Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Pascal - větvení.
Programování v Pascalu
Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.
Vnitřní řazení v poli (in sito)
1 Vnitřní řazení s využitím dynamických struktur Tvorba spojového seznamu je vcelku triviální záležitostí: a)Vytvořím prázdný seznam příkazem LIST:=nil.
Třetí cvičení Podmíněné příkazy Cykly Break a Continue Switch Return
Programování v Pascalu Přednáška 4
Programování v Pascalu Přednáška 6
Programování v Pascalu Přednáška 3
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
Třídění Seminář IVT. Definice uspořádání skupiny dat (záznamů) dle daného klíče vzestupně (od nejmenší do největší hodnoty klíče) sestupně (od největší.
Algoritmizace a programování
If-else, do-while, switch, operátory
Programování v Pascalu Přednáška 7
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
Větvení cykly J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
1 Vyhledávání Principy vyhledávání Klasifikace klíče:  Interní klíč – je součástí prohlížených záznamů  Externí klíč – není jeho součástí, je jím např.
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Informatika I 3. přednáška
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Informatika I 2. přednáška
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
ALGO – Algoritmizace 2. cvičení
Podmienený príkaz. Kĺúčové slová  Pro podmínky se v Pascalu používají klíčové příkazy IF, THEN a ELSE.  Také se jim říká „príkaz vetvenia"..  Příkaz.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – OPAKOVANÝM VÝBĚREM NEJVĚTŠÍHO PRVKU (SELECTSORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
5. Procedury a funkce Procedura je samostatně odladěný algoritmus, v programu může být volána vícekrát. Dvojí terminologie - rozlišujeme procedury a funkce.
2 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Podle řídící proměnné proveď n-krát příkaz P1.
Pascal - cykly.
Hlášky Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Alert Alert Prompt Prompt Confirm Confirm Alert – zobrazí upozorňovací.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STROMY Datová struktura sestávající z uzlů
10. Dynamické proměnné Dynamická proměnná se nezavádí deklarací proměnných, ale vzniká za běhu programu provedením speciálního příkazu. Nemá přidělen žádný.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Řízení běhu programu 5 Verze
Typy cyklů Do...Loop For...Next For Each...Next.
Cykly Cykly umožňují provádět určitou část kódu opakovaně až do nastaveného počtu cyklování nebo splnění podmínky. Cykly umožňují provádět určitou část.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_16 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
2 PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ VĚTVENÍ if podmínka příkazy end Příklad 1 - chtěli bychom vypsat gratulaci jen v tom případě, kdy žák bude mít jedničku. Vyzkoušíme.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ PROCEDURY S PARAMETRY – NEJBLIŽŠÍ VYŠŠÍ A NIŽŠÍ ČÍSLO Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko,
Příkazy cyklů. Co je to cyklus Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Pascal – if Mgr. Lenka Švancarová.
Pascal – strukturované příkazy
C – cyklus do-while Mgr. Lenka Švancarová.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Pascal – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Pascal - větvení.
Cvičení 3-4 Procedury, funkce,řetězce. Procedury Procedura Procedura Procedura je podprogram, který mění stav programu (změnou stavu proměnných nebo změnou.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CYKLUS S PŘEDEM DANÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ – SOUČIN POMOCÍ SOUČTU Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise,
Příklady na procedury. Sestavte proceduru pro seřazení posloupnosti reálných čísel do nerostoucí poslopnosti. Použijte ji v programu: Na vstupu je dáno.
Algoritmy Úkol: Vytvořte algoritmus pro zadání PIN do mobilu.
VY_32_INOVACE_PR2_14. Cyklus umožňuje opakování určité posloupnosti příkazů bez nutnosti psát je stále znovu. Používáme tři základní druhy cyklů: cyklus.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 2.hodina
© Copyright Radim Štefan
Programujeme lépe a radostněji
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Další příkazy a konstrukce
program TextovySoubor;
Transkript prezentace:

Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly

Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se provede pokud bude splněna podmínka. (a:=a+1,……….) (a:=a+1,……….)

Podmíněné příkazy Syntaxe If then else If then else je – li splněna podmínka, provede se příkaz1, jinak příkaz2 větev else není povinná

Použití if.. then var A, B: integer; begin writeln('Program na porovnani 2 cisel'); write('Zadej cislo A:'); readln(A); write('Zadej cislo B:'); readln(B); if A > B then writeln('A je vetsi nez B'); if A < B then writeln('A je mensi nez B'); if A = B then writeln('A je rovno B'); readln; end.

Použití if.. then.. else var a, b: integer; begin write('Zadej a:'); write('Zadej a:'); readln(a); readln(a); write('Zadej b:'); write('Zadej b:'); readln(b); readln(b); if a > b then if a > b then writeln('a > b') writeln('a > b') else else if a < b then if a < b then writeln('a < b') else writeln('a < b') else writeln('a=b'); writeln('a=b'); readln; readln;end.

Cykly Syntaxe for index:= H1 to HN do for index:= H1 to HN do opakuj příkaz N-krát while do ; opakuje příkaz dokud platí podmínka repeat ; ; until ; opakuje příkazy, dokud podmínka neplatí nebo nezačne platit

Použití cyklu for uses SysUtils; SysUtils; var i: integer; begin for i:=0 to 10 do for i:=0 to 10 do begin begin writeln(i); writeln(i); end; end; readln; readln;end.uses SysUtils; SysUtils; var i: integer; begin for i := 10 downto 0 do for i := 10 downto 0 do begin begin writeln(i); writeln(i); end; end; readln; readln;end.

Další cylky uses SysUtils; SysUtils; var i: integer; begin i := 0; i := 0; while i <= 10 do while i <= 10 dobeginwriteln(i); i := i+1; end; end; readln; readln;end.uses SysUtils; SysUtils; var i: integer; begin begin i:=0; i:=0; repeat repeat writeln(i); writeln(i); i:=i+1; i:=i+1; until i > 10; until i > 10; readln; readln;end.