Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektromagnetická slučitelnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektromagnetická slučitelnost"— Transkript prezentace:

1 Elektromagnetická slučitelnost

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/ _Měření rušivých signálů-1 Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Elektromagnetická slučitelnost Ročník: III. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 MĚŘENÍ RUŠIVÝCH SIGNÁLŮ
Měření rušivých signálů je jednou z nejdůležitějších částí problematiky EMC. Představuje ověření dosaženého stupně EMC zařízení z hlediska jeho rušivého vyzařování. Dosáhnout absolutní elektromagnetické kompatibility nelze a proto je nutno stanovit a měřením ověřit dodržení maximálních přípustných hodnot rušivých signálů pro daný typ zařízení. Všechna měření a testy musí být reprodukovatelné a získané výsledky vzájemně porovnatelné.

4 Veškerá měření EMC, metody, podmínky i použité měřicí přístroje jsou předepsány mezinárodními normami. Postup měření rušivých signálů i volba vhodného měřicího zařízení závisí především na způsobu jejich šíření.

5 Přenos vedením Měřenými veličinami, jsou rušivé napětí Ur, rušivý proud Ir, příp. rušivý výkon Pr. Přenos elektrickou či magnetickou vazbou Je to v podstatě intenzita rušivého elektrické pole Er nebo intenzita rušivého magnetického pole Hr . Přenos vyzařováním Je to elektromagnetické vlnění a přenos mezi vzdálenými objekty na vyšších rádiových kmitočtech.

6 Veličiny které charakterizují rušivé elektromagnetické signály můžeme vzájemně převádět, přičemž převod je určen způsobem a zařízením, které danou veličinu měří. Např. intenzity rušivých polí Er či Hr se převádí měřicími anténami na napětí Ur. Základním přístrojem, kterým jsou měřeny a hodnoceny všechny druhy elektromagnetických rušivých signálů, je měřič rušení MR. Zpravidla je to selektivní μV-metr, spektrální analyzátor či speciální měřicí přijímač pro požadovaný rozsah měřicích kmitočtů.

7 Měřená rušivá veličina (napětí Ur , proud Ir, výkon signálu Pr, případně intenzity rušivých polí Er a Hr ) je snímána vhodným snímačem – senzorem. Tímto se převádí na napětí, které je pak měřeno měřičem rušení MR.

8 Obvyklými druhy snímačů v technice EMC jsou:
Umělá síť Napěťová sonda Proudová sonda Absorpční kleště pro měření vedených rušivých signálů Měřicí antény pro měření rušivých signálů

9 Základním předpokladem správného měření u všech způsobů je to, aby měřicí zařízení reagovalo jen na rušivé signály pocházející z vyšetřovaného zařízení (zkoušeného objektu ZO). Nesmí být ovlivněno dalšími rušivými zdroji, ať již přírodními či umělými. Pro správné měření rušivých signálů je proto nezbytně nutné zajistit i správné uspořádání a prostorové řešení měřicího pracoviště.

10 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektronických zařízení. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých přístrojů a komponent pro systémy EZS. Použité zdroje: článek „Elektromagnetická slučitelnost„ Ing. Ladislav Havlik, CSc. přednášky „ELEKTROMAGNETICKÁ KOMPATIBILITA“ Prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "Elektromagnetická slučitelnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google