Světlo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žárovka vs. Úsporná zářivka
Advertisements

Projekt teplo Na fyziku.
Macháčková Ludmila Donátová Klára
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Elektromagnetické vlny
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Žárovky.
Země ve vesmíru.
Zahřívání vodiče při průchodu
Sluneční energie.
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
OPTIKA.
Pohyb relativistické částice
Infračervené záření.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Světlo Richard Brabec.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Světlo a světelné zdroje
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Světlo.
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
Světlo.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Melicher Jan Středa Tomáš.
Základní vlastnosti světla
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Elektrické spotřebiče
FY_088_ Světelné jevy_Světelné zdroje
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Šíření tepla TEPLO Q.
Prezentace tepla Skupina A.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Elektromagnetické jevy a záření
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Teplo ZŠ Velké Březno.
DiFy - P , Fyzika jako vyučovací předmět RVP a ŠVP Časová dotace pro fyziku na ZŠ Význam fyziky pro všeobecné vzdělání.
Zdroje světla.
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
Světlo Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. L. KašparJméno: Vojtěch Bezděk.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Moderní obrazovky Moderní obrazovky.
Teplo Seminární práce z fyziky Vypracoval: Tomáš Pařízek a Jan Šplíchal Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova 146 Leden 2013.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Výbojková svítidla.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Světlo, optické zobrazení - opakování
projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektromagnetické vlnění
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TEPLO.
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
Vytápění Teplo.
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Transkript prezentace:

Světlo

Co je vlastně světlo? Světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce viditelné okem, obecněji elektromagnetické vlnění v rozmezí od infračerveného po ultrafialové. V některých oblastech vědy a techniky může být světlem chápáno i elektromagnetické záření libovolné vlnové délky.

K čemu je světlo potřeba? světlo je důležitým faktorem zevního prostředí organismů, podmiňujícím jejich život. Většina organismů vyžaduje jako nutnou podmínku vývoje střídání denního světla a tmy. Bez světla by nebyl život na zemi

Jaké je využití světla? Světla se využívá v mnoha přístrojích (LCD obrazovkách, DVD přehrávačích, v mobilech), s jeho pomocí se svařuje i řeže, nebo třeba operuje. Světlo se využívá v mnoha oblastech (mezi ně patří např. komunikace, zdravotnictví, výrobní technologie). Pomocí světla pozorují lidé i vzdálená vesmírná tělesa, která vyzařují, odráží nebo jiným způsobem jsou ovlivněna světlem.

Rychlost světla…. A kdo jí změřil? První přesné měření provedl Dán Ole Rømer roku 1676. Pozoroval pohyb planety Jupiter a jejího měsíce teleskopem a zpozoroval odchylku ve zdánlivé oběžné době . Rømer vypočetl rychlost světla na 227 000 km/s. První úspěšné měření pozemskými prostředky provedl Hippolyte Fizeau v roce 1849. Fizeau poslal svazek světla na zrcadlo, kterému do cesty vložil točící se ozubené kolo. Při známé rychlosti otáčení kola vypočetl rychlost světla na 313 000 km/s.

Žárovka…. Žárovka je jednoduché zařízení k přeměně elektrické energie na světlo. Funguje na principu zahřívání tenkého vodiče elektrickým proudem, který jím protéká.

A co je to ta zářivka? Zářivka je nízkotlaká výbojka, která se používá jako zdroj světla. Tvoří ji zářivkové těleso jehož základem je nejčastěji dlouhá skleněná trubice se žhavícími elektrodami naplněná rtuťovými parami a argonem. V nich nastává doutnavý výboj.

Co jsou ty frekvence světla? Různé frekvence světla vidíme jako barvy, od červeného světla s nejnižší frekvencí a nejdelší vlnovou délkou po fialové s nejvyšší frekvencí a nejkratší vlnovou délkou.

Světelné spotřebiče

Teplo

Co je vlastně teplo? Teplo (též tepelná energie) je část vnitřní energie, kterou těleso přijme nebo odevzdá při tepelné výměně druhému tělesu. Je třeba rozlišovat dvě různé veličiny: teplota, která vyjadřuje stav tělesa, a teplo, které vyjadřuje změnu stavu tělesa.

Co se jak nazývá? Teplo potřebné k ohřátí látky o jeden teplotní stupeň se nazývá tepelná kapacita. Teplo potřebné k ohřátí jednoho kilogramu látky o jeden teplotní stupeň se nazývá měrná tepelná kapacita (měrné teplo). Teplo potřebné k ohřátí jednoho molu látky o jeden teplotní stupeň se nazývá molární tepelná kapacita (molární teplo).

Zdroje tepla…. Zásobují teplem přímo jednotlivé spotřebitele nebo spotřebiče tepla (etážové topení,domovní zdroje tepla,lokální topidla)

…..nejčastější spotřebiče

Děkujeme za pozornost Jan Benda Jakub Kalík Mirka Klíčová Filip Král Andrea Linhartová Anežka Procházková David Soudil Václav Vejvoda