Základy sociální psychologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
PSYCHICKÉ JEVY.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Schopnosti, nadání a talent
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Motivační témata a životní příběhy
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Motivační témata a životní příběhy
Úvod do učiva občanské výchovy
Sociologie jako věda - opakování
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologické aspekty zdraví
Metodologie bakalářské a diplomové práce
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Základy sociální psychologie
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Úvod do psychologie
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod do psychologie
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Metody psychologie.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Úvod do kvalitativního výzkumu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Současný výzkum environmentálních hrozeb v rámci bezpečnostních studií – metodologické úvahy
HARMONOGRAM SENIMÁŘŮ 2015/16
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Násilná osoba aneb co s ní
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Úvod do psychologie II. přednáška
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Základy sociální psychologie Mgr. Veronika Kavková Free Powerpoint Templates

Požadavky na studenty : Docházka Zápočet (písemná práce na zadané téma) Ukončení (závěrečný písemný test) KONZULTAČNÍ HODINY - dle domluvy na kontaktu: verkavka@gmail.com

aneb proč se „učit“ sociální psychologii Úvod aneb proč se „učit“ sociální psychologii Pochopení sociálního rozměru člověka pohledem psychologie. Můžeme do jisté míry předvídat chování lidí podle sociálního kontextu, v němž se nacházejí. Můžeme tak volit preventivní strategii a taktiku svého chování a naučit se profesionálně zvládat emoce okolí a odvracet zbytečné konflikty mezi lidmi.

Co je sociální psychologie ? Věda o chování a prožívání člověka za určitých sociálních podmínek. - zabývá se člověkem jako sociální bytostí - věda o determinujícím vlivu sociálního prostředí na psychiku a vědomí člověka Pokouší se za pomoci vědeckých metod porozumět a zároveň vysvětlit, jak je myšlení, cítění a chování jedinců ovlivňováno skutečnou, představovanou či předpokládanou přítomností druhých.

Trocha historie Sociální psychologie spoléhá na empirické výzkumné metody, zejména na experiment. Za první sociálně-psychologický výzkum je označována studie Normana Tripletta z roku 1898 zabývající se jevem sociální facilitace: rychlost cyklisty o 20% větší, pokud měl možnost sledovat údaje ostatních. Max Ringelman (1883-7) Výkon při tažení lana: s rostoucím počtem osob výkon klesá Ringelmanův jev: sociální zahálka (social loafing).

Trocha historie První vlna zájmu o sociální psychologii přišla ve 30. letech, kdy se tomuto oboru věnovalo mnoho psychologů uprchnuvších do Spojených států z nacistického Německa. Ve 40. a 50. letech se výzkum přesouvá do USA (řada experimentů) výzkum konformity - studie stylů vůdcovství teorie vztahů frustrace-agrese .

Trocha historie V 60. - krize v sociální psychologii snaha přiblížit se přírodním vědám kulturně-historická podmíněnost získaných poznatků otázky etiky sociálně-psychologického výzkumu sociální psychologie se vzdaluje reálným problémům (není schopná vysvětlit řadu věcí) přelom 70.let – začíná převažovat kognitivní přístup příklon k: sledování významů, které lidé událostem přisuzují kvalitativní metodologie (fenomenologie) analýza výpovědí zkoumaných osob užitečnost výsledků výzkumu a to jak výzkum ovlivňuje společenský život

Příklad experimentu Vliv sociálního okolí na chování jedince: http://www.youtube.com/watch?v=uuvGh_n3I_M