Příspěvek na péči a integrace lidí s duševním onemocněním Pavel Novák Seminář „Příspěvek na péči“ v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR 25.2.2015 ​ Už 25.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Představení nových objektů pro poskytování sociálních služeb
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Studijní obor: Sociální činnost
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Veřejné zdraví - Lidská práva a péče o duševní zdraví v České republice Vzdělávání odborníků,státní správy a samosprávy.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Regionální péče v Praze
Plánovaný rozvoj služeb
Ing. Stanislava Správková
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
Budoucnost restaurátorů v památkovém zákoně – budoucnost památek, Poslanecká sněmovna České republiky, Současná situace v oblasti praktické.
Zajišťování kvality, garance kvality Středisko rané péče SPRP České Budějovice Mgr. Martina Papoušková.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Role evropských dotací v sociálních službách XIV. celostátní finanční konference Svazu měst a obcí ČR Praha,10. listopadu 2011 Karel Vít, MPSV.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Příspěvek na péči je nezbytné valorizovat.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Teorie Case managementu Mgr. Pavel Říčan, MUDr. Jan Stuchlík
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Veřejné setkání – informace o komunitním plánování sociálních služeb ve Zlíně
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Veřejné zakázky města nově od 2016 MĚSTO V PROMĚNÁCH ČASU A MYŠLENÍ LIDÍ 5. konference Platformy městských architektů a Společnosti Petra Parléře, o.p.s.
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Seminář v Poslanecké sněmovně „Zdravotně postižení – příspěvek na péči. Jak dál?“ Praha 17. dubna 2015.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Hodnocení kvality vzdělávání v Libereckém kraji Informace o průběhu projektu Ing. Petr Rychlovský.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
Překročili jsme Rubikon? Jsme již nezvratně na cestě od ústavů k poskytování služeb v běžné komunitě? 1.března 2011 Hradec Králové Individuální projekt.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Liberec – Františkov, příspěvková organizace Domažlická 880/ Liberec 3 zřizovatelem je Liberecký kraj.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Podpora pečujících osob
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Ing. Stanislava Správková
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Příspěvek na péči a integrace lidí s duševním onemocněním Pavel Novák Seminář „Příspěvek na péči“ v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR ​ Už 25 let podporujeme lidi se zkušeností s duševní nemocí spokojeně zvládat život a nalézat možnosti seberealizace ve společnosti.

Obsah presentace 1.Trochu statistiky 2.Dopady (ne)přiznávání PnP lidem s duševním onemocněním 3.Hodnocení jednotlivých oblastí 4.Specifika u lidí se závažným duševním onemocněním 5.Důvody chybného posuzování 6.Možná řešení 7.Závěr

Trochu statistiky Šetření v komunitních službách Fokus a AKS 2015 Lidé se závažným duševním onemocněním – def.SMI (vtš. psychotické onemocnění, min.2 roky psych.anamnéza, vysoká míra fční nezpůsobilosti dle GAF) III. st. pouze v případě komorbidit vyšší míra závislosti - ve službách s úhradou (CHB) - s veřejným opatrovníkem nedošlo k zásadním změnám přechodem na hodnocení 10 oblastí

Dopady Na cílovou skupinu Nižší možnost vybírat si služby - diskriminace Zvyšuje se stres při tlaku na úhradu služby „Druhotný“ dopad na pečující Na služby Nižší příjmy - z úhrad i dotací (krácení za nevybrání úhrady) = dvojí „trestání“

Hodnocení jednotlivých oblastí

Specifika u lidí se závažným duševním onemocněním

Specifika u lidí se závažným duševním onemocněním II.

Specifika u lidí se závažným duševním onemocněním III.

Důvody chybného posouzení Vlastní specifika onemocnění, velké výkyvy zdr. stavu Nízké znalosti a zkušenosti s lidmi s duševním onemocněním Chybějící metodika pro posuzování osob s duševním onemocněním Disimulace posuzovaných osob Není vyžadováno příp. bráno v úvahu odborné stanovisko pracovníků služeb Samotná posuzovací škála, 10 oblastí ? Hlídání objemu vyplácených příspěvků?

Možná řešení Var 1: Důsledné vzdělávání posuzujících a změna metodiky, zapojení lidí z praxe Var.2: Posuzování podle specifické škály – např. GAF (klinický nástroj pro celkové posouzení aktuální úrovně zneschopnění) Var.3: Vyjmout lidi s duševním onemocněním z posuzování a zrušit úhrady ve službách  snížení zátěže cílové skupiny  Zvýšení diskriminace cílové skupiny

Děkuji za pozornost Zdroje: Výstupy projektu Podpora transformace pobytových sociálních služeb, 2012, TRASS, MPSV Šetření v komunitních službách Fokus a AKS, 2015 Anthony, W. et al Psychiatric rehabilitation Second Edition.Boston University Ruggeri, M. et al Definition and prevalence of severe and persistent mental illness. The British Journal of Psychiatry Už 25 let podporujeme lidi se zkušeností s duševní nemocí spokojeně zvládat život a nalézat možnosti seberealizace ve společnosti.