Charakteristiky a převládající faktory břehových strží ve dvou semiaridních oblastech L. Vandekerckhove et al. 2000.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Advertisements

Půdy:.
A podzemní voda se opět stává vodou povrchovou
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Zemědělství České republiky.
Půdy jsou všude kolem nás.
Eroze.
Pedosféra.
Pohyb vody na Zemi.
Rostlinná produkce a prostředí
Morfodynamika pseudomeadrujícího toku v mělčinové části štěrkovitého řečiště J. Bartholdy, P. Billi Geomorfology 42 (2002)
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Současná sedimentace na spodním toku řeky Negro v Brazílii E. Franzinelli, H. Igreja 2001 Lucie PETERKOVÁ, 2005.
Geologický vývoj Karpat
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
Odezvy (reakce) Seiny a Sommy na tektonické pohyby, změny klimatu a kolísání hladiny moře Pierre Antoine, J. P. Lautridou, M. Laurent.
Diplomová práce Modelování vlivu lesního vegetačního krytu a lesní půdy na srážko-odtokové vztahy Vedoucí diplomové práce: Mgr. Jan Unucka Studijní obor:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Základy regionální geografie
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Půda je neobnovitelný a nenahraditelný přírodní zdroj.
Kvantifikace historické stržové eroze v severní Bavarii Zdeněk Hejkal.
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Výpočet erozní ohroženosti půdy s využitím gridu
Stržová eroze v centrální pánvi Ebra na leteckých fotografiích, pořízených ve velkém měřítku z dálkově ovládaného balónu Ondřej Herzán.
Vztahy mezi klimatem, antropogenní činností a erozí krajiny zaznamenané v přírodních archívech Strážnického Pomoraví Geofyzikální měření RNDr. Vojtěch.
PŮDY.
Interpretace odborného textu referát k předmětu fluviální geomorfologie Jan Trávníček, Brno 2005 Reakce řek na pokles terénu v důsledku „evaporite solution“…
RIN Hydraulika koryt s pohyblivým dnem I
Původ jezer - tektonická – zlomy, j. příkopové propadliny - vulkanická
Vliv historického využívání půdy na odnos sedimentů z povodí jezera v centrálním Chile Effects of historical land use on sediment yield from a lacustrine.
Diplomová práce Modelování hydrologických a hydrogeologických procesů v systému GRASS GIS Vedoucí práce: Ing. Antonín Orlík Zpracovatel: Lucie Juřikovská.
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
Nestabilita koryta v zalesněném povodí (Tim J. Cohen, Gary J. Brierley) - Jones Creek, East Gippsland, Austrálie - Petr Münster1.ročník, N-GK, PřF MU Brno.
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
Tvary vytvořené tekoucí vodou
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Fluviální geomorfologie Lekce 3
Lekce 1 Úvod - základní pojmy a koncepce v geomorfologii
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
Teorie návrhu podzemního odvodnění podle Netopil, 1972.
Metody geografického výzkumu Fyzicko-geografická část Pedogeografie a pedologie Lukáš Dolák.
METODY VYHODNOCENÍ VLIVU EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA EUTROFIZACI VODNÍCH ÚTVARŮ Ing. Barbora Jáchymová, doc. Ing. Josef Krása, Ph.D. PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
POČASÍ A VODSTVO. Vzdělávací cíleŽák je schopen porozumět synoptické mapy, vytvořit klimadiagram. Dokáže definovat a interpretovat hydrologické charakteristiky.
Klasifikace klimatu podle Köppena. Konvenční klasifikace, RRR, T; 5 klimatických pásů: – A - vlhké tropické klima, – B - suché horké klima, – C - klima.
Pedosféra.
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
PEDOSFÉRA.
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
Vznik údolí řeky Odry Jan Lenart.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Sladká voda na kontinentech
RIN Hydraulika koryt s pohyblivým dnem
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Fluviální geomorfologie Lekce 4
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_52_INOVACE_44_Pedosféra – učební text
Pedosféra = půda na Zemi
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Půdy.
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Půdy.
Transkript prezentace:

Charakteristiky a převládající faktory břehových strží ve dvou semiaridních oblastech L. Vandekerckhove et al. 2000

