OM 1. přístup k OM Osnova Dva přístupy k osobnímu managementu Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP Úkoly a otázky pro samostudium.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRATEGIE VIZE Kam chceme dojít? Kde jsme? Co umíme?
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Rozpoznání motivačního ladění a motivační profil jednotlivce
Management Ing. Jan Pivoňka.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Efektivnost řídící práce
TRÉNINK obecné principy úvodní sraz VD – Tři Studně.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
R ODINNÉ KOMPETENCE OBSAH Co jsou to kompetence Co jsou to rodinné kompetence Proč je rodičovství skvělá příležitost pro rozvoj určitých kompetencí.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Motivační dopis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jak vyjednávat o smlouvě a honoráři I. pro společnost JTP Roman Čiviš, A TREND.
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
Technická, taktická a psychologická příprava
Personální management
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
Jak se stát dobrým právníkem?
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Koncepce ošetřovatelství
Douglas McGregor (1906 – 1964).
1 Manager nebo leader? -Management je pozice -Leadership je volba (rozhodnutí) -Potřebujeme management i leadership -Management a leadership je všude kolem.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Teorie vzdělávání dospělých
Přednáška ESF MU 11. října 2012 Název přednášky
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
1 Cvičení č. 3 1.Uplatnění „zdravého rozumu“ v OM.
Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Osnova Připomenutí „co znamená posun paradigmatu v managementu k principiálnímu.
Styly vedení lidí Pavla Kotyzová
Osobní management – Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP Osnova 1.Model systému managementu 2.Dva přístupy k osobnímu managementu 3.Přístup v pojetí.
Manager nebo leader? Management je pozice
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Systém managementu Osobní management
Osobní management – úvodní přednáška
Osnova Dva přístupy k osobnímu managementu Hodnoty
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Osobní management Cvičení a otázky.
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Řízení a plánování kariéry
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
KVALITNÍ OBCHODNÍK... není prodavač
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Teorie vzdělávání dospělých
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
3. konzultace Systém managementu Osnova
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

OM 1. přístup k OM Osnova Dva přístupy k osobnímu managementu Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP Úkoly a otázky pro samostudium

1. Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP Dva přístupy k osobnímu managementu 1. Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP Specifické zaměření Základní úkol teorie a praxe na počátku 21. století Faktory výkonnosti ZP Obsah OM 2. Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení Univerzální zaměření Člověk je součást vyšších systémů Požadavek respektování přírodních zákonů a mentálních principů „Etika osobnosti“ a „etika charakteru“ „Kontinuum zralosti“, „soukromé“ a „veřejné“ vítězství Důraz na osvojení sedmi návyků

Faktory ovlivňující výkonnost ZP Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP (1) Faktory ovlivňující výkonnost ZP Jednoznačnost vnímání působnosti ZP Schopnost ZP řídit sebe sama (OM) Ochota ZP inovovat svou působnost Ochota ZP vzdělávat sebe i své spolupracovníky Přijetí faktu, že výkonnost ZP není primárně spojena s kvantitou vykonané práce, ale s její kvalitou

Obsah osobního managementu (OM) Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP (2) Obsah osobního managementu (OM) Proces sebepoznávání!! Identifikování a nalezení pracovní pozice se šancí dosahovat největších přínosů Naučení se sebe sama rozvíjet Naučení se, jak a kdy měnit svou působnost Příprava na to zůstat biologicky mladý a duševně aktivní po celou dobu profesní kariéry

Proces sebepoznávání – otázky, na které je třeba hledat odpovědi Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP (3) Proces sebepoznávání – otázky, na které je třeba hledat odpovědi Otázka : „Kdo jsem?“ Odpověď není jednoduchá - proč?! Důsledky neznalosti odpovědi: Chybně směrované studium ZP vykonávají nevhodné pracovní funkce Základem pro poznání “kdo jsem”: přijetí faktu, že mnohé z toho “kdo jsme” je determinováno geneticky a výchovou zejména v raném věku Profesionální přístup: AOP versus APP

Metoda profilových analýz (1) Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP (4) Metoda profilových analýz (1) Zkoumané klíčové faktory: Dominance Vliv na lidi Potřeba stability Ochota se přizpůsobit Komparace osobního a pracovního profilů Vyšší kompatibilita profilů – předpoklad pro úspěšný výkon funkce

