Strukturální politika EU Vědomé zásahy regulativní povahy do autonomního fungování tržních sil Cíl: –Dosáhnout strukturálních změn, které by trh sám vytvořil.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Finanční zdroje EU Zdroje čerpání finančních prostředků z EU pro ČR v programovém období :  strukturální fondy  Fond soudržnosti (Kohezní fond)
1 VŠFS – kombinované studium bakalářské – Základy práva ES/EU Regionální a strukturální politika EU
1 VŠFS – kombinované magisterské studium Prameny práva ES – právo EU Dodatky k politikám EU Regionální a strukturální politika EU
Strukturální politika
R EGIONÁLNÍ POLITIKA EU Základy regionalistiky. V ÝVOJOVÉ ETAPY RP EU 1958, Vývoj po roce více než třetina rozpočtu EU
Financování rozvojových projektů Evropské zdroje a financování rozvojových projektů v rámci ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Regionální politika a strukturální fondy 22. září 2014
Členství ČR v EU II. Pozice ČR v regionální politice EU (do roku 2006) 9. března 2009.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
FONDY EU Programové období
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
1 VŠFS – KS LS 2006/2007 Konzultace Strukturální fondy EU.
Regionální politika RP ČR.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2013 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2011 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Evropské fondy a jejich fungování v České Republice
Viktorie Klímová Cíle politiky HSS Cíl 1 - Podpora rozvoje zaostávajících regionů Cíl 2 - Podpora oblastí potýkajících.
E VROPSKÁ R EGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI K OHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Regionální politika a strukturální fondy
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 6 základních etap RP: 1958 – – – – –
Regionální a strukturální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Mgr. Oldřich Hájek.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. PREP – 4. přednáška Dnešní témata Regionální teorie Historie a vývoj Regionální politiky v EU Principy regionální.
E VROPSKÁ R EGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI K OHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika ČR
Regionální politika EU v období
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika a strukturální fondy- historie 19. října 2015
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Regionální a strukturální politika
Financování ÚSC z prostředků EU
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Oldřich Vlasák Hradec Králové, 9. března 2006
Strukturální politika
Podpora podnikání ze SF
Transkript prezentace:

Strukturální politika EU Vědomé zásahy regulativní povahy do autonomního fungování tržních sil Cíl: –Dosáhnout strukturálních změn, které by trh sám vytvořil buď příliš pozdě nebo vůbec –Zabránit takovému vývoji hospodářských struktur, které je z hlediska spol. zájmů nežádoucí

Cíle EU Snižování regionálních disparit Solidarita s chudšími regiony Podpora harmonického a udržitelného rozvoje Vysoká úroveň zaměstnanosti Zlepšování ŽP

Metody RP Stimulace přílivu přímých investic do vybraných oblastí Stimulace podmínek podporujících spontánní růst ve vybraných oblastech »Problém nízké mobility pracovních sil Podpora investic do ekonomické a sociální infrastruktury ve vybraných oblastech

Vývoj RSP EU 1. etapa ( ) –Typický individuální přístup bez koordinace na nadnárodní úrovni Integrace v počátcích, hlavní pozornost MAE Mezi 6 členy relativní ekonomická konvergence Ve Fr a It od 40.let vlastní reg. politika Ne  společných institucí (DG XVI vzniklo až v roce – Dánsko, Irsko, VB

Vývoj RSP EU 2. etapa ( ) –Charakteristická posílením regionální dimenze integračních politik ERDF – Evropský fond regionálního rozvoje 1975 »Základní vnitřní institucí ES pro RP »Nástroj na snižování výrazných reg. Diferencí »Podíl ERDF na rozpočtu EU vzrostl do r ze 4,8% na 8,6% »Největší příjemci It, VB, Irsko, později Řecko, Šp, Portugalsko

Zahájením projektu JET nutnost snižování rozdílů a posilování hosp.a sociální soudržnosti relativně velkorysejší období pro RSP Zvláštní místo Integr. středomořské programy Kritika nízké míry koordinace RP se zemědělskou a sociální  1988 reforma – sloučení politik do tzv. strukturální (politika hospodářské a sociální soudržnosti) Stanoveno 6 cílů strukturální politiky 3. etapa ( )