Břehová strž v pánvi Guadalentin

Cíle práce prozkoumat morfologii aktivně erodovaných BS nalézt vztahy mezi vlastnostmi prostředí (topografie, litologie, klima) určit nejvýznamnější faktor stržové eroze hlavní myšlenka: pochopení morfologie BS - základ pro předpovídání jejich dalšího chování

Studované oblasti a)pánev Guadalentin b) oblast Guadix semiaridní klima, Guadix vlhčí a chladnější a) roční srážky 276 mm, denní teplota 16,4°C b) srážky 325 mm, teplota 14,9°C hlavní rozdíl v geolog. a litolog. podmínkách, topografie

Guadalentin údolní sedimenty - slíny a slínité vápence křídového a 3H stáří; 4H uloženiny pánve vyzdviženy v pozdním neogénu a raných čtvrtohorách - údolní dna rozřezána občasnými toky 4H sedimenty se skládají z aluviálních a svahových uloženin některé 3H útvary obsahují vrstvy slepence a pískovce

Guadix pánev mezi pohořími Sierra Nevada, Sierra de Baza a Sierra Arana relativně plochý povrch 4H štěrky a červený jíl; kombinace 3H a 4H hlín, slínů, písků, jílů a slepenců využívání země - obdělávané půdy (pšenice a kultury mandloní) a pastvin

Vývoj BS velký pokles terasy nebo břehu řeky ústup vrchní části směrem do svahu původ a vývoj BS je spojován s erozí podpovrchových dutin po stabilizování dochází k převaze povrchových procesů vliv: snižování plochy obdělávatelné půdy, produkce sedimentů, zhoršování povodní

Vlastní průzkum letecké snímky, terénní průzkum - soustava 55 činných BS 42 míst v Guadalentin a 13 míst v Guadix pozorování erozních procesů 2 roky předpoklad hlavního aktivního erozního procesu – piping všechny BS jsou spojeny s občasnými toky (rambla a barranco)

délka strže byla uvažovaná pouze k prvnímu nebo druhému rozdvojení od ústí do hlavní řeky většina strží je plynulá, profily U, V a jejich kombinace celkový erodovaný objem (V) měření původní (Ao) a stávající (Ap) plochy odvodňování poměr Ap/Ao – čím větší je rozdíl, tím vyvinutější je strž

Měření a výpočet celkového erodovaného objemu

Topografické parametry měřené u BS

odebírání vzorků půdy třídění do USDA soil texture class měření elektrické vodivosti statistická analýza všech parametrů korelační matice pro zjištění vztahů mezi všemi parametry

USDA diagram

Výsledky USDA diagram – prach, prachová hlína, prachovitá jílovitá hlína, hlína a písčitá hlína všechny BS vysoce erodovatelné el. vodivost velmi proměnlivá rozšiřování je důležitější než zahlubování

hromadná regrese použita ke srovnání celkového objemu a všech ostatních charakteristik asi nejvýznamnější vztah nalezen mezi celkovým objemem (V) a původní plochou povodí (Ao)

Vztah celkového objemu a původního povodí

„Piping“ ve vztahu k vlastnostem materiálu piping v 17 BS, neaktivní, hlavní počáteční faktor BS s pipes jen v Guadalentin – vliv půdních vlastností, vliv lokální topografie půdy s vysokou el. vodivostí a vyšším podílem prachu a nižším podílem písku mnoho prací vztahuje výskyt pipes k textuře, ale větší vliv má pórovitost a rozpustnost

Piping a fluting v pánvi Guadalentin

Závěr erozní procesy souvisí s vlastnostmi půdy piping se vyskytuje ve vrstvách s vysokým obsahem prachu a vysokou el. vodivostí celkový erodovaný objem (V) souvisí s topografickými parametry původního povodí (Ao)

větší plocha povodí nad ústím do strže - větší množství materiálu – zvětšování a zahlubování strže BS na štěrcích objemné, v prachovém prostředí s minimem skalních úlomků jsou relativně malé hromadná regrese - výpočet objemu BS v budoucnosti

rozdíly mezi oběma oblastmi jsou způsobené strmějšími svahy, nižší erozní odolností a vyšším stupněm degradace díky suššímu klimatu v Guadalentin výzkum se konal jako součást projektu MEDALUS (Mediterranean Desertification and Land Use)