RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Advertisements

Jihomoravská plynárenská, a.s.
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ekonomická závislost Stálo 10 let čekání.
Větrný Jeníkov.  Jednoduchým nákupem energií v garantovaném prostředí komoditní burzy dosáhnout cenového soupeření dodavatelů a tím i nejlepších.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Energetika a hospodářská soutěž Petr Zákoucký Clifford Chance LLP Konference UOHS, 12. listopadu 2010 A co bude dále.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
STRANA 1RWE Transgas ENERGIE BUDOUCNOSTI MÁ JEN JEDNO JMÉNO V Praze
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
KONKURENCE, HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
2.Marketingové prostředí
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Soutěžní právo.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Přístup RWE Transgas k zabezpečení spolehlivých dodávek zemního plynu pro ČR a Evropu Praha, 21. března 2007 Petr Fajmon Jihomoravská plynárenská, a.s.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Cena má vliv na zisk, CF, konkurenceschopnost výrobce.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Soutěžní právo III. Dominantní postavení Michal Petr.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Hospodářská soutěž v EU II. Dohody a dominance
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Právo hospodářské soutěže
Petráčková Jozová Cézová
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Seminář AEM, , Praha Prodej zemního plynu Ing. Jaroslav Horych, ředitel prodeje VEMEX s.r.o.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dominantní postavení , ESF MU Michal Petr.
Marketingový plán podniku
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě Roman Budinský Antonín Lomecký září 2007 RWE Konzern

Ukazatele skupiny RWE Energy Účetní závěrka skupiny RWE Energy za rok 2006 Tržby z prodeje Zaměstnanci Koneční zákazníci z toho elektrárenští zák. z toho plynárenští zák. Prodej elektrické energie Prodej plynu Prodej vody Počet obyvatel 28,1 28.418 23,5 15,8 7,7 158,7 285,8 107 13,7 mld. euro 1 mil. 2 mld. kWh mil. m³ 1 Včetně služeb pro jiné koncernové podniky 2 včetně menšinových majetkových účastí větších nebo rovnajících se 20 % RWE Konzern

Trh s plynem: cílem je zajištění zásobování energiemi v Evropě, poptávka je ale mezinárodní plynovodem lodí s LNG - * bezpečně dobyvatelné rezervy zemního plynu V 1000 bcm* Norsko 2,41 Dánsko 0,07 Velká Británie 0,53 Egypt 1,89 Libye 1,49 Irák 3,17 Alžírsko 4,58 Nizozemsko 1,41 Trinidad a Tobago 0,55 Venezuela 4,32 Rusko 47,82 Nigérie 5,23 26,74 Írán RWE Konzern

Významné tranzitní cesty pro zemní plyn do západní a střední Evropy Czech Republic Nabucco RWE Konzern

Liberalizace trhu se zemním plynem v ČR Zákazníci (DOM, MO, SO, VO) Nyní má každý zákazník možnost vybrat si kdekoli svého dodavatele zemního plynu. Obchodníci se zemním plynem Pro dodavatele otevření trhu zase znamená možnost vybrat svého zákazníka. Oboustranná možnost volby Konkurenční boj RWE Konzern

Tržní postavení skupiny RWE v ČR RWE Transgas má dominantní postavení v segmentu prodeje regionálním plynárenským společnostem (tzv. wholesale), ale již nikoli v oblasti prodeje konečným zákazníkům (tzv. retail) – stanovisko ÚOHS. RWE TG RWE v ČR Regionální plynárenské společnosti vlastněné koncernem RWE v ČR mají dominantní postavení v oblasti prodeje konečným zákazníkům (tzv. retail), proto musejí reagovat na poptávky od zákazníků. RPS RWE Konzern

Obchodní jednání se zákazníky Situace skupiny RWE na trhu se zemním plynem v ČR Postavení skupiny RWE v ČR při obchodním jednání se zákazníky je definováno legislativou ČR i EU. Uplatňování rozdílných podmínek u shodných nebo srovnatelných zákazníků je příkladem zneužití dominantního postavení. Důsledkem toho je prakticky vyloučený individuální přístup RPS k jednotlivým zákazníkům. Porušení zákazu je sankcionováno vysokými pokutami RWE Konzern

Co je dominantní postavení? Dominantní postavení na trhu vymezuje Zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže, v platném znění, § 10. Dominantní postavení nezaujímá soutěžitel nebo soutěžitelé se společnou dominancí, kteří ve zkoumaném období dosáhli na trhu menší než 40% tržní podíl. Dominantní postavení se kromě velikosti tržního podílu posuzuje také podle dalších ukazatelů, zejména podle hospodářské a finanční síly soutěžitelů, právních nebo jiných překážek vstupu na trh pro další soutěžitele, stupně vertikální integrace soutěžitelů, struktury trhu a velikosti tržních podílů nejbližších konkurentů. RWE Konzern

