Cejnek malý ( Abramis bjoerkna )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název: Biologie živočichů, Rybí pásma v ČR
Advertisements

Ryby našich vod Přírodověda 4. ročník
Atlas ryb Kliknutím si posouváš obrázky První obrázek bude kreslený
Autor:Mgr. Alena Shánělová
ROZDĚLENÍ RYB Přírodopis 7 třída.
Opakování ryby.
RYBY.
Ryby.
PREZENTACE – RYBY.
Základní škola Kladruby
RYBY.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Digitalizace výuky Příjemce
Třída RYBY. Osnova: Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba.
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Ichtyofauna ČR V současnosti ve vodách ČR prokázán výskyt 67 druhů ryb, řazených do 17 čeledí Z toho 52 druhů (78 %) je původních a 15 druhů je nepůvodních.
Český rybářský svaz, místní organizace J.Hradec.
OSTATNÍ DRUHY RYB v mimopstruhových vodách
Název: Biologie živočichů, Poznávací zkoušení - Ryby našeho regionu
Ryby.
Ryby v ČR Vytvořila Lenka Švejdarová 7.B.
Pstruh obecný (70 cm). Pstruh obecný (70 cm) Pstruh americký (70 cm)
ZOOLOGIE OBRATLOVCŮ RYBY
Systém ryb.
Poznávačka: kruhoústí
VY_52_INOVACE_13 Ryby pro 5. ročník ZŠ
POZNÁVAČKA SLADKOVODNÍ RYBY.
Nejpočetnější skupina obratlovců 25 OOO druhů V ČR jich žije 80
Luštění o rybách RNDr. Václav Procházka.
SLADKOVODNÍ RYBY
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_11.
POZNÁVÁNÍ RYB RNDr. Václav Procházka.
PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK RYBY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních.
Základní škola Kaplice, Školní 226 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_11BI50 Autor: Ludmila Baštářová Období vytvoření: Duben 2013 Ročník,
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sladkovodní ryby_poznávačka
Život ve vodě Filip Bordovský.
Základní škola Kladruby
Pásma ryb Lukáš Melecký.
Nejznámější sladkovodní ryby
TAJENKY.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
vytvořila: Lucie Míková
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
RYBY. kapr obecný vouskykrátká řitní ploutev dlouhá hřbetní ploutev.
Ryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Typ vodního prost ř edí Po č et druh ů % celk. po č tu Poznámka Primárn ě sladkovodní ,16200 (93%) nále ž í do nad ř ádu Ostariophysi ( ř ády Characiformes,
Zástupci ryb Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_52_INOVACE_65_Ryby - učební text + kontrolní otázky Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
BAHNÍK VÝCHODOAFRICKÝ úhořovitý tvar těla hřbetní, ocasní a řitní ploutev splývají v lem Zajímavosti: dýchá párovými plicními vaky, sucho přečkává zahrabán.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem ryb. Materiál je plně funkční pouze s použitím.
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): říjen 2011 Ročník: 4
RYBY (písemka - zástupci)
Zástupci sladkovodních ryb
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Poznávačka ryb.
RYBY sladkovodní a mořské.
ZŠ Holýšov, 7. A Michal Dáňa 2018/2019
Ryby. AUTOR: Eliška Jurčicová
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Třída: Ryby.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
NAŠE SLADKOVODNÍ RYBY RYBY.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_21_ Poznavacka_ryby
Transkript prezentace:

Cejnek malý ( Abramis bjoerkna ) Do jaké čeledě patří? Má tukovou ploutvičku ? Má v tlamě zuby ? A co radličnou kost ? Uveď typ šupiny !? Jaká je průměrná hmotnost lovených ryb ?

Podoustev říční ( Vimba vimba ) Jaká je doba tření ? V období tření je něco pro oba páry společné ? Má zuby v tlamě ? Jaký je tvar šupin ? Řadíme ji k ohroženým druhům ? Má tukovou ploutvičku ?

( Salvelinus fontinalis ) Siven americký ( Salvelinus fontinalis ) Ve kterých měsících nastává doba tření ? Jaká je barva jiker ? Má zuby v tlamě ? Ve kterém pásmu jej najdeme ? Jak se nazývá neplodný „bastard“? Jaká je barva břicha ?

Kapr obecný ( Cyprinus carpio ) Jaký je počet vousků ? Jaká je barva jiker ? Jaký je tvar šupiny ? Vyjmenujte 4 fenotypy kulturních kaprů ? V jakém pásmu jej najdeme ? Má zuby v tlamě ?

Jelec tloušť ( Leuciscus cephalus ) Kde se pohlavně dospělým samcům v době tření vytváří třecí vyrážka ? Jaký je počet vousků ? Má tukovou ploutvičku ? Má v tlamě zuby ? Jaký je tvar šupiny ? Jedná se o hejnovou rybu ?

