Elektrický proud.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Elektrický proud v kovech
Elektrický proud.
CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
Elektřina.
Zdroje elektrické napětí
Elektrický proud Podmínky používání prezentace
Základy elektrotechniky
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
Elektrický proud Kdy vzniká elektrické napětí
Měříme elektrický proud
ELEKTRICKÝ PROUD.
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Elektrický obvod I..
ELEKTRICKÝ PROUD – CO UŽ VÍME
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Měříme elektrické napětí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Co už víme o elektrickém proudu
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
zpracovaný v rámci projektu
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU
Vedení elektrického proudu v látkách
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
odpor vodiče, supravodivost
Kirchhoffovy zákony Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech.
Reostat Potenciometr- dělič napětí
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: usměrněný pohyb volných elektronů Vodivé kapaliny a ionizované plyny: usměrněný pohyb iontů.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Elektrický obvod VY_32_INOVACE_48_Uvod-el.obvod
30.1 ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ, ZDROJE A MĚŘENÍ
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Co je to elektrický proud
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Elektrický proud v kapalinách
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
Transkript prezentace:

Elektrický proud

Elektrický proud Opakování 6. ročníku Obvodem prochází elektrický proud tehdy: Je-li v něm zapojen zdroj elektrického napětí Jestliže je elektrický obvod uzavřen (vodivě) V obvodu musí být vždy zařazen spotřebič. +

Vodiče elektrického proudu: kovy, vodné roztoky některých látek (např Vodiče elektrického proudu: kovy, vodné roztoky některých látek (např. NaCl), za určitých podmínek i plyny Schematické značky uč. 118 obr. 2.24 Spotřebiče řadíme v obvodu: 1. sériově (za sebou) +

2. paralelně (vedle sebe) větve (A) (B) - + Uzly Rozvětvený obvod

Zdroje elektrického napětí Historicky první zdroj el. napětí – Voltův článek Mezi elektrodami a elektrolytem dochází k chemické reakci Vznik el. napětí Zn Cu H2SO4 V Elektrolyt – Vodný roztok solí, kyselin a zásad

Suchý článek– dnes nejpoužívanější článek - jeden článek 1,5V Kovová čepička Zalévací látka z izolantu Uhlíková tyčinka Oxid manganičitý s práškovým uhlíkem salmiak zinková nádoba Akumulátor – zdroj, který se dá obnovovat

Měření elektrického napětí Co je to napětí? Napětí je práce, kterou koná zdroj napětí. Čím vyšší je napětí, tím vyšší je vykonaná práce, která se projevuje jako změna účinku elektrického proudu. Elektrické napětí - označujeme U a základní jednotkou je volt [V] - měříme voltmetrem V

Baterie – vzniká zapojením dvou a více monočlánků za sebou

Elektrické napětí měříme: 1. mezi póly zdroje 2. mezi svorkami spotřebiče Voltmetr zařazujeme ke spotřebiči vždy paralelně (vedle sebe) V + - Před měřením napětí zvolíme vždy vhodný rozsah stupnice měřícího přístroje!!!!

Co je to elektrický proud Elektrický proud je usměrněný pohyb volných částic s elektrickým nábojem!! U kovů je to pohyb volných elektronů Volné částice se začnou všechny ihned pohybovat v elektrickém poli, protože na ně působí elektrická síla. Směr elektrického proudu je stanoven od kladného pólu k zápornému pólu zdroje napětí. Ve vodných roztocích solí nebo kyselin to jsou volné kationty a anionty. Obr. 123/2.31

Elektrický proud je základní fyzikální veličina označuje se I a základní jednotkou je ampér [A] Vypočteme ho jako elektrický náboj Q, který projde vodičem za čas t

Elektrickýproud měříme ampérmetrem Ampérmetr zařazujeme ke spotřebiči vždy sériově (za sebou) A + - Před měřením napětí zvolíme vždy vhodný rozsah stupnice měřícího přístroje!!!!

Zdroje elektrického napětí První zdroj elektrického napětí VOLTŮV ČLÁNEK Obr.str. 133/2.44 Mezi elektrodami (deskami) a elektrolytem (vodným roztokem kseliny) vzniká chemická reakce – vznik elektrického proudu.

Ohmův zákon Elektrický proud I v kovovém vodiči je přímo úměrný elektrickému napětí U mezi konci vodiče. Elektrický odpor jednotka ohm

0V 6V 3V A 0,03A 0,06A 0A V 0,1 0,09 0,08 6V 0V 3V 0,07 0,06 0,05 0,04 0,03 0,02 0,01 1 2 3 4 5 6 7

Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Odkaz délka, průřez Elektrický odpor měříme ohmmetrem. Odkaz materiál vodiče Odpor elektrického vodiče je přímo úměrný jeho délce l a materiálu vodiče ρ a nepřímo úměrný obsahu příčného řezu vodiče S. S rostoucí teplotou se odpor kovů zvyšuje!! Odkaz

Látka Ag 0,016 Cu 0,017 Al 0,029 W 0,055 C 8 Konstantan (54%Cu+45%Ni+1%Mn) 0,5

Součásti elektrického obvodu s odporem říkáme REZISTOR REZISTOR- destička, váleček z izolantu, na které je navinutý drát s velkým odporem.

Výsledný odpor rezistorů řazených za sebou (sériově) Výsledný odpor R dvou spotřebičů spojených za sebou (sériově) se rovná součtu odporů R1 ,R2 obou rezistorů V V V R= R1 + R2 I R1 R2 Napětí U mezi vnějšími svorkami dvou rezistorů spojených za sebou se rovná součtu napětí U1,U2 mezi svorkami jednotlivých rezistorů + - A I=I1=I2 U=U1+U2

Poměr napětí mezi svorkami dvou rezistorů spojených za sebou se rovná poměru jejich odporu: U1:U2= R1 : R2

Výsledný odpor rezistorů řazených vedle sebe (paralelně) U1 V U R2 V A R (A) (B) R1 A V U2 + - + - A A

U V Elektrický proud procházející nerozvětvenou částí obvodu se rovná součtu proudů v obou větvích. I=I1+I2 R2 A I (A) I2 (B) I1 R1 A V U + - A Převrácená hodnota výsledného odporu dvou rezistorů spojených vedle sebe se rovná součtu převrácených hodnot odporů obou rezistorů.