soutěžně právních instrumentů

6 Cukr a bič pro rozpohybování digitálního vnitřního trhu  Geografické blokování: pravidla omezující tzv. geo- blocking z komerčních důvodů jen na zdůvodnitelné případy (ceny v závislosti na zemi spotřebitele, přesměrování na obchodníka s národní licencí).  DPH: rozšíření stávající úpravy tzv. Mini-One-Stop-Shop i na oblast hmotného zboží; zjednodušení a harmonizace obratových stropů pro povinnou registraci k DPH;  Copyright: pravidla zajišťující, že jednou zakoupená práva k autorskému dílu bude spotřebitel moci využívat i při cestách či přesídlení do jiného státu EU.

7 Od byla v EU zřízena jednotná správní místa pro placení DHP (MOSS)  Rozhlasové a televizní vysílání, telekomunikační a elektronicky poskytované služby nově podléhají DPH v místě příjemce služby.  Poskytovatelé uvedených služeb mají možnost registrovat se ve svém státě k MOSS, které pak zajistí komunikaci a převedení příslušné části daně do ostatních států EU.  V ČR je výkonem MOSS pověřen Finanční úřad pro Jihomoravský kraj.  K bylo v ČR k MOSS dobrovolně registrováno celkem 317 subjektů (žádný NON-EU). ČR je v počtech registrací celkem na 7. místě z 28 členských států EU  V celé EU bylo registrováno celkem subjektů (611 NON-EU). Největší počet registrací je prozatím v Německu a Velké Británii, oby státy již mají přes 2000 registrací).

8 Děkuji za pozornost. Asociace pro mezinárodní otázky Association for International Affairs