XLVI. zasedání Akademického sněmu AV ČR 23. dubna 2015 Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
XLIV. zasedání Akademického sněmu AV ČR 24. dubna 2014 Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR
Energetické využití odpadů v ČR z pohledu chemického inženýrství Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR předseda České společnosti chemického inženýrství.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
XLV. zasedání Akademického sněmu AV ČR 16. prosince 2014 Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
BIOCEV Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.
S TRATEGIE A KADEMIE VĚD Č ESKÉ R EPUBLIKY POZNÁNÍ VYTVÁŘÍ HODNOTY Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
XXXVI. zasedání Akademického sněmu AV ČR 22. dubna 2010 Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Vývoj terciárního vzdělávání
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Příprava rozpočtu na rok zasedání S RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
XLVII. zasedání Akademického sněmu AV ČR 15. prosince 2015 Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
79. Zasedání KHV Jiří Málek.
L. zasedání Akademického sněmu AV ČR
Pracovní setkání 28. června 2007
Spolupráce Akademie věd ČR a Technologického centra AV ČR
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
EURATOM: základ evropské spolupráce
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Obor zdravotních služeb MZ
Technologická agentura
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Transkript prezentace:

XLVI. zasedání Akademického sněmu AV ČR 23. dubna 2015 Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR

Hlavní body  Úvod  Zpráva o činnosti Akademické rady v období od XLV. zasedání Akademického sněmu  Výsledky výzkumné činnosti  Nová Koncepce rozvoje výzkumu a vývoje v AV ČR  Závěr

Zpráva o činnosti AR  Státní rozpočet ČR na VaVaI ( )  Příprava nového zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací  Novela zákona o vysokých školách a novela zákona o veřejných výzkumných institucích  Evropská agenda

Zpráva o činnosti AR Finanční zdroje AV ČR (v %) Zdroj: AV ČR

Zdroj: SR, RVVI Zpráva o činnosti AR Institucionální prostředky na VaVaI (mil. Kč)

Zpráva o činnosti AR 1)Zahraniční zdroje zahrnují soukromé zdroje a veřejné zdroje z evropských aj. fondů. 2)Z toho institucionální prostředky rozpočtové kapitoly AV ČR 4,5 mld. Kč, vysoutěžené grantové a projektové prostředky 2,7 mld. Kč. Zdroj: ČSÚ Financování VaV v ČR (2013)

Zpráva o činnosti AR Výdaje na VaV v podnikatelském sektoru financované z domácích veřejných zdrojů (mezinárodní srovnání; 2013) Zdroj: Eurostat, OECD, ČSÚ

Příprava nového zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací  Termín předložení vládě podle Plánu legislativních prací – říjen 2015  AV ČR požaduje, aby časový prostor nutný pro odpovědné věcné prodiskutování problematiky byl podstatně větší Zpráva o činnosti AR

Novela zákona o vysokých školách a novela zákona o veřejných výzkumných institucích  Dosaženo shody mezi Akademií věd a reprezentacemi vysokých škol o změně novely zákona o VVI  Vláda ČR rozhodla o změně novely zákona o VVI v souladu s návrhem AV ČR Zpráva o činnosti AR

Evropská agenda  Operační programy o Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) o Praha – Pól růstu (OP PPR) o Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK)  Důraz na zajištění dostatečné podpory oblastí výzkumu, vývoje a vzdělávání pro období 2014–2020 Zpráva o činnosti AR

Výsledky výzkumné činnosti Oblast věd o neživé přírodě  Skupině z Fyzikálního ústavu a Ústavu experimentální medicíny se podařilo přispět k pochopení mechanizmu účinku nízkoteplotního plazmatu a porovnat jej s účinky ozonu na buněčných a bakteriálních kulturách, což otevírá možnost cíleného použití nízkoteplotního plazmatu v širokém spektru biomedicínských aplikací.  Výzkumný tým Ústavu struktury a mechaniky hornin, Ústavu teoretické a aplikované mechaniky, Vysoké školy chemicko-technologické Praha a Fakultní nemocnice v Plzni zjistil, že hlavními prvky v degenerativně změněné aortální chlopni (tzv. aortální stenóza) je nejen vápník, ale i fosfor, což může zásadně přispět nejen k novým způsobům léčby této vážné choroby, ale i účinné prevenci.

Pacient s primárním nádorem prostaty: Fáze IV s plicními metastázemi (CT) Výsledky výzkumné činnosti A.Před léčbou polymerním terapeutikem, červen 2013 (PSA Value 1472 ) Bílé noduly jsou metastatická ložiska v plicích B.Po 2 dávkách polymerních terapeutik, říjen 2013 (PSA Value 0.67) Téměř všechny noduly zmizely

Oblast věd o živé přírodě a chemických věd  Výsledky získané Ústavem makromolekulární chemie ve spolupráci s pracovišti v Japonsku při léčbě pacientů v terminálních stádiích nádorového onemocnění ukazují, že polymerní terapeutika mají vysokou protinádorovou účinnost vedoucí k likvidaci metastazujících nádorů a současně se neprojevují žádné vedlejší účinky léčby.  Prof. Jiří Neužil z Biotechnologického ústavu a Griffith University v Austrálii zjistil, že nádorová buňka, jíž chybí mitochondriální DNA, umí tuto organelu získat z jiné buňky a obnovit tak svůj nádorový potenciál. Výsledek je mimořádný k pochopení funkce nádorové buňky, jejíž poznání je dále důležité pro strategii léčby nádoru. Výsledky výzkumné činnosti

Oblast humanitních a společenských věd  U příležitosti 600. výročí upálení Jana Husa na koncilu v Kostnici vydali specialisté z Filosofického ústavu rozsáhlou anglickojazyčnou kolektivní monografii „A Companion to Jan Hus“ k různým aspektům jeho života a díla.  Rozsáhlá publikace Dějiny československého komiksu 20. století (Praha: Akropolis – Filip Tomáš, 2014) připravená čtyřčlenným autorským týmem z Ústavu pro českou literaturu, kde působí i hlavní redaktor Pavel Kořínek, a Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, nabízí dosud nejrozsáhlejší zmapování spletité historie obrázkových seriálů (komiksů) na území někdejšího Československa. Výsledky výzkumné činnosti

Realizace Strategie AV21 1. čtvrtletí 2015  Proběhly dvě schůzky členů AR s koordinátory výzkumných programů (VP)  Celkovou koordinací za AR pověřen prof. Jiří Chýla  Administrativní podporu zajistí Odbor podpory vědy KAV  Nakladatelství Academia zajistí zveřejňování výstupů VP v tištěné podobě  Webová stránka „AV21.AVCR.CZ“ – dokumenty a informace o činnosti a výstupech VP

Koncepce rozvoje VaV v AV ČR Vytvoření systémových podmínek pro další rozvoj vědy a výzkumu v AV ČR  2000 – Koncepce AV ČR na začátku 21. století  2004 – Koncepce rozvoje VaV v AV ČR pro období 2005–2008  2007 – Přechod pracovišť AV ČR na VVI  2010 – Stav a východiska vědecké činnosti AV ČR  2014 – Strategie AV21 (systémový rámec pro mezioborový a meziinstitucionální výzkum)

Děkuji za pozornost