Dopady změn bezpečnostního prostředí v Evropě a ve světě na bezpečnostní politiku ČR ve střednědobém (3-5 let) a dlouhodobém horizontu (10 let) Alžběta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLITICKÁ GEOGRAFIE Teoretické základy.
Advertisements

Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Příprava nové dopravní politiky ČR
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Alexandr Vondra Češi v Evropě. ČR v Evropě - Vize ODS  „Kotva“ na Západě (trojúhelník NATO – EU – sousedské vztahy)  Otevřené, liberální.
MIGRACE A ROZVOJ Jiří NOVOSÁK. MIGRACE A ROZVOJ Rozvoj jako jedno z vůdčích paradigmat současného světa. Jak rozvoje dosáhnout? Rozvoj jako jedno z vůdčích.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Koncepce environmentální bezpečnosti
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Bezpečnostní politika České republiky JPM264
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Mezinárodní vztahy Bc. Lukáš Vacík
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Evropské příležitosti regionu Ing. Evžen Tošenovský, poslanec Evropského parlamentu.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Kybernetická obrana české republiky
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vojenství od konce Studené války
Úvod, základní principy a cíle
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Bezpečnostní politika ČR
Relevantní legislativa a dokumenty – viz dále
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

Dopady změn bezpečnostního prostředí v Evropě a ve světě na bezpečnostní politiku ČR ve střednědobém (3-5 let) a dlouhodobém horizontu (10 let) Alžběta Bernardyová, Petr Kaplan JPM264 – Bezpečnostní politika ČR 24.3. 2009

Bezpečnostní prostředí, hrozba a riziko zahrnuje jak přírodní, tak společenskou stránku zabývá se (popisuje) možnými ohroženími a zranitelností zkoumaného prostředí vnitřní i vnější vnější bezp. prostředí = prostor vně státních hranic ČR, ve kterém se realizují a střetávají zájmy našeho státu se zájmy jiných aktérů MV a v němž se odehrávají procesy, které mají významný vliv na úroveň bezpečnosti ČR Hrozba vnější fenomén s potenciální schopností poškodit zájmy ČR Riziko možnost určité pravděpodobnosti vzniku události, považované z bezpečnostního hlediska za nežádoucí ČR jako člen NATO i EU musí při řešení problémů vycházet ze svých aliančních závazků - vnější bezp. prostředí můžeme dále dělit na: a) bezprostřední – sousední státy a regionální integrační uskupení, vývoj do značné míry ovlivnitelný zahr pol ČR; b) blízké – evropské státy a velká integrační hosp a voj uskupení, vývoj ovlivnitelný ČR pouze v omezeném rozsahu; c) vzdálené – hl zájmové obl světových a evropských mocností, vývoj politikou ČR téměř neovlivnitelný

Globální bezpečnostní prostředí a jeho změny změny v bezpečnostním prostředí po konci studené války → „nové bezpečnostní prostředí“ Střednědobé hrozby (horizont 3-5 let): bezprostřední důsledky globální finanční krize asymetrické hrozby terorismus organizovaný zločin proliferace WMD a protiraketová obrana Dlouhodobé hrozby (horizont 10 let): energetická bezpečnost klimatické změny migrace sílící zbrojení mocenský vzestup JV Asie

Bezprostřední důsledky globální finanční krize ČR již pociťuje a v budoucnu ještě pocítí dopady globální finanční krize pokles HDP, v průběhu 2009 recese spory o řešení krize v rámci EU → možné negativní dopady na evropskou spolupráci snížení rozpočtu bezpečnostních složek možný vznik sociálních tenzí Sociální tenze – vzestup Dělnické strany, atd.