Jelec jesen ( Leuciscus idus ) Jaký je počet vousků ? Má v tlamě zuby ? Charakterizujte místo tření ( max. 8 slov )? Žije také v oblastech pstruhového pásma ? Jaká je zákonná míra ? Ve kterém roce pohlavně dozrává samice ?

Mník jednovousý ( Lota lota ) Kdy probíhá doba tření ? Popište místo tření !? (max. 5 slovy ) Má zuby v tlamě ? Jaký je tvar šupiny ? Jaká jezákonná míra ? Má tukovou ploutvičku ?

Lín obecný ( Tinca tinca ) Má tukovou ploutvičku ? Jaká je barva jiker ? Popište místo tření (max. 10 slov ) V jakém pásmu jej najdeme ? Do jaké čeledi patří ? Má zuby v tlamě ? Lín obecný ( Tinca tinca )

Cejn velký ( Abramis brama ) Co se pohlavně zralým samcům utváří ? Popište místo tření !? Jaká je barva jiker ? Má požerákové zuby ? Co je hlavním zdrojem potravy ? Ve kterém roce pohlavně dospívá samec ?

Úhoř říční ( Anguilla anguilla ) Ve kterém období probíhá doba tření ? U nás (v ČR) žijí jen samice nebo samci, či oba páry ? Kde se nachází místo tření ? Má v tlamě zuby ? Jaký je průměrný počet jiker ? Jak se nazývá úhoří „larva“ ?

Bolen dravý ( Aspius aspius ) Co se objevuje u samců v době tření na celém těle ? Ve kterých měsících probíhá doba tření ? Má tukovou ploutvičku ? Má v tlamě zuby ? Jaká je barva oka ? Jaký je jeho hlavní ekologický význam ?

Mřenka mramorovaná ( Barbatula barbatula ) Jaký tvar prsních ploutví mají samci ? Popiš místo tření a uveď pásmo !? Jaký je počet vousků ? Jaká je barva hřbetu (ve skutečnosti-foto zkresluje !!) ? Jaký je hlavní zdroj potravy ? Patří mezi ohrožené, a tudíž i chráněné živočichy ?

Parma obecná ( Barbus barbus ) Kde se tvoří samcům v době tření třecí vyrážka ? Jaký je počet vousků ? Má tukovou ploutvičku ? Má v tlamě zuby ? Jaký je tvar šupiny ? Jaká je barva hřbetu (dle skutečnosti-foto zkresluje !! ) ?

Karas stříbřitý ( Carassius auratus ) V čem spočívá pohlavní dvojtvárnost ? Popište stručně místo tření !? (max.počet slov – 8) Má vousky ? Má v tlamě zuby ? Má kost radličnou ? Jak se nazývají vyšlechtěné nové druhy barevně a tvarově odlišné ?

Štika obecná ( Esox lucius ) Má tukovou ploutvičku ? V které měsíce probíhá doba tření ? Jaký je počet vousků ? Má požerákové zuby ? Popiš tvar hlavy ( jedním slovem ) ? Jedná se o kanibala ?

Sumec velký ( Silurus glanis ) Má tukovou ploutvičku ? Popište místo tření (max. 5 slovy ) ? Jaký má tvar šupin ? Má požerákové zuby ? V jakém pásmu se vyskytuje ? Uveďte zákonnou míru ?

Pstruh obecný ( Salmo trutta ) Uveďte dobu tření ? Jaká je barva jiker ? Má tukovou ploutvičku ? Má požerákové zuby ? Jaká je zákonná míra ? Popište místo tření ? (max. 7 slovy )

Plotice obecná ( Rutilus rutilus ) Do jaké čeledi patří ? Má v tlamě zuby ? Jaký je tvar šupin? Ve kterým pásmu ji nenajdem ? Podle potravy lze ji charakterizovat jako … ( 1 slovo) Jaká je zákonná míra ?

(Scardinius erythrophthalmus) Perlín ostrobřichý (Scardinius erythrophthalmus) Popište místo tření ? (max. 5 slovy ) Jaký je počet vousků ? Uveďte čeleď !? Má v tlamě zuby ? Jaká je zákonná míra ? Uveďte název rostliny, které dává nejvíce přednost ? ( celý název )

Ostroretka stěhovavá ( Chondrostoma nasus ) Uveďte dobu tření ? Má vousky ? Má tukovou ploutvičku ? A co zuby v tlamě ? Jaký je tvar šupin ? V jakém žije pásmu ?

Okoun říční ( Perca fluviatilis ) V čem spočívá pohlavní dvojtvárnost ? (max.8 slov) Jak vypadají jikry ? Má vousky ? Má v tlamě zuby ? Jaký je tvar šupin ? Popište jeho habitat ? (max. 5 slovy )