Vizualizace silničních dat provozními prostředky ČHMÚ Možnosti ve VW 3.4 a novinky z VW 3.5 Jan Sulan Školení meteorologů, Praha 14.10.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

Amadeus – modul Dárci - změny za rok 2013.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 12.0 (Sestavení vlastní prezentace)
Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika Pavel Pitaš Miloš Jirčík.
Zakázkově vytvořená aplikace Technologický software HTH8 s.r.o, Eimova 880, Polička, tel.: , fax: ,
Kreslení, kliparty, obrázky OLE, video
VY_32_INOVACE_In 6.,7.15 Grafy - vytvoření základních typů grafu Anotace: Žák se seznámí s tvorbou grafu a jeho formátováním v programu MS Excel 2010.
Vzhled prezentace - šablony
SHP vrstvy a kernel area editor školení VW Brno,
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
IT začátečníci - Word Modul 3.
Vzpěrné délky, a optimalizace průřezů v oceli
Grafy v Excelu.
Tvorba prezentací v programu PowerPoint Autor: ing. Jaroslav Mochan
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ARWIS 3. Další vylepšování “Passion for precision” V souladu s heslem firmy Lufft „Passion for precision“ vyvíjíme vlastní aktivity pro další zlepšení.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
PowerPoint II. Miroslav Lorenc.
Vizualizace dat Jan Vágner 3MA381. Co je vizualizace dat?  Matematická nebo fyzikální nebo jiná data či informace, která jsou převedena do grafického.
Tabulkový procesor.
Meteorologické nebezpečí pro silniční dopravu
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
& Petr Münster present Visual Weather.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
Práce s tabulkou vytvořenou ve Wordu 2010.
Použití VW na CPP Pavel Borovička.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo – název šablony klíčové aktivityIII/2.
Vytvoříte si nějakou nádhernou tabulku. (lepší než mojí nebudete mít, tak se nikdy moc nesnažte) Celou si ji označíte... Next A kliknete na obrázek grafu.
P RÁCE S TABULKOU Vložení tabulky Počty řádků, počty sloupců Nástroje tabulky Ohraničení tabulky, úprava.
Autor: Jakub Černek jakub(zavináč)cernek.cz µŠkolení Efektivnějšího využívání PowerPointu 2003.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy Navigace.
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
Grafy v Excelu.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
TISKOVÉ SESTAVY Michaela Žítková, 4. Y. Úkol: Vytvoření seznamu studentů pro hromadný výlet Úvod Program WinBase Postup při vytváření Závěr.
ÚPRAVA TABULKY VE WORDU
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
GIMP Využití nástroje Cesty Michal Zerzáň
Mgr. Karel FischerÚprava prezentace1 Změna použité šablony Ke změně šablony mohu použít jednu ze tří možností: a)Formát \ návrh snímku b)V panelu nástrojů.
Možnosti využití programu HYDATA. Co je HYDATA? program pro tvorbu databáze dat a jejich dalšího zpracování –(srážky, průtok, výpar a další meteorologická.
Grafy Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 2 Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Využití GIS v hydrometeorologické stanici Součástí této prezentace bude pravděpodobně diskuze, jejíž výsledkem budou akce. Pomocí aplikace PowerPoint lze.
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
BARTECH BARTECH, s.r.o. Velkomoravská 527/33, Hodonín, INVENTURA „HIM“ Řešení inventarizace hmotného majetku NOVINKY verze 2.0.
Aplikace Přijímačky školní rok 2014/2015
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PowerPoint Program na vytváření prezentací Pozadí snímků  Pravým tlačítkem klikneme do snímku a otevřeme Formát pozadí.
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Textový Editor.
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Datové referáty Apstr4.
Jak vytvořit výstupní bezpečnostní předpis k řízení rizik
Transkript prezentace:

Vizualizace silničních dat provozními prostředky ČHMÚ Možnosti ve VW 3.4 a novinky z VW 3.5 Jan Sulan Školení meteorologů, Praha

RWIS – Road Weather Information Systems  JSMIS, METIS, ARWIS  Optimalizovány pro dispečinky zimní údržby  Dynamické stupnice pro lepší zobrazení měřeného oboru hodnot  Grafy posledních 24 hodin  Alarmy, teploty mrznutí  Meteorologa zajímá zejména …  Teplota povrchu  Stav povrchu, kamery  Rosný bod, dohlednost, vítr, intenzita srážek

Jediné měření pro OKPL před 15 lety, dostupné pokud běžela radiostanice  V roce 2014 máme kolem 400 silničních stanic s periodou měření (a přenosu) minut  Silniční pavouk je sestaven z atmosférických měření a údajů o teplotě a stavu vozovky  Nelze zobrazit a efektivně sledovat všechno najednou, VW nabízí několik způsobů selektivní prezentace dat a jejich vhodného kombinování

Co v prezentaci najdeš …  Nabídku možností provozní verze VW  Silniční data nejsou součástí katalogu stanic, zobrazuje se natvrdo vše, co je v bufru ISxD70 OKPR  Lze přidat data z Německa – ta se do katalogu dostala a je možné zadat preferovaný výběr  Vhodnou úpravou gradientů barev lze některé údaje v pavouku potlačit úplně nebo je zobrazit jen při dosažení určitých hodnot  Volba barev umožňuje používat zimní a letní verzi silniční mapy (v létě rosný bod, stav povrchu, dohlednost)  Lze přidat vrstvu SYNOP a nastavit preferenci zobrazení silničních dat, nebo tlačítkem synopy prostě vypnout, když obtěžují  Praktická je kombinace s vrstvou CAPPI2, v létě i blesky  Hned několik výhod nabízí nástroj MULTIVIEW – vhodnou mozaikou lze zobrazit vývoj ve zvoleném časovém kroku nebo kombinovat silniční data s jinými ( a tím nepřímo ovládat i časový interval prohlížení)

