Hyperkinetické poruchy chování PhDr. Věra Vojtová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Agrese u lidí s mentální retardací a s autismem
Advertisements

Dyspraxie.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
SPECIFICKÉ PORUCHY CHOVÁNÍ A POZORNOSTI
Pozornost a její druhy Denisa Landová.
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
„Test“ schopnosti imaginace
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
LMD, ADHD, ADD, ODD.
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost) Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost)‏ Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Regulace úzkosti ve sportu
INTEGRACE DĚTÍ S VÝCHOVNÝMI PROBLÉMY
Klasifikace poruch chování
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Ekosystémová perspektiva. Přístup orientovaný na úkoly.
Příčiny SPU.
Předškolní vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami
ADHD/ADD Diagnostika a intervence
Specifické vývojové poruchy učení
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Specifické poruchy školních dovedností
Teorie vzdělávání dospělých
ADHD Diagnóza nebo handicap?
Specifické metody SP LS 2014
LMD, ADD, ADHD.
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
PORUCHY AKTIVITY A POZORNOSTI
centrální porucha zpracování řečového signálu
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
SPLBP_ZSE ZÁKLADY SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY ETOPEDIE Projevy dítěte s PCHE.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
PRAVDA A MÝTY O SPU Veronika Vitošková, Helena Jiránková Seminář pro učitele GJP Duben 2014.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 3. ÚVOD DO KOGNITIVNÍHO MANAGEMENTU, PRINCIPY A SPECIFIKA KOMUNIKACE Operační program.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Specifické poruchy učení a chovánÍ (SPU/SPCH)
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Hyperkinetické poruchy chování. Add, adhd.
jen pro vnitřní potřebu
Syndrom ADHD v dětství a dospívání
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Poruchy pozornosti ADD/ADHD.
Pozornost a vědomí.
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Předškolní vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami
Teorie vzdělávání dospělých
SPECIFICKÉ PORUCHY CHOVÁNÍ A POZORNOSTI
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
PORUCHY AKTIVITY A POZORNOSTI:
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Psychologie výchovy a vzdělávání
Moderní metody diagnostiky a korekce dětí s poruchou pozornosti spojené s hyperaktivitou (Attention Deficit Hyperactivity Disorders - ADHD) prof. Ludmila.
Náročné životní situace
Základní pojmy speciální pedagogiky
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Syndrom rizikového chování v dospívání
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Pozornost a paměť, představivost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ADHD Diagnóza nebo handicap?
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Hyperkinetické poruchy chování PhDr. Věra Vojtová, Ph.D. LMD, MBD, ADD, ADHD Hyperkinetické poruchy chování PhDr. Věra Vojtová, Ph.D.

Terminologie-vývoj názvu Dříve MBD Minimal Brain Dysfunction LMD Lehká mozková dysfunkce MODEL ZTRÁTY POZORNOSTI 1972 Teorie deficitu Douglasová ADD Attention DeficitDisorder porucha pozornosti ADHD Attention Deficit Hyperactivity Disorders porucha pozornosti s hyperaktivitou (90.léta)

4 hlavní deficity (podle Douglasové) 1. Ztráta pozornosti v oblasti vynaložení, organizace a udržení pozornosti a úsilí;v třídění informací 2. Útlum v oblasti spontánní odpovědi organismu; 3. Útlum v oblasti pohotovosti k plnění požadavků situace 4. Okamžitá odměna - neobvykle silné očekávání

Kategorizace ADHD - hledisko hyperaktivity Barkley (1998) ADD+H ADD-H Měřítkem pro dělení je přítomnost hyperaktivity a impulsivity

ADD – H projevy Snadná rozptýlenost na podněty; Problémy s nasloucháním a s plněním pokynů; Potíže se zaměřením a udržením pozornost; Potíže se soustředěním na úkol a dokončením Nevyrovnaný výkon v práci ve škole Vypínání pozornosti, což může vypadat jako zasněnost Nepořádnost – pracovní místo    Nedostatečné studijní dovednosti, často specifické poruchy učení; ·   Potíže se samostatnou prací, úzkostné rysy.

Charakteristika žáků ADD-H Rozumově jsou pomalejší, zasněné, uzavřené a nespolečenské. Jsou také více zmatené a jakoby ztracené v myšlenkách. Jejich porucha je vývojově stálá, tzn. nemění se věkem.

ADD+H · Vysoká míra aktivity: - vypadá, že je neustále v pohybu; nenechá v klidu ruce ani nohy, vrtí se, padá ze židle; vyhledává blízké předměty, s nimiž si hraje nebo je vkládá do úst; prochází se po třídě, nedokáže setrvat na místě

ADD+H - 2 ·  Impulzivita a malé sebeovládání: často něco vyhrkne, mnohdy nepřípadně; nemůže se dočkat, až na něj přijde řada; často skáče do řeči ostatním nebo je ruší; často nadměrně mluví; věci nedokáže předem promyslet-jedná bez ohledu na následky neschopnost podřídit se autoritě a obecně uznávaným pravidlům; nezřídka se zapojuje do fyzicky nebezpečných činností, aniž by si předem uvážil možné následky, proto se často zraní.

ADD+H - 3 · Potíže s přechodem k jiné činnosti. Sociální nevyzrálost, problémy ve vztazích s vrstevníky, nejistota. ·    Malá sebeúcta ( často nepřirozeně se vyvíjející sebedůvěra a problémy se sebepřijetím) a značná frustrovanost.

ADD+H - 4 agresivní chování, Problémy s chováním: agresivní chování, nepřiměřeně silná reakce i na drobné podněty, lhaní, krádeže, někdy dokonce i žhářství. Pravděpodobnost se zvyšuje s nižším věkem diagnostikované poruchy. Poruchy se navzájem nepodmiňují. Porucha pozornosti je dispozicí ke vzniku PCH.

ADD – H ADD + H Slabší pamětˇ Slabé percepčně- motorické tempo a rychlost Rychlosti kognitivního zpracování Nadměrná aktivita Behaviorální disinhibice (neboli ztrátě zábran) Slabá pozornost k úkolům

Základ intervence Poznání problému – spec. ped. diagnostika, monitorování Výuka, rodina, vrstevníci – vzory, vztahy, režim Prostředí a jeho podmínky – třídy, školy Vytvoření strategie Výběr problému jednoduše odstranitelného Smlouva se žákem, pohovor Změny v prostředí Změny v režimu Změny ve výuce – zpětná vazba, tempo, kontrola srozumitelnosti