Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Měření teploty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Advertisements

ZÁKLADNÍ TERMODYNAMICKÉ VELIČINY
Sluneční elektrárna.
Teplota a její měření.
Elektrotechnika Automatizační technika
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
Dotykové displeje Petr Zeman.
Stěna střevní v UZ obraze – diff. dg. zesílené střevní stěny
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Digitální učební materiál
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
TERMOREGULACE NOVOROZENCE
Měření teploty.
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
Infračervené záření.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Měření teploty.
Tato prezentace byla vytvořena
Měření teploty Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vytápění Armatury měřící
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Biosignály a jejich zpracování
Semestrální práce z předmětu Technická diagnostika konstrukcí
Elektrotechnika Automatizační technika
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Vibrodiagnostika rotačních strojů
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 4: Hydrostatická nivelace.
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno
Veronika Pekarská ČVUT - Fakulta biomedicínského inženýrství
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Laboratoře TZB Cvičení – Měření kvality vnitřního prostředí
Termometrie pro termoterapii Kozmík Martin.
 Jiné fyziologické hodnoty  mění se s věkem  viz. učebnice Základní ošetřovatelská péče v pediatrii, pediatrie  u dětí častěji používány pulzní oxymetry,
Fyzika kondenzovaného stavu
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Přednášky z lékařské přístrojové techniky Masarykova univerzita v Brně
Cíl přednášky Obsah přednášky
Lékařské aplikace mikrovlnné techniky Hypertermie
Měření teploty ČVUT – FEL, Praha Sieger, 2008.
Harmonogram letního semestru 2009/2010 Fyzika pro terapii – X02FPT.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření teploty Číslo DUM: III/2/FY/2/1/14 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
PACS Picture Archiving and Communication System
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Stanovení součinitele tepelné vodivosti 2015 BJ13 - Speciální izolace Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav technologie stavebních hmot.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceOdporové.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_20 Název materiáluTeploměry.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada37 AnotaceMěření.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Stanovení součinitele tepelné vodivosti
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Elektromagnetická slučitelnost
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Měření teploty.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ VLASTNOSTI MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ.
Prevence onkologických onemocnění – rakovina varlat
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.10_TEPLOMĚRY Název: Teploměry.
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Měření teploty.
Technická diagnostika Termodiagnostika
Transkript prezentace:

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Měření teploty

Měření teploty MOTTO: Jestliže je nějaká část lidského těla teplejší nebo i chladnější než okolní části, je nutné hledat ohnisko nemoci v tomto místě. Hippokrates

Hlavní důvody pro měření teploty Sledování nemocných pacientů Sledování fyziologický (psychofyziologických) reakcí Sledování léčby hypertermií Laboratorní experimenty Problémy, které musíme při měření teploty brát v úvahu: přesnost doba odpovědi (ustálení teplotního údaje) invazivita tepelná kapacity a vodivost čidla

Měření teploty v diagnostice Termometrie – bodové měření teploty Kontaktní Bezkontaktní Termografie – sleduje rozložení hodnot teploty na povrchu těla Bezkontaktní – Termovize (jiná přednáška)

Měření teploty v diagnostice Kontaktní termometrické metody Metody založené na teplotní roztažnosti (dilataci) různých látek - kapalinové teploměry - rtuť a alkohol 2) Metody založené na změnách elektrických vlastností vodičů nebo polovodičů - odporové teploměry - termistory - termočlánky Bezkontaktní termometrické metody - radiační teploměr

Dilatační teploměry Lékařský maximální teploměr - rtuťový: Má zúženou kapiláru, která brání návratu rtuti do rezervoáru Nevýhoda: dlouhá doba odpovědi (doby nutné pro stabilizaci teplotního údaje – 3-5 min.) Lékařský rychloběžný teploměr: Lihová náplň – kapilára není zúžena, teplota se musí odečítat během měření (in situ), doba odpovědi max. 1 min.

Kapalinové teploměry Maximální a rychloběžné teploměry Orální nebo axilární maximální Rektální rychloběžný

Digitální teploměr

Teploměr s IR čidlem pro měření teploty „z ucha“ Ušní teploměr Teploměr s IR čidlem pro měření teploty „z ucha“ Výměnný hygienický nástavec Ušní teploměry: Jejich principem je měření infračerveného záření, které je vyzařováno z bubínku. Teplotní údaj se získává pouze jednu sekundu po přiložení čidla k distálnímu konci zvukovodu. Tyto přístroje jsou velmi vhodné pro malé děti, měření je rychlé a jemné.

