DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Dioda jako usměrňovač Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Elektrický proud v polovodičích
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
PN přechod v el. poli.
Princip polovodičové diody
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Elektromagnetické vlnění
PN přechod Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 9. ročník
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
zpracovaný v rámci projektu EU
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Polovodičová dioda a její zapojení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v polovodičích. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají využití dalších.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Polovodičová dioda.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Polovodičová dioda Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Další součástky s jedním přechodem PN Autor: Mgr. Lenka Rohanová Fyzika Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
ELEKTRONIKA Název školy
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí Vedení elektrického proudu v polovodičích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Označení materiáluVY_32_INOVACE_F_08 Název materiáluDalší součástky s jedním přechodem PN AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník9. PředmětFyzika.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Vedení elektrického proudu v polovodičích (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
Fotodioda Nina Lomtatidze
VY_32_INOVACE_13_Polovodičová dioda
Elektrická práce a elektrická energie
P-N přechod SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Vedení elektrického proudu
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Přednáška č 2: Dioda Nanofotonika a Nanoelektronika (SLO/BNNE)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Přednáška č 1: Dioda Nanofotonika a Nanoelektronika (SLO/BNNE)
DIODOVÝ JEV.
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektrický proud v polovodičích
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013

Přechod P-N P N místo, kde se dotýkají polovodiče typu P a N v polovodiči typu P převládají kladné díry v polovodiči typu N převládají volné elektrony u místa dotyku se začnou volné elektrony přesouvat na místa děr  Vznikne tzv. hradlová vrstva – skrz ní neprochází žádný náboj P N

DIODA polovodičová součástka jeden přechod P-N značka: P – anoda N – katoda zapojení diody: 1) Propustný směr 2) Závěrný směr

Propustný směr anoda je připojena ke kladnému pólu zdroje napětí katoda je připojena k zápornému pólu zdroje napětí vlivem elektrické síly elektrony překonají hradlovou vrstvu – ta postupně zaniká  obvodem prochází elektrický proud P N + – + –

Závěrný směr P N – + anoda je připojena k zápornému pólu zdroje napětí katoda je připojena ke kladnému pólu zdroje napětí dojde k zesílení hradlové vrstvy a obvodem neprochází elektrický proud P N – + – +

Použití diody usměrňování střídavého proudu na stejnosměrný proud LED diody – diody, které při průchodu elektrickým proudem vydávají světlo fotodioda – dioda reagující na světlo

Použité zdroje RAUNER, K. a kol.; FYZIKA 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus 2007. ISBN 978-80-7238-617-8. BOHUNĚK, J. a kol.; FYZIKA pro 9. ročník základní školy. Praha: Prometheus 2002. ISBN 80-7196-193-0. dmarketing.cz [cit. 2013-07-07]. diody.jpg. Dostupné z WWW: http://www.dmarketing.cz/wp- content/uploads/2010/07/diody.jpg. Blesk.cz [cit. 2013-07-07]. phpdzPXx1.jpg. Dostupné z WWW: http://img.blesk.cz/static/old_abc/imgdb/original/phpdzPXx1.jpg. wikipedia [cit. 2013-07-07]. 523px-GraetzovoZapojeni.svg.png. Dostupné z WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/GraetzovoZapojeni.svg/523px- GraetzovoZapojeni.svg.png.