Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Advertisements

Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
I. Konference PRVOUK P 15 Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání Pedagogika I Garant: Prof.PhDr.Vladimíra Spilková,CSc.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
katedra pedagogiky PedF UK
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Kulatý stůl – Centrum školského managementu PaedDr. Nataša Mazáčová, Ph.D. Pedagogická fakulta UK Praha.
ošetřovatelství a porodní asistence
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Alena Králová.
Fakulta zdravotnických studií
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
XII. ročník konference ČAPV
Konference PRVOUK Projekt Pedagogika I Návaznost na výsledky řešení VZ „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“ Návaznost na výsledky.
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
ROZVOJEM OSOBNOSTNÍCH A PROFESNÍCH KOMPETENCÍ UČITELŮ MŠ A ZŠ K VYŠŠÍ KVALITĚ VZDĚLÁVÁNÍ (CZ.1.07/1.3.00/ ) LUCIE CHALOUPKOVÁ PEDAGOGICKÁ FAKULTA.
Seminář k učitelské praxi 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
Prioritní osa 4 OPVVV Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání Specifický cíl 5 Zlepšení kvality pregraduální přípravy pedagogických.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
S OCIALIZACE DO PROFESE UČITELE Školní pedagogika Podzimní semestr 2014 Petra Černochová, Anna-Marie Malíková.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Didaktika přírodopisu 1 1. seminář
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Didaktické metody Androdidaktika.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP 2015
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Asociace ředitelů gymnázií ČR
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ
Fakulta zdravotnických studií
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Ostravská univerzita (1991 → )
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Fakulta zdravotnických studií
Obecná didaktika ÚVOD.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Studijní program Ošetřovatelství
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Model intenzivní podpory
Transkript prezentace:

Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání ČAPV 2013, Ústí nad Labem Blanka Pravdová, katedra pedagogiky PdF MU Pracuji na katedře pedagogiky PdF MU. Mým hlavním výzkumným tématem je sebepojetí studentů učitelství – tedy to , jak studenti vnímají sami sebe v roli učitele.

Reflexe příspěvků v 7. sekci: společná témata a styčné body učící se komunita (dr. McMillan, doc. Kasíková) interdisciplinární charakter pracovního týmu (prof. Spilková) pedagogika obratu (prof. Helus) didaktický metajazyk: jazyk rozumějící reflexe (doc. Slavík) riskovat a objevovat (J. Kargerová, J. Stará) Když jsem včera sledovala jednotlivé příspěvky v 7. sekci této konference, uvědomila jsem si, že v kontextu představených výzkumných záměrů přinášíme z Brna dobré zprávy.

Východiska a inspirační zdroje profil absolventa PdF MU programu učitelství analýza vstupního dokumentu pro veřejnou diskusi k tvorbě profesního standardu kvality učitele analýzy systémů pedagogických praxí na pedagogických fakultách v ČR i v zahraničí rozhovory s řediteli fakultních škol PdF MU rozhovory s vyučujícími všech dotčených kateder diskuse se zástupci Studentské komory AS PdF MU Klinický rok (Píšová, 2008), Mentoring v učitelství (Píšová, Duschinská, 2011) Jak spojit praxi s teorií: Didaktika realistického vzdělávání učitelů (Korthagen et al., 2011)

Cíle nové koncepce utváření profesního sebepojetí studenta učitelství rozšíření a prohloubení profesních kompetencí studentů učitelství seznámení se s rolemi, do nichž učitel při své práci vstupuje, a s činnostmi, které vykonává získání sebedůvěry a sebeúcty nejdříve v roli asistenta učitele a později i učitele postupné získávání autonomie při výkonu učitelských činností prohloubení (sebe)reflektivních dovedností, hledání (a nalézání) nových teoreticky i prakticky zdůvodněných alternativ pedagogického jednání

Verifikace a ověřování Empirické ověřování 2013/2014 Verifikace nové koncepce 2012/2013 nová koncepce – katedra pedagogiky PdF MU vedení i pedagogové všech dotčených kateder ředitelé škol --- učitelé škol studenti učitelství studenti učitelství učitelé škol --- ředitelé škol pedagogové i vedení všech dotčených kateder optimalizace stávající koncepce

Základní znaky inovace a. Kontinuální profesní rozvoj – postupná gradace úkolů – naplňování profesních rozvojových potřeb _______________________________________________ Navazující magisterské studium programů Učitelství pro ZŠ a SŠ semestr – průběžná praxe 10 hodin týdně po dobu 10 týdnů semestr – souvislá praxe po dobu 4 týdnů

b. Reflektivní charakter praxí – reflektivní semináře (sebe)reflektivní deníky studentů učitelství obsah koncipován na základě těchto reflexí dva vyučující v semináři – oborový didaktik + pedagog nebo psycholog zahrnují i e-learning – podpora studentů při tvorbě pedagogického portfolia (vč. zadání komplexních portfoliových úkolů) Přestože dochází k výraznému nárůstu času, který student stráví na praxi, domníváme se, že to samo o sobě nestačí.

Aspekty negativně ovlivňující implementaci systému demotivovaný ředitel – demotivovaný učitel demotivovaný VŠ učitel – demotivovaný student učitelství čtenářská gramotnost studentů učitelství nabídka versus poptávka (stav kopíruje budoucí možnosti studentů v učitelské profesi)

Výzvy prokázání životaschopnosti nové koncepce hledání dalších možností spolupráce a společného setkávání VŠ pedagogů se cvičnými učiteli a studenty učitelství – vzdělávací program pro cvičné učitele propojení systému praxí s inovovaným pojetím společného pedagogicko-psychologického základu

Výzvy postupné vytváření interdisciplinárního pracovního týmu profesní růst vzdělavatelů učitelů v oblasti reflektivního učení – spolupráce s kolegy z ACOR

Očekávání vykročení od teorie k praxi a návrat z praxe zpět k teorii „proučitelská“ profilace studentů hlásících se k navazujícímu mgr. studiu přiblížení „ideálního“ absolventa PdF MU skutečnému abiturientovi naší fakulty

Odkazy Korthagen, F., Kessels, J., Koster, B., Lagerwerf, B. & Wubbels T. (2011). Jak spojit praxi s teorií: Didaktika realistického vzdělávání učitelů. Brno: Paido. Píšová, M. (2005). Klinický rok: procesy profesního rozvoje studentů učitelství a jejich podpora. Pardubice. Píšová, M. a Duschinská, K. (2011). Mentoring v učitelství. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta.