Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stručné dějiny sociologie
Advertisements

Co je sociologie?
1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
Úvod do učiva dějepisu.
Metodologie historického výzkumu volného času
Média: nástroj vládnoucí třídy
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Politologie jako věda Politika moc
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Simona Belanová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.02/Be.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
KOMUNISMUS Michal Hess.
VY_12_INOVACE_100 Leden 2012Mgr. Regina Kokešová.
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
1.1. Empirické a teoretické přístupy k veřejnému mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Bezpečnostní hrozby a rizika spojená s vývojem kriminality na Slovensku Květoň Holcr, Bratislavská vysoká škola práva Jaroslav Holomek, Akadémia Policajného.
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Max Weber Emile Durkheim. Max Weber ( ) Vystudoval právo jako hlavní obor, studoval ale také ekonomii, historii, filozofii a teologii – tyto.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Evoluce vládních forem a náboženství Anna Šmídová 4. ročník Psychologie.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD ( ) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Marxismus a jeho varianty
Masmédia.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Základy sociální psychologie
August Comte Émile Durkheim Max Weber
Postavení pedagogiky mezi vědami
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA 1 Pojem a předmět státovědy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název politologie je složen z následujících slov:
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
Úvod do učiva dějepisu Zdroj: Ref Number: Photographer: Ian BrittonIan Britton Tags: southern england stonehenge world heritage.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Sociální stratifikace
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Dějiny sociologie.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Ideologie v digitálních hrách
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Auguste Comte (1798 – 1857) Francie v době A. Comta (7 různých politických režimů) Otázky stability v nové (moderní) společnosti Vliv osvíceneckých myšlenek,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Martin Vávra, Tomáš Čížek
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Alexis de Tocqueville /1805 -1859/ Karl Marx /1818 – 1883/

Alexis de Tocqueville Své práce (především Demokracii v Americe (1835)) publikoval jakoby mimochodem, vedle svého veřejného angažmá. Až ke konci života se stáhnul do ústraní a pracoval naplno na práci Starý režim a revoluce (první díl publikován 1856, ale zůstala nedokončená) Po své smrti téměř zapomenut, ale v současnosti je chápán jako významný historik Citován i současné sociologii, zejména v souvislosti s tématy důvěry ve společnosti nebo sociálního kapitálu

V obou svých významných pracích vidí jako zásadní moment pohybu dějin touhu lidí po rovnosti (spíše než po svobodě) Jeho práce nebyly jen „historií velkých mužů“- významné pro jeho zkoumání byly jak instituce tak i kultura, zaměřoval se spíše na procesy než na události

Karl Marx Ve svých dílech prezentoval obecnou teorii dějin i teorii společnosti Jde o teorii objektivistickou, zaměřenou na poznání struktury (v Comtově duchu by dalo říci jde o „sociální statiku“) stejně jako zákonů dynamiky Základna společnosti Produkční síly (technologie, lidská práce) Produkční vztahy Nadstavba – kultura v širokém významu (morálka, zákony atd.) Pojem „nadstavba“ neznamená, že jde o fenomén irelevantní, ale spíše, že se nedá analyzovat pouze s pomocí svých vlastních obsahů, ale je vždy potřeba vzít do úvahy jaká je podoba

Lidé mají rozdílné zájmy protože mají rozdílný přístup k výrobním prostředkům Nemusí si ovšem své skutečné zájmy uvědomovat – může u nich existovat nepravdivý náhled na věc (ideologie) Společenská třída – kategorie osob, které mají stejný vztah k výrobním prostředkům Třídní konflikt může být i neuvědomovaný, ale ten skutečný nastává až poté, co si uvědomí své skutečné zájmy

Marxova vývojová stádia Archaická formace – kolektivní vlastnictví, nomádské kmeny, produkce (vlastně spíš lov a sběračství) není dostatečná pro to, aby se vytvářel nadprodukt Antická/asijská formace – neustále velký vliv kolektivity, jsou to ovšem už společnosti usedlé, využívající zemědělství a také otrockou pracovní sílu

Feudální formace Kapitalistická formace Komunistická formace