Limita posloupnosti (1.část)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MOCNINY s přirozeným exponentem
Advertisements

Přednáška 10 Určitý integrál
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
7. Přednáška limita a spojitost funkce
Geometrická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-16  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
Limita funkce. Koncentrace 137Cs v odpadním kanálu jaderné elektrárny se v časovém intervalu (t1, t2) řídí rovnicí c (t) = c0e -(t-t0). V čase t1 dojde.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 07 Průběh funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
Limita posloupnosti (Orientační test )
Základy infinitezimálního počtu
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 04 Limity funkcí Matematika II. KIG / 1MAT2.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 05 Spojitost a derivace funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
LIMITA FUNKCE Autor: RNDr. Věra Freiová
Základní číselné množiny
ČÍSELNÉ MNOŽINY, INTERVALY
Geometrická posloupnost (3.část)
Posloupnosti a jejich vlastnosti (Orientační test )
NEKONEČNÁ GEOMETRICKÁ ŘADA
F U N K C E.
MATEMATIKA I.
Limita posloupnosti (3.část)
3. Přednáška posloupnosti
Posloupnosti a jejich vlastnosti (3.část)
Posloupnosti a jejich vlastnosti (2.část)
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Funkce více proměnných.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (4.část)
Aritmetická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-12  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
Limita posloupnosti (2.část) VY_32_INOVACE_
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
FUNKCE. Závislost délky vegetační sezóny na nadmořské výšce
Gottfried Wilhelm Leibniz
Číselné posloupnosti.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Komplexní čísla - 1 VY_32_INOVACE_ Motivační úvod.
Geometrická posloupnost (1.část)
Výroková logika.
Aritmetická posloupnost (3.část)
Geometrická posloupnost (2.část)
VY_32_INOVACE_22-01 Posloupnosti.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-02  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na.
POSLOUPNOST Mgr.Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Aritmetická posloupnost
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
LIMITA FUNKCE Mgr. Martina Fainová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR POZNÁMKY ve formátu PDF.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Funkce, funkční závislosti Lineární funkce. Obsah: Definice funkce Grafické znázornění funkce Konstantní funkce Lineární funkce Vlastnosti lineárních.
Aritmetická posloupnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Václav Zemek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Reálná funkce reálné proměnné Přednáška č.1. Požadavky ke zkoušce Na Tamtéž studijní literatura.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_19 Název materiáluZákladní.
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek. Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů.
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
1. Spojité funkce Funkce je spojitá na intervalu I, lze-li její graf nakreslit plynulou čarou, aniž zdvihneme tužku z papíru. Znamená to, že tužku nemůžeme.
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Repetitorium z matematiky Podzim 2011 Ivana Vaculová
ČÍSELNÉ MNOŽINY, INTERVALY
1 Lineární (vektorová) algebra
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek.
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
27 ROVNICE – POČET ŘEŠENÍ.
ČÍSELNÉ MNOŽINY, INTERVALY
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Transkript prezentace:

Limita posloupnosti (1.část) VY_32_INOVACE_ 22-22 Limita posloupnosti (1.část)

Úloha 1 Vypišme několik prvních členů daných posloupností a tyto posloupnosti znázorněme graficky: Sledujme chování členů an v závislosti na rostoucím n.

Řešení úlohy 1 Graf posloupnosti S rostoucí hodnotou n se hodnoty členů an neomezeně blíží k číslu 1. Říkáme, že tato posloupnost má (vlastní) limitu rovnu číslu 1. Píšeme: 0,5 1 an 1,5 2 3 4 5 n 6 7

S rostoucí hodnotou n rostou hodnoty členů an Graf posloupnosti S rostoucí hodnotou n rostou hodnoty členů an nade všechny meze (do nekonečna). Říkáme, že tato posloupnost má nevlastní limitu. Poznámka: Limita této posloupnosti je nekonečno. Píšeme: ( je tzv. nevlastní číslo.) 2 1 an n 3 4 6 8

posloupnost nemá limitu (ani vlastní, ani nevlastní). Graf posloupnosti Hodnoty členů této posloupnosti se neblíží k žádnému (stejnému) reálnému číslu. Říkáme, že tato posloupnost nemá limitu (ani vlastní, ani nevlastní). 1 2 3 4 5 n -1 an

Budeme označovat D . Shrnutí poznatků z úlohy 1 konvergentní. Posloupnosti, které mají vlastní limitu, se nazývají konvergentní. Příkladem je posloupnost a). Budeme označovat K . Posloupnosti, které nejsou konvergentní, jsou divergentní. Patří sem posloupnosti, která mají nevlastní limitu, tj. (viz příklad b), posloupnosti, které nemají limitu (viz příklad c). Budeme označovat D .

Definice limity posloupnosti Reálné číslo a je limitou posloupnosti , právě když ke každému reálnému číslu existuje takové , že pro všechna přirozená čísla platí . Grafická interpretace: Ať zvolíme jakkoliv malý poloměr ε vyznačeného pásu, vždy lze najít takové (na obr. n0 = 3), že pro všechna leží obrazy členů an uvnitř pásu o hranicích a – ε , a + ε . a an a + ε 1 2 3 4 5 n 6 7 a – ε

Úloha 2 Je dána posloupnost Dokažme, že tato posloupnost je konvergentní a její limita je rovna 0. Pro najděme příslušné přirozené číslo n0 .

Řešení úlohy 2 Jedná se o tzv. harmonickou posloupnost Důkaz: 1 2 3 4 5 n 0,5 an 0,25 Důkaz: Tzn., že všechny členy an pro leží uvnitř pásu o poloměru .

Věty o limitách posloupností Každá posloupnost má nejvýše jednu limitu. Každá konvergentní posloupnost je omezená. Jsou-li posloupnosti konvergentní, pak platí: Poznámka: , kde e je Eulerovo číslo (e  2,7).

Úloha 3 Rozhodněme o konvergenci a divergenci daných posloupností

Řešení úlohy 3 K D D

Autor DUM: RNDr. Ivana Janů Autor příkladů a grafů: RNDr. Ivana Janů Děkuji za pozornost. Autor DUM: RNDr. Ivana Janů Autor příkladů a grafů: RNDr. Ivana Janů