Současná situace na trhu se zemním plynem RWE Konzern

Povinnosti RWE Transgas k zákazníkům z důvodu jeho postavení jako dominantního dodavatele plynu do ČR RWE Transgas nesmí jakkoliv zneužívat své postavení k újmě jeho odběratelů či konečných zákazníků Aby se RWE Transgas nedopustil zneužitím dominantního postavení např.: - musí uplatňovat přiměřené podmínky ve smlouvách s odběrateli včetně přiměřeně vysokých cen a nesmí nepřiměřené podmínky vynucovat - přistupovat stejně ke všem zákazníkům při odběru stejného nebo srovnatelného produktu včetně uplatňování stejných cen - nemůže odmítnout dodávat plyn svým zákazníkům v rámci určeného mechanismu prodeje plynu v ČR, pokud proto nebude objektivní důvod, např. nebude mít plyn k dispozici RWE Konzern

Povinnosti RWE ke svým konečným zákazníkům Skupina RWE má dominantní podíl na trhu dodávek plynu konečným zákazníkům a tudíž nesmí jakkoliv zneužívat své postavení k újmě těchto zákazníků Aby se skupina RWE vyhnula riziku obvinění ze zneužití dominantního postavení např.: - RPS musejí přistupovat stejně ke všem zákazníkům při odběru stejného nebo srovnatelného produktu včetně uplatňování stejných cen, pokud pro odlišnost není objektivně ospravedlnitelný důvod, např. rozdílené náklady spojené s danou kategorií zákazníků - RPS musejí uplatňovat přiměřené podmínky ve smlouvách se zákazníky včetně přiměřeně vysokých cen a nesmí vynucovat nepřiměřené podmínky - alespoň jedna RPS skupiny musí dodávat plyn konečným zákazníkům v ČR, kteří se na ni obrátí, pokud pro odmítnutí dodávky nebude objektivní důvod, např. nedostatek plynu na straně RPS, což může nastat zejména v případě požadavků jiných zákazníků než domácností a zákazníků malých RWE Konzern

Nové produkty a služby pro zákazníky skupiny RWE v České republice Cenové produkty Fixní cena Umožňuje dlouhodobou fixaci nákladů na zemní plyn – období 3, 6, 9 a 12 měsíců. Tento produkt je vhodný zejména pro firmy a organizace, které potřebují přesně plánovat náklady na výrobu nebo provoz. Nabídka je smluvně vázána na konkrétní nasmlouvané množství ZP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 CZK/kWh Fixní cena Vzorec měsíc Platba v cizí měně Dámy a pánové, Skupina RWE se intenzivně připravovala na celkové otevření trhu se zemním plynem. Realizovali jsme řadu opatření, které zvýšily naši konkurenceschopnost jak z pohledu efektivity a flexibility našeho fungování, tak z pohledu schopnosti reakce na přání našich zákazníků. Vzhledem k naší regionální orientaci a řadě jednání, která se uskutečnila v minulých měsících si myslím, že jsme na konkurenční boj připraveni. Dovolte mi nyní, abych Vám představil nové produkty a služby skupiny RWE pro zákazníky v České republice. Umožnění zákazníkům realizovat platby za dodávku ZP v EUR nebo USD. Vhodné pro zákazníky, kteří obchodují v cizích měnách a mohou tak částečně eliminovat rizika plynoucí z vývoje kurzů. RWE Konzern

Nové produkty a služby pro zákazníky skupiny RWE v České republice Cenové produkty Přerušitelná dodávka ZP Umožňuje úsporu při platbě za přepravní kapacitu a skladování. Vhodné pro zákazníky s více-palivovými systémy Nabídka je omezena pro zákazníky s odběrem nad 52,5 GWh, při splnění požadavků na odpojitelnost do 24 hodin a celkové výši denní přepravní a skladovací kapacity nad 50.000 m3. Flexibilita platebních podmínek Umožňuje individuální nastavení platebních podmínek, včetně režimu záloh. Produkt je založen na vyhodnocení bonity zákazníka a využívá nástrojů eliminace kreditního rizika (například bankovní garance). RWE Konzern

RWE v České republice: Shrnutí a výhled Trh se zemním plynem je v ČR plně otevřený a tržní prostředí již začíná fungovat RWE je velkým hráčem na českém trhu s plynem, objektivně vytváří další transparentnost na trhu s plynem (aukce plynu atd.) a navíc tak stimuluje konkurenci Cena plynu se vytváří na základě evropské situace nabídky a poptávky - volná, trhem se řídící tvorba cen je zde správnou cestou a zvyšuje bezpečnost dodávek Díky konkurenceschopnému nákupnímu portfoliu plynu (Norsko, LNG, Gazexport atd.) je RWE kompetentním a spolehlivým partnerem a trvale posiluje bezpečnost dodávek v České republice RWE Konzern

Vývoj cen ropných produktů a uhlí RWE Konzern

Cena za komoditu – odhad ceny zemního plynu do konce roku 2007 RWE Konzern

Děkuji za Vaši pozornost! RWE Konzern