Asymetrické hrozby I - Terorismus teroristé, teroristické skupiny a hnutí představují ve spojení s extremistickými skupinami a v kombinaci se snahou o získání WMD hrozbu strategického významu asymetrická strategie – vyhýbání se přímému střetu, civilní cíle především ve městech, prostředky hromadné destrukce, atd. koordinovaný boj s mezinárodním terorismem = priorita Evropské bezpečnostní strategie ČR přijala v souladu s unijní legislativou řadu opatření (např. Národní akční plán boje proti terorismu), zapojení do aktivit protiteroristické policejní spolupráce, boje proti financování a logistické podpoře terorismu, zesílení zpravodajské spolupráce, atd. Proč je to pro ČR důležité – tradičně velmi dobré vztahy s Izraelem, účast na mírových misích, zapojení v Iráku a Afghánistánu,

Asymetrické hrozby II – Organizovaný zločin úzce svázán s fenoménem „rozpadu států“ nadnárodní charakter možné propojení s teroristickými skupinami EU – primární cíl ČR – tranzitní zemí pro převážení zbraní, drog i lidí zapojení do evropských i mezinárodních projektů policejní a soudní spolupráce (EUROPOL, EUROJUST) Rozpad států – špatné vládnutí, korupce, zneužívání moci, slabé, rozkládající se instituce, občanské konflikty (Albánie, Bulharsko, Rumunsko, Kosovo, Makedonie,...) jedna z klíčových hrozeb identifikovaných EU finanční kriminalita

Proliferace ZHN a protiraketová obrana rostoucí počet států schopných získat technologie na výrobu a dopravení ZHN na cíl + narůstající riziko použití ZHN nestátními subjekty ČR – dlouhodobě konzistentní postoj, signatář všech zásadních antiproliferačních dokumentů, mezinárodní spolupráce otázka protiraketové obrany a umístění radaru v ČR postoj nové administrativy amerického presidenta Obamy zatím zůstává nejasný Březen 2009 – Hillary Clinton jednoznačně hovořila ve prospěch evropského protiraketového obranného systému, který by se stal nedílnou součástí americké obranné strategie; naznačila ale, že by tato otázka mohla být v Evropě méně naléhavá, kdyby se Írán vzdal svého jaderného programu

Energetická bezpečnost Evropa energeticky nesoběstačná Do 2020 nárůst spotřeby o 50% naleziště surovin v nestabilních regionech

Energetická bezpečnost

Enegetická bezpečnost

Energetická bezpečnost diverzifikace zdrojů nové technologie jaderná energie (?) šetrnost v kontextu klimatických změn nové třecí plochy (Arktida)

Migrace globální klimatické výkyvy regionální konflikty chudoba

Zbrojení r. 2008 1,2 bil. USD nárůst 25-30%: Střední a Jižní Asie, Blízký Východ, Severní Afrika Rusko EU momentálně neakceschopná

Změna systému MV noví aktéři na mezinárodní scéně - nástup JV Asie přesun strategického těžiště do oblasti Tichého oceánu regionální mocnosti Čína a Indie

Závěry závazky ČR vůči aliančním partnerům globální problémy nelze řešit regionálně nutné zapojení celé společnosti

Zdroje Balabán, M., J. Duchek, L. Stejskal (eds.). Kapitoly o bezpečnosti. Praha: Karolinum. Bezpečnostní strategie ČR 2003. Friedensgutachten 2008. Bezpečnostní budoucnost České republiky: Otázky, výzvy, problémy. 2005. Praha: Ministerstvo obrany ČR. Krásný, A., O. Socha. 2006. „Možné vlivy bezpečnostního prostředí na Českou republiku a její ozbrojené síly.“ Obrana a Strategie 1/2006: 7-8. Národní akční plán boje proti terorismu: Aktualizované znění pro léta 2007-2009. Dostupné z: http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/dokument/2008/nap_2007_cze.pdf Stejskal, L. (ed.). 2007. Bezpečné Česko v bezpečné Evropě. Praha: Úřad vlády ČR Zeman, P. (ed.). 2002. Česká bezpečnostní terminologie. Brno: Masarykova univerzita.