Cíle strukturální politiky Podpora rozvoje zaostávajících regionů 2.Přeměna regionů vážně ohrožených hospodářským úpadkem 3.Boj s LR nezaměstnaností 4.Podpora adaptace pracovníků na hosp. změny 5.Rozvoj venkovských regionů 1.strukturální změny v zemědělství 2.strukturální změny venkova 6.Rozvoj regionů s extrémně nízkým zalidněním

„Principy rozvojové politiky evropského prostoru“ – dokument přijatý Radou 1994 Posílení významu tzv. měkkých opatření (nehmotných investic) Orientace na lidské zdroje - rekvalifikace Rozvojové agentury podporované státem Zřizování hospodářských a technologických parků

4. etapa ( ) Po podpisu MS ustaven Kohézní fond (fond soudržnosti) 1999 podíl RP na rozpočtu přes 35% V „Agendě 2000“ návrh reformy RP

5. etapa ( ) Snaha po větší efektivnosti financování Striktní oddělení peněz pro staré a nové členy Snížení počtu strukturálních cílů: Pomoc zaostávajícím regionům Konverze oblastí se strukturálními problémy (průmyslové, venkovské, městské, rybářské) Adaptace a modernizace vzdělávání a zaměstnanosti

Operační principy RSP Princip koncentrace Princip partnerství Princip programování Princip doplňkovosti Princip solidarity Princip subsidiarity Princip monitorování a vyhodnocování

Strukturální fondy ERDF – evropský fond regionálního rozvoje (téměř polovina všech výdajů) 1975 ESF – evropský sociální fond 1957 EAGGF – evropský zemědělský podpůrný a záruční fond (pouze podpůrná sekce) 1962 FIFG – finanční nástroj pro podporu rybolovu 1993 »ČR na ze SF cca 1,6mld €

Nástroje SP Fond soudržnosti Není strukturálním fondem (reg. disparity), ale umožnit co nejrychlejší vstup do EMU Na rozdíl od SF je cílem podpora celého státu Kritérium  90%  HDP EU  snaha plnit konv. krit. Řecko, Irsko, Šp, Portugalsko Dopravní infrastruktura (TEN), ŽP, TUR »ČR na ze FS cca 1mld €

Nástroje SP Evropská investiční banka Vlastní právní subjektivitu Úkolem přispívat k vyváženému rozvoji společného trhu Nevýdělečné poskytování půjček a záruk na: »Rozvoj méně rozvinutých oblastí »Modernizaci podniků, tvorba nových prac. míst

Nástroje SP Iniciativy Společenství: (10,44mld EUR) Interreg- podpora přeshraniční, nadnárodní a meziregionální spolupráce pro vyvážený rozvoj URBAN- podpora hospodářské a sociální regenerace měst a příměstských oblastí procházející krizovým obdobím Leader+ -rozvoj venkovských oblastí EQUAL – nadnárodní spolupráce proti všem formám diskriminace na trhu práce

Rozdělení prostředků 70% na Cíl 1 11% na Cíl 2 12% na Cíl 3 5% na Iniciativy Společenství

Předvstupní pomoc PHARE – přípravný program na SF ISPA – program na podporu infrastruktury a ŽP (Příprava na Fond soudržnosti) SAPARD – program rozvoje zemědělství a venkova

Regiony NUTS ČR (1998) NUTS I – ČR NUTS II – 8 regionů soudržnosti (sdružené kraje): Praha, SČ, JZ, SZ, SV, JV, Střední Morava a Moravskoslezsko »Regionální rady NUTS III – 14 krajů NUTS IV – 77 okresů NUTS V – obce (cca 6259)

Plánovací postup Národní rozvojový plán Rámec podpory Společenství EK formuluje na základě NRP Má charakter smlouvy o výši a zaměření podpory SF Konečnou verzi EK potvrdila 12/2003 Možnost vyčerpat až 1,454mld € pro Cíl 1 Na základě schváleného RPS stát předkládá jednotlivé operační programy »4 sektorové, 1 regionální

Operační programy ČR Průmysl a podnikání Rozvoj LZ Infrastruktura Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Společný regionální operační program »Komplementární se sektorovými »Rozšiřuje dopad na místní úroveň »Společné rozvojové potřeby regionů