Metoda profilových analýz (2) Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP (5) Metoda profilových analýz (2) Osobní profil kandidáta B.H. Motivy: Volnost v projevu Kontakt s lidmi Oproštění od kontroly a detailů Hmatatelná odměna

Metoda profilových analýz (3) Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP (6) Metoda profilových analýz (3) Osobní profil kandidáta J.S. Motivy: Využití odborných znalostí Práce v soukromí Precizní určení práce

Metoda profilových analýz (4) - Porovnání AOP s APP Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP (7) Metoda profilových analýz (4) - Porovnání AOP s APP Profil B.H. Profil soudce Profil J.S. Profil notář

Otázka: V čem jsou mé přednosti? Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP (8) Otázka: V čem jsou mé přednosti? Existující mýty: Lidé znají své přednosti a slabiny Výkonnost lze zvýšit jedině odstraněním slabin Metoda analýzy zpětné vazby: Prozradí, v čem spočívají naše přednosti, Ukáže činnosti, které nás připravují o plné využití našich schopností Ukáže, kde žádné přednosti nemáme Závěry, jimiž bychom se měli řídit: Soustředit se na své přednosti a nalézt si odpovídající povolání Pracovat výhradně na zdokonalování svých předností Identifikovat oblasti “intelektuální arogance”

Otázka: Jakým způsobem pracuji? Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP (9) Otázka: Jakým způsobem pracuji? Nejasnosti kolem způsobu práce Vhodný způsob práce je individuální - závisí na osobnosti a lze ho modifikovat nikoliv změnit! ZP dosahují dobrých výsledků, když pracují v souladu s jejich osobnostním vybavením! K zjištění “jak pracuji” – hledat odpovědi na otázky: Jsem čtenář nebo posluchač? Jakým způsobem se učím? Jaké jsou moje hodnoty? (viz též samostatná soubor.doc)

Otázka: Kam patřím? Podle P. Druckera: Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP (10) Otázka: Kam patřím? Podle P. Druckera: Většina lidí neví kam patří cca do svých cca 25 let! Později by měli být ZP schopni dospět k poznání kam patří, resp. naopak nepatří - jak svou pracovní kariéru směrovat, čemu se v ní vyhnout Finální rozhodnutí nepřijímat na samém začátku profesní kariéry Úspěšné kariéry nejsou plánované - ideální být připraven na příležitosti Závěr: Vědět kam patřím, pomáhá průměrně způsobilým lidem dosahovat vynikající výkonnost!!!

Otázka: Co je, resp. může být mým přínosem? Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP (11) Otázka: Co je, resp. může být mým přínosem? Odpověď na tuto otázku vede od vědomosti k aktivnímu jednání Správná otázka: "čím bych měl přispívat?“ V návaznosti odpovědět na dílčí otázky: Odpovídá to mým přednostem? Shoduje se to s tím, co chci sám dělat? Nacházím v tom motivaci? Kde a jak dosáhnu nějakých významných výsledků? Potřeba rovnováhy reakcí na 3 prvky: Co vyžaduje daná situace? Jak mohu k tomu, co je potřebné udělat max. přispět? Jak postupovat, abych něco skutečně změnil?

Otázka: Jsem schopen brát na sebe vztahovou odpovědnost? Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP (12) Otázka: Jsem schopen brát na sebe vztahovou odpovědnost? Většina lidí spolupracuje s jinými lidmi - z toho nutnost ZP vzít na sebe vztahovou odpovědnost! Přijmout vztahovou odpovědnost znamená: Porozumět lidem, naučit se využívat jejich předností, jejich pracovní metody a jejich hodnotovou orientaci! Identifikovat “kdo co potřebuje vědět?”, “na kom jsem závislý?” a “kdo je závislý na mně?”! Převzít odpovědnost za komunikaci - komunikovat se spolupracovníky vhodným způsobem, tj. s ohledem na jejich osobnost a způsobilost!

Přístup v pojetí zvýšení výkonnosti ZP: Úkoly a otázky v rámci samostudia Proč je žádoucí zvýšit výkonnost ZP a proč je jejich výkonnost doposud nízká? Co je obsahem OM podle výkonnostního přístupu a co v rámci tohoto obsahu považujete osobně za prioritní a proč? Co je podstatou profilových analýz a jaké jsou možnosti jejich využití? Úkoly Pokuste se odpovědět si na jednotlivé otázky související s procesem sebepoznávání! Zpracujte vlastní SWOT analýzu zaměřenou na Vaše budoucí profesní uplatnění!