Co v prezentaci najdeš …  Zadání pro novou řadu VW 3.5.2…  Silniční data do KATALOGU STANIC, bude možné si tvořit vlastní seznamy a ty volit v aplikacích  TIME CROSS-SECTION umožní tvořit grafy jedné stanice, kombinace dvou stanic, volbu délky měření (historii), zobrazení předpovědí modelu METRO  METEO CHART ti dá příležitost vytvořit si vlastní tabulky se silničními daty a vše co s tím souvisí – volba prvků, nastavení alarmů, listování v historii, změny pořadí stanic podle hodnot prvků …  MAPA STANIC bude mít tooltip s předpovídanými parametry, objednaná je i mapa prognozních pavouků – to ale asi nebude hned

BUFR (WMO) versus XML (ŘSD)  IS/D70 OKPR ////// - česká silniční data  IS/D70 DWER ////// - data z Duryňska  SHDL70 DWFN ////// - data z Bavorska (kód podobný synopu)  SHDL70 DWDD ////// - data ze Saska Lepší prohledávání v nové verzi

BUFR (WMO) versus XML (ŘSD)  Eva Červená (ČHMÚ), Sibylle Krebber (DWD)  Pavel Stingl (IT Developers, s.r.o.) BUFR umožňuje odlišit výrobce senzoru, upřesnit pozici na vozovce, materiál vozovky…

BUFR (WMO) versus XML (ŘSD)  Problém s namapováním stavu povrchu Tabulka převzata ze systému METIS

SH70 (WMO)  Eva Červená (ČHMÚ), Sibylle Krebber (DWD)

Silniční pavouk a gradienty  Pomocí gradientů v Layer editoru úprava vizualizace teplot, dohlednosti, rosného bodu, podmínky pro tvorbu jíní (Tr-Td < 0) Zvýraznění dohlednosti pod 1000 m Zavedení pásma neurčitosti od -0,5 do 0,5 °C

Letní verze s rosným bodem + AWS 10 min Synchronizace výřezu mapy („CTRL 1“ návrat k původní oblasti) a času

Zimní verze + hodinová data DWD-CHMI Synchronizace s hodinovou mapou DWD-CHMI umožní současně hodinový krok prohlížení silničních dat

Využití MULTIVIEW pro zobrazení průběhu

Ranní sněžení ….

… a prezentace sněhu různými senzory Znamená „mokro“, že už je chemicky ošetřeno? Zjistíme patrně jen v RWIS nebo na kameře.

Mrznoucí mlhy a jíní Pozice dohledoměrů a silniční síť na snímcích NOAA v JSMSGView

Stratus Hustá mlha způsobí oteplení povrchu i vzduchu, viz Tisová v údolí na Sokolovsku Olšová Vrata na kopci nedaleko KV letiště – dohledoměr zlobí, není dobrá korelace s teplotou povrchu. Projevil se ovšem Stratus – srovnej s nocí na nebo s Tisovou

Dva v jednom  Vhodné srovnání dvou stanic v jednom grafu a pokud možno za více dní (zatím ARWIS3, chceme i ve VW 3.5)

Ukázka z VW OKPL ?

Zima ?  Zadání pro novou řadu VW 3.5.2…  Silniční data do KATALOGU STANIC, bude možné si tvořit vlastní seznamy a ty volit v aplikacích  TIME CROSS-SECTION umožní tvořit grafy jedné stanice, kombinace dvou stanic, volbu délky měření (historii), zobrazení předpovědí modelu METRO  METEO CHART ti dá příležitost vytvořit si vlastní tabulky se silničními daty a vše co s tím souvisí – volba prvků, nastavení alarmů, listování v historii, změny pořadí stanic podle hodnot prvků …  MAPA STANIC bude mít tooltip s předpovídanými parametry, objednaná je i mapa prognózních pavouků – to ale asi nebude hned

Práce s katalogem stanic  Nově zaveden filtr umožňující zobrazit jen silniční stanice. Údaje o nich lze editovat.

Práce s katalogem stanic  Je možné tvořit si vlastí seznamy silničních stanic – např. úseky dálnic dle středisek, hlavní krajské silnice, výběrem z mapy, …

Práce s katalogem stanic  Z mapy stanic lze vymezit obdélník zájmové oblasti, upravit pořadí stanic a následně uložit jako vlastní „place list“

GATE source  V nové verzi pozměněny XML soubory GATE a šablony.anyt

GATE source  V nové verzi pozměněny XML soubory GATE a šablony.anyt

Zimní orografie  Kvůli barevné škále CAPPI2 je vhodné zvolit v orografické vrstvě odstíny šedé (Radek Tomšů)

Úprava „tooltip“  Vloženy předpovědní hodnoty z modelu METRO

Nově graf stanice  Výběr stanice z mapy, možnost volby historie grafu, nastavení pevné škály stupnic, výběr dalších parametrů  Preferovaná volba kombinace teploty-srážky a dohlednost-vítr

Issue SCHMI-930 pro IBL  Nelze vytvořit METEO CHART ze silničních stanic  V TIME CROSS-SECTION zatím lze zobrazit jen atmosférické prvky, ne teplotu a stav povrchu  Požadujeme také možnost zobrazit v jednom grafu dvě stanice  Výstupy z METRO (VGCZ50 a VGCZ51 OKPR):  Tooltip běžné mapy  Mapa prognostických pavouků  Prognozované parametry do grafu