Infračervené radiační teploměry pro běžné použití

Odporové teploměry – termistor R – odpor při teplotě T Ro – odpor při teplotě To B – konstanta

Termočlánek Digitální termočlánkové čidlo Termoelektrické napětí Měřicí systém s dvojicí termočlánků měď/konstantan Digitální termočlánkové čidlo Termoelektrické napětí U = a(t – t0)

Termografie

Co to je infračervené zobrazení a infračervené záření? Bezkontaktní termografická metoda je založena na měření infračerveného záření (IR) emitovaného povrchem těla. Pro snímání obrazu se používá digitální senzorová technologie. Vlnové délky IR 780 nm - 1 mm IR bylo poprvé zviditelněno Holstem v r. 1934 Objeveno astronomem Herschelem v r. 1800 Vlnové délky využívané termografii 0,7 - 14 μm

Princip snímání obrazu Digitální kamera se sadou pixelových senzorů citlivých na IR (mikrobolometr). Mikrobolometr je mřížka tepelných senzorů vyrobená z oxidu vanadičného nebo amorfního křemíku, umístěná na odpovídající mřížce křemíku. IR záření o určitém rozsahu vlnových délek dopadá na oxid vanadičný a mění jeho elektrický odpor. Tato změna odporu je měřítkem teploty. Teploty lze znázornit graficky. Sady mikrobolometrických mřížek jsou k dispozici v různých velikostech – např. 244 x 193 (Meditherm), 160×120 (Fluke).

IR kamera na Biofyzikálnímu ústavu LF MU, Brno Fluke Ti30 Příslušenství

IR zobrazení v medicíně – výhody a nevýhody Vysoké teplotní a prostorové rozlišení Rozložení teplot je znázorněno pomocí izoterem Možnost zobrazení teplotních profilů Rychlé měření Rozložení povrchové teploty je různé i u zdravých lidí Musíme vždy srovnávat teploty symetrických částí těla V rozporu s původním očekáváním nelze použít IR zobrazení jako screeningovou metodu pro zhoubné nádory, např. nádory prsů, protože má velmi nízkou specificitu.

Klinický význam termografie Metody poskytuje informaci o rozsahu a dynamice jakéhokoliv patologického procesu, který je spojený se změnou teploty. Indikace Onemocnění periferních cév Nemoci štítné žlázy Nemoci lymfatického systému Záněty kloubů Vymezení spálenin a omrzlin Hodnocení krevního zásobení po rekonstrukční plastické chirurgii... Podmínky zobrazení: Teplota zatemněné místnosti 20 °C Aklimatizační doba kolem 20 min. Vyšetřovaná část těla musí být v průběhu aklimatizace odhalena. Před vyšetřením není dovoleno kouřit, pít alkoholické nápoje, cvičit nebo brát léky, které způsobují vasodilataci nebo vasokonstrikci.

Klinické termogramy

Různé palety pseudobarev (Fluke)

Lidská tvář (Fluke)

Termogram prstů před a po chladovém testu (Fluke)

Zánět posledního článku prstu po malém zranění (FLUKE Ti30)

Varixy na dolních končetinách (Fluke)

Zánět kolena

obrázky:www.mhs5000.com/software.htm.

www.mhs5000.com/software.htm Únavová zlomenina u fotbalisty. Rtg vyšetření neukázalo žádnou abnormitu, termografie však dobře korelovala s pacientovými stížnostmi na bolest a poskytla zdůvodnění pro více invazivní scintigrafické vyšetření, které jasně ukázalo únavovou zlomeninu přesně v tom místě, kde byl termografický nález. www.dititexas.com/page6.html

Použití IR kamer v oblasti bezpečnosti

Pec propouštějící teplo – kontrola tepelných zařízení

Přehřátý kabel

Nízká kvalita izolace teplovodního potrubí v oblasti spojů (Fluke)

Ultrasonografická sonda (Fluke) Sonda „frozen“ 26,5 °C Sonda v provozu 28,3 °C

Tepelná stopa zanechaná sonografickou sondou na předloktí + ochlazovací účinek kontaktního gelu (Fluke)

Terapeutická ultrazvuková aplikační hlavice (Fluke) intenzita 0,5 W/cm2 teplota hlavice 27,7 °C, teplota okraje hlavice 29,2 °C okolí 26,7 °C intenzita 2W/cm2 teplota hlavice 28 °C teplota okraje hlavice 27,4 °C okolí 